Dorpel vaste schuur vervangen

Theo024

  • #1
Dag allemaal,


Mijn onderdorpel van de schuur is rot. De tuin loopt schuin af en al het water verzamelt zich precies voor de dorpel. Hij zit er inmiddels ook alweer 23 jaar in dus hij heeft zijn werk gedaan. Ik heb echter nog nooit een dorpel vervangen. Ik heb dus geen idee hoe ik te werk moet gaan en wat ik kan tegenkomen.

Uiteraard heb ik al zo meel mogelijk onderzocht en ben ik van plan om voor een dorpel te gaan van composiet of steen om te voorkomen dat ik dit in de toekomst weer moet doen.

De zijpanelen van het kozijn zitten als het goed is vastgeschroefd op de zijmuur, dus ik denk dat wanneer ik de dorpel er onderuit zaag deze wel op zijn plek blijven zitten. Dit klopt toch?

Ik ben van plan om de tegels die ervoor liggen weg te halen zodat ik meer ruimte heb en de dorpel met mijn multitool los te zagen. Maar dan? Doen ik de onderkant van de kozijnen dan weer eerst te behandelen ergens mee? En wat kom ik nog meer tegen onder die tegels? Zit er wellicht nog een extra plaat tussen de dorpel en de betonnen vloer van mijn schuur? Deze is nu namelijk helemaal donker van het water dat erin trekt. Dit gebeurt pas sinds een half jaar dus ik denk dat er in dit half jaar iets zo rot is geworden dat al het vocht ineens door kan.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met de stappen die ik moet doorlopen en wellicht hebben jullie een tip over het soort dorpel die ik kan bestellen. Tot nu toe heb ik namelijk nog geen dorpel van steen gevonden met dezelfde afmetingen.

Als laatste vroeg ik mij af of het kwaad kan dat de betonnen vloer binnen nu zo nat lijkt. Ik wil natuurlijk geen betonrot krijgen. Of moet het daarvoor nog veel langer onder water staan?

Alvast bedankt.

gr Theo
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
 

Theo024

  • #2
Heeft iemand tips over hoe ik het beste te werk kan gaan? Dien ik nog iets van een waterkering of zoiets dergelijks toe te voegen?

dank.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zou in ieder geval rondom de berging het straatwerk een aantal cm lager gaan leggen dan de bovenkant van de vloer. Water loop niet omhoog.
Zelf zou ik proberen iets van beton of steen op de vloer te maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een steenachtige dorpel is inderdaad aan te raden. Ik zou er neuten bij nemen, zodat het doorzagen ook meteen makkelijker gaat. Rondom de stijlen aftekenen op de goede hoogte en rondom met de occilerende zaag goed inkepen en dan doorzagen.

Zo'n dorpel (incl. neuten) kan je ook zelf maken.

Als het straatwerk niet gewijzigd kan worden dat het afwatert van de schuur af, dan kan je hier een goot/infiltratieput maken.
 

Theo024

  • #5
Dank voor jullie reacties.. Ik ga er mee aan de slag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu