Douche en badkamer kraan geeft lauw water

Frank.bontenbal

  • #1
Best klussers,

We hebben al een tijdje last van het volgende probleem:
Zowel de douche als de wastafel kraan geeft handwarm water maar wordt niet heet.
De douche geeft 35 graden en de wastafel 40 graden. (alleen de warme kraan open)

Als ik voel aan de warmwater leiding onder de ketel is deze gloeiend heet.
Ook verderop in de leiding (ongeveer halverwege in het traject) is de leiding ook gloeiend heet.
Voel ik onder de wastafel aan de warm water leiding dan is deze slechts lauw.

Er is voldoende warm water flow, een emmer is snel gevuld.
Ik begrijp werkelijk niet waar dit aan kan liggen.

De wastafel kraan is recent vervangen voor een ouderwetse mengkraan met een aparte kraan voor koud en warm water, dus het probleem zit niet in de kraan.
Ook is getwijfeld aan de driewegklep in de CV ketel, maar dan kan ik niet verklaren waarom de leiding onder de CV ketel wel gloeiend heet word en er voldoende flow is.

Heeft iemand een idee dat me verder kan helpen?
Alvast bedankt voor de reacties!
 

ADDave

  • #2
En als je voelt bij de kraantjes onder de wastafel waar de kraan op aangesloten zit? Zijn die ook lauw?
 

Frank.bontenbal

  • #3
Er zitten geen kraantjes onder de wastafel, maar als ik daar aan de leiding voel die uit de muur komt dan is deze inderdaad lauw.
 

ADDave

  • #4
Als dit sinds het plaatsen van de andere kraan voorkomt, denk ik dat het probleem toch wel daar ligt. Het gebeurt nog wel eens dat koudwater terugstroomt in de warme leiding via de kraan, meestal door een drukverschil.

Je kan een keerklepje plaatsen in de warme leiding tussen de slang van de kraan en het aansluitpunt uit de muur.

Die zien er ongeveer zo uit:
IMG_20211207_102451.jpg
 

Frank.bontenbal

  • #5
Hartelijk dank voor je reactie. De kraan is vervangen toen het probleem er al was.
Jouw antwoord brengt me overigens wel op een ander idee. Als de thermostaatkraan in de douche koud water terugvoert de warm water leiding in door druk verschil. Dan komt er bij de wastafelkraan een mengsel van warm aanvoer water en koud water via de douche thermostaatkraan uit. Dan kan het probleem naar mijn idee nog steeds twee oorzaken hebben. De warm water druk is veel te laag (mogelijk driewegklep in de ketel) of de thermostaatkraan in de douche is defect.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
th kraan douche defect, simpel te yesyen door de douche zo heet mogelijk te zetten ff laten lopen en dan de linkse waryel vasthouden en voelen of deze koud word als iemand anders de wastafel kraan op de warme stand opent
 

ADDave

  • #7
Dan ligt het inderdaad niet aan de wastafelkraan en zou de douchemengkraan de boosdoener kunnen zijn. Over het algemeen zijn die altijd standaard voorzien van keerklepjes in de kraan zelf, maar die kunnen natuurlijk ook kapot gaan.
 

Frank.bontenbal

  • #8
Hartelijk dank voor de reacties tot nu toe. De test van "Marcn.88" zojuist uitgevoerd. De wartel bij de douche thermostaatkraan wordt inderdaad direct koud zodra je de wastafel kraan open zet. Dus het koude water komt inderdaad via de douche thermostaatkraan in de warmwater leiding.

Is nu zeker de thermostaatkraan defect? Of zijn er andere oorzaken bijvoorbeeld door te lage druk in de warmwater leiding. Wellicht door een defecte driewegklep in de ketel?
 

ADDave

  • #9
De kraan is kapot ja.

Ik zou er een nieuwe kraan opzetten en anders proberen om de keerkleppen uit te wisselen. Dit kan overigens niet bij elke kraan, dus even goed uitzoeken.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
100% dat de kraan defect is, dit hebt u zelf net getest en aangetoont doordat de ww kant direct koud word dit zou niet mogen
 

Klussen.

  • #11
Kun je ergens de koud watertoevoer afsluiten? Als er dan wel warm water uitstroomt klopt je theorie.
 

Frank.bontenbal

  • #12
Hartelijk dank voor alle tips! We hebben de thermostaatkraan in de douche vervangen. Het probleem was hiermee opgelost. Nu weer heerlijk heet water zowel uit de douche als de wastafelkraan!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu