Draagkracht Ytong blokken als onderstel aquarium

Arthuzzz

  • #1
Ik krijg een aquarium van 200 (breed) x 90 (diep) x 70 (hoog) cm. Zo'n 1200 liter + zand + rotsen + glas, zeg minimaal 1500 kilogram.

Deze komt in de garage te staan met de voorzijde naar de woonkamer. Hiervoor heeft de aannemer een gat gezaagd en twee stalen balken (binnen- en buitenmuur) aangebracht. De muur is 30 cm dik. De garage heeft een betonnen vloer 10-12 cm dik, gefundeerd 'op staal'.

Het aquarium komt dus 30 cm op deze muur te staan en 60 cm in de garage (totaal 90 cm diep). In de garage wilde ik muurtjes metselen van Ytong blokken met daarop dubbel underlayment (2x 18 = 36 mm, over van de verbouwing, vandaar). Dan over alles (60 cm plaat + 30 cm muur) 1cm dik tempex (voor de drukverschillen) en daarop het aquarium.

De Ytong blokken zijn 20 cm hoog, 10 cm breed en 60 cm lang.

Ik dacht eerst aan drie muurtjes (dus om de 100 cm) en dan aan de voor- en achterzijde een houten balk met daarop 36 mm underlayment. Maar ergens las ik dat ze om de 50 cm moeten staan. Is dat zo? Ik kan nergens de draagkracht van Ytong blokken vinden, ook niet op de site van de fabrikant.

Hoeveel muurtjes moeten er onder? Drie, vier of vijf? Hoe zwaar de balken? De achterste balk kan ook aan de muur bevestigd worden, als extra verankering. De muurtjes natuurlijk ook.

In plaats van de achterste balk, las ik iemand die daar ook een muurtje heeft gemetseld en alleen voor een balk. Weer iemand had voor een stalen balk. Ook zag ik iemand die een betonnen plaat had gestort op de Ytong muurtjes, maar hoe dik moet die dan zijn en hoeveel bewapening erin?

Maar goed, ik wil weten wat veilig is. Wil géén glasbreuk!
 

Millew

  • #2
De eigenschappen van cellenbeton kan je hier vinden.
Omdat je balken over de blokken legt kan je alleen rekenen met het oppervlak van de oplegging.
Bijvoorbeeld 3 (muurtjes) x 100 (mm breed) x 50 (mm balkbreedte) x 2 (balken) x 0,89 (N/mm2 rekenwaarde minst sterke blok) = 44500 Newton = ca. 1500 kg.
Formeel hoor je ook nog een veiligheidsfactor op de belasting aan te houden. Omdat de belasting goed bekend is en niet waarschijnlijk dat die veel gaat veranderen in de loop der tijd is 1,2 veilig genoeg. Dus op alleen de muurtjes zou je dan 1250 kg mogen zetten.

De onderlinge afstand en dus het aantal muurtjes is ook bepalend voor de doorbuiging van de balken er over heen. In verband met eventuele krimp zou ik geen houten balken nemen. Die underlayment kan geen kwaad want als dat krimpt, dat gebeurt dat gelijkmatig over het hele oppervlak. Staal heeft dus de voorkeur.

Voor de berekening van de balken moet je uitgaan van de ongelijkheid die het tempex kan opnemen. Stijfheid of doorbuiging van de balken is in dit geval waarschijnlijk maatgevend i.p.v. sterkte.

De vraag is dus hoeveel gewicht er op de muur tussen woning en garage komt en hoeveel op de balken. Als dat bekend is, kan de doorbuiging van de balken worden berekend.

Een betonplaat over het geheel is natuurlijk het mooiste, maar geeft ook weer extra gewicht.

Verder is de draagkracht van de betonvloer in de garage nog een aandachtspunt. Daar komt naar schatting 2/3 van het gewicht op ca. 1,2 m2 vloeroppervlak, dus ca. 800 kg/m2.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Je kan ook Ytong blokken van60 x40 x10 krijgen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu