Draad meer vlees geven.....wat is je methode?

Rudolf_vd

  • #1
Soms heb je zo'n klein 0.5 mm2 draadje voor in een stekker
Nou ben ik toch wel eens benieuwd wat jullie methode is om een draad wat meer vlees te geven, dikker te maken. Gewoon dubbelvouwen? Nog twisten daarna?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Hangt er vanaf waar het voor is maar anders dubbelvouwen over de isolatie heen en dan de isolatie samen met de kern onder de schroef.
 

Rudolf_vd

  • #3
Interresant, waarom vouw je het dubbel over de isolatie? Dan maak je een goede sprong in dikte!
De isolatie eronder kan verder geen kwaad dus.......tsja zou ook niet weten waarom eigenlijk

Ik bedoel trouwen soepel draad, heb jij het over vaste kern?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Soepeldraad voorzien van een adereindhuls.

Hoe je dubbelvouwen over isolatie vast krijgt is mij een raadsel, op pnv kan je geen druk zetten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Adereindhulzen toepassen is de manier inderdaad
 

Rudolf_vd

  • #6
Ok thx, adereindhuls inderdaad. Maar nu even naar een hypotetische situatie waarin je die niet tot je beschikking hebt en je bv een 0.5 mm2 soepel in een stekker kwijt moet en je wil meer vlees........is er een handige overduidelijke manier om je dikte te verdubbelen?

Wat ik nu doe is eerst twisten en dan dubbelvouwen en dan nog een beetje (friemelend) twisten......die laatste twist gaat ook niet zo makkelijk dan. Vroeg me af of er een overduidelijke superieure manier is om dat te doen
 

Rudolf_vd

  • #7
Andere gekke vraag:
Ik begrijp dat je een aardlekautomaat kan testen met de testknop, dan weet je dat de automaat werkt maar nog steeds niet of je de installatie goed aangelegd hebt. Bijvoorbeeld in een buiten keuken heb je de vaatwasser geaard maar je wil graag weten of het werkt.

De vraag is: Kennen jullie een manier om een aardlek te simuleren om te kijken of de aardlekautomaat omslaat? De fase even tegen stalen omhulsel aanhouden bijvoorbeeld?

(yes I know, veiligheid. Maar ik ben even benieuwd of er een slimme en meest veilige manier is om een aardlek 'na te bootsen')
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Tweepolige spannings'checker'met alleen ingebouwde LED's om de spanning te testen hebben een PTC weerstand van binnen.
Die trekt (op 230V) in het begin een zodanige stroom, wanner je hem tussen fase en aarde houdt, dat de aardlekschakelaar eruit gaat. Doe dat alleen niet meteen nadat je de spanning tussen nul en fase daarmee hebt gemeten, want dan is die PTC nog warm en dan werkt het niet.

Deze manier van meten heb ik zelf ervaren als veilig, zonder daarvoor speciale meetsnoeren te hoeven hebben of samen te stellen (met een weerstand van bijv. 5 kOhm).

Even tegen stalen omhulsel aanhouden zou ik beslist niet doen. Ten eerste krijgen lasverbindingen in de leidingen daarvan een klap, ten tweede kan er een behoorlijke vlamboog ontstaan door de vonk en het laat ook nog schroeiplekken achter waar je het tegenaan gehouden hebt. Elektra valt niet mee te spotten.

Ik heb eens ergens gelezen:
Je hebt oude elektriciens en je hebt roekeloze elektriciens, maar oude, roekeloze elektriciens zijn er niet.
 
  • Like
Waarderingen: Rudolf_vd

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Veel tweepolige spanningsmeters ("duspol") hebben 2 knoppen om de inwendige weerstand te verlagen, als je die gebruikt wanneer je tussen fase en aarde meet loopt er genoeg stroom om een 30mA aardlekschakelaar te laten trippen.

Fase rechtstreeks tegen aarde houden nooit doen, daar kun je serieuze vonken mee trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Rudolf_vd en Vonken_trekker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
En daar test je dan weer een ander deel van de installatie mee :-)
(niet doen)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Rudolf_vd schreef:
thx, adereindhuls inderdaad. Maar nu even naar een hypotetische situatie waarin je die niet tot je beschikking hebt en je bv een 0.5 mm2 soepel in een stekker kwijt moet en je wil meer vlees........is er een handige overduidelijke manier om je dikte te verdubbelen?
Een adereindhuls bestellen?
Een stekker is vaak niet geschikt om direct soepel draad te verwerken. Soepel draad moet bij a altijd in een adereind huls.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Rudolf_vd

  • #12
Ah yes logisch, duspel heb ik.....thanks!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu