Doorhangende draagbalk dak

Ffreddy

  • #1
Zoals vermeld in een nader topic heb ik onlangs een oude woning gekocht. In de dikke eeuw dat de woning nu staat is hij meerdere malen verbouwd. De ene verbouwing wat netter dan de andere. Nu wil ik alles naar mijn smaak en afwerkingsniveau tillen. Er zijn al wat slaapkamers verbouwd, maar nu ben ik aangekomen in de keuken/achterkamer.

Van deze ruimte stond het verlaagde plafond nogal bol. Dolenthousiast hebben we het gips er dus uitgebroken. Dit leverde onder andere al 'verrassing' van vermoedelijk asbest op, maar er is een tweede surprise. Waar ik dacht dat de dwarslatten van het plafond het probleem waren, bleek dat een (ongezaagde) draagbalk/paal (blauw) het probleem is. Ik heb een illustratie toegevoegd



Op de afbeelding is de vermoedelijk originele situatie te zien en de situatie na een eerdere verbouwing. Één van de eerdere bewoners heeft een stuk bijgebouwd. Dit resulteert in een de benedenste A-symetrische daklijn. De buitenmuur is komen te vervallen, maar hier rustte ook het oude dak op (Dat dak is nog steeds aanwezig. De verbouwing heeft dus enkel beneden ruimte opgeleverd)

Doordat de muur is komen te vervallen hebben ze een balk (blauw) in de diepte van de woning geplaatst welke rust op een dragende tussenmuur en de achtergevel (vrij overspannen: 6,30 m¹) Hierop rusten dus de balken van het dak. Deze balk hangt dus aanzienlijk door. Het plafond nog lager maken is geen optie ivm ramen, maar ook een vloer die nog opgehoogd wordt door een vloerverwarmingssysteem.

In de oude situatie lagen er balken van de linker buitenmuur naar de tweede (binnenmuur) Deze waren boven deze muur bevestigd aan andere balken die ook op deze tweede (binnenmuur rusten) en naar de oude rechter buitenmuur liepen. Deze steunen dus nu op de blauwe balk. Tussen de blauwe balk en de nieuwe buitenmuur lopen geen dragende balken.

Graag zou ik de blauwe balk willen vervangen door balken die van de binnenmuur naar de nieuwe rechter buitenmuur lopen. De balken van het originele dak steunen dan op deze dwarsbalken. Bij de binnenmuur wil ik de balken dan weer bevestigen aan de balken die naar de linker buitenmuur lopen.

Mijn inziens krijg je dan een veel solidere basis. Er worden meer balken gebruikt en er hoeft enkel een 3.40 te worden overspannen.

Ik zit nog wel met de vraag hoe ik het één en ander dien af te stempelen, aangezien de balken van het oude dak diagonaal staan en bij verwijdering van de blauwe balk waarschijnlijk zijdelings naar buiten duwen. Er zal dus niet enkel gewicht naar beneden drukken op de stempels.

Aangezien er aan de linkerzijde van de woning geen verdiepingsvloer aanwezig is en zal zijn, kan ik dan volstaan met dezelfde dikte aan balken als rechts? Het nieuwe dak is rust namelijk wel op de balken van de rechterzijde van het oude dak en op de buitenmuur. Heft dit elkaar op of dien ik dikkere balken te gebruiken?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik ben van mening dat een dergelijke klus de kaders van een doe het zelf klusforum te buiten gaan.

Het lijkt me beter als u in contact treed met een aannemer of bouwkundige die de situatie ter plekke in ogenschouw kan nemen.
 

Ffreddy

  • #3
Wees gerust. Mocht het zover geraken dan neem ik echt wel iemand in de arm om me met raad en daad bij te staan. In mijn ogen is het echter niet verkeerd om nu alvast uit te sluiten dat er bezwaren zijn tegen de door mij genoemde methode. Mocht er nu iemand een plausibele verklaring hebben waarom de door mij geschetste methode niet haalbaar is dan kan ik die plannen laten varen en me de kosten besparen om dat te laten berekenen door een constructeur. Mocht het wel een serieuze optie zijn dan kan ik op zoek naar iemand die me dat kan voorrekenen.
 

Pepjo

  • #4
Het is zeker te doen, maar ik vraag me af of je, voor de stijfheid en duurzaamheid, niet beter een stalen frame kunt laten lassen van H-balken.

Hier kun je dan verder de dakconstructie aan bevestigen etc.

Maar, zoals Frank al aangeeft, hier dient een constructeur naar te kijken, zeker omdat je voor dit geintje ook ( officieël ) een bouwvergunning nodig hebt : je gaat knutselen aan de constructie van het pand.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
6.3m is een flinke overspanning! Je geeft alleen geen afmetingen erbij...

Het lijkt een beetje op mijn woning, daar is ooit een vergelijkbare verbouwing geweest. Tijdens mijn verbouwing hebben we vooral dit soort prutswerk uit het verleden weggesloopt en fatsoenlijk opgelost. Dan slaap je een stuk geruster!

Het helpt door de constructie uit te tekenen. Maak een tekening van de verdiepingsvloer, kapconstructie en een doorsnede. Zet alle afmetingen van constructieonderdelen erbij. Daarna maak je een tekening hoe je het aangepast zou willen hebben.

Dit is lastig voor ons hier om het op afstand in te schatten, op basis van een goede set tekeningen is het al lastig. Dus ik sluit me verder aan bij de andere antwoorden. De tekeningen kan je gebruiken voor de constructeur en de vergunning.
 

Ffreddy

  • #6
Zal ik doen. Ik denk dat ik vanavond even het meetlint ter hand neem.

De balk welke 6.30 overspant en in de tekening in het blauw is aangegeven is eigenlijke een ronde ongeschaafde paal (dus met noesten en onregelmatig van vorm en dikte) De diameter schat ik zo op een 20cm

Hier even een foto ter verduidelijking:



De balk is aangegeven met de blauwe pijl. Je kan ook zien dat de schuine balken/palen van het originele dak op die balk rusten. Aan de dwarsbalken kun je ter hoogte van de inkeping goed zien dat het geheel doorhangt. Deze balken hebben geen constructieve functie, maar droegen enkel de latten voor het gipsplafond.

Rechts van de balk zitten dus naar die nieuwe buitenmuur geen constructieve dwarsbalken. Links van de balk zitten wel constructieve dwarsbalken naar de binnenmuur. Daar zijn ze bevestigd aan de balken die naar de linker buitenmuur lopen.

Ik ga nog even meten en dan probeer ik een tekening te maken.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Ik denk als je er een constructeur bij haalt dan zal hij waarschijnlijk dit als oplossing aandragen.

De balk van 6,3 meter vervangen door een HE 250/300 B
Bestaande sporen van oud dak doormiddel van aangelaste strippen vast zetten.
vanaf links balk in flens van stalen balk.
Aan de rechter zijde ook op de zelfde manier.
Balken aan beide zijden voorzien van een strip met slot bouten door de balk heen om het geheel vast te zetten.
Of te koppelen met een lange strip onder of over de stalen balk.
 

Ffreddy

  • #8
Dit is waarschijnlijk de oplossing ja. Van de balken die je aan weerzijden hebt getekend zullen naar alle waarschijnlijkheid de rechter balken niet geplaatst hoeven worden.

Echter is dit niet de door mij gewenste oplossing. Het liefst trek ik balken van de binnenmuur naar de rechter buitenmuur. Deze balken zouden dan ongeveer 3,50 overspannen. De balk die die 6,30 overspant zou ik dan graag laten vervallen. Op die manier win ik iets aan ruimte (zie verhaal van ramen en ophogen van de begane grond ivm vloerverwarming). Ook kan ik op die wijze de grote balk in 'stukjes' verwijderen. De boel is dan makkelijker af te stempelen omdat het oude dak dan niet kan 'afglijden'. Het wordt immers nog op de plaats gehouden door de overige dwarsbalken en heeft niet de neiging om af te glijden naar rechts. Als laatste heeft het nog een practisch voordeel dat de sporen van het oude makkelijk zijdelings aan de dwarsbalken kunnen worden bevestigd met de door jouw genoemde slotbouten.

Op deze wijze kan ik het allemaal in eigen beheer doen en zullen de kosten meevallen.

Ik hoop dat dat mijn verhaal zo duidelijk is. Ik ken alle technische benamingen niet voor de verschillende balken, dus van bovenstaande leer ik sowieso. Ik zal nog wel tekeningen maken ter verduidelijking met de bijbehorende maten. Ik hoop dat iemand dan kan bevestigen of hetgeen ik heb bedacht technisch realiseerbaar is.

Natuurlijk laat ik het daarna nog wel nacalculeren, maar als mijn plan is gedoemd te mislukken dan lever ik liever een ander plan in, om zo kosten tot een minimum te beperken.

Iedereen bedankt voor het mede-brainstormen en de illustraties. Top!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #9
Nu begrijp ik jou achterliggende gedachte.
Ode verwijderen, en het dak ondersteunen door de nieuw aan te brengen balklaag.
Van de ene binnen muur is het vertrek 3,5 breed maal 6,3 meter lang
Dan zal de balklaag het gewicht van het dak gedeeltelijk moeten dragen.
Dit zou inderdaad kunnen op deze manier.
Hoe zwaar de balken dan moeten zijn zal de constructeur uit moeten rekenen.

 

Ffreddy

  • #10
:prima:

Klopt als een zwerende vinger! Ik had zelf even een tekening van de gewenste situatie moeten toevoegen. Als je de situatie niet kent denk ik dat mijn verhaal inderdaad niet helemaal te volgen is.

Andere, maar gerelateerde vraag. Moeten de sporen van het oude dak op de nieuwe balken staan? of mogen ze ook tegen de zijkant van de nieuwe dwarsbalken worden gemonteerd met een slotbout (en evt houtlijm)

Wat voor soort hout kun je het beste gebruiken voor een dragende balkenlaag? (Dan kan ik even een kostenraming opstellen)

Of kun beter voor de dwarsbalken een metalen H-balk gebruiken? (ik lees namelijk in een ander topic iets over balken van 24 hoog, en dat wordt kra denk ik. Bij die maat kan ik iig eventuele plafondhoogtewinst wel op mijn buik schrijven)

Erg blij met de hulp tot nu toe!
 

Pepjo

  • #11
Bij het veranderen van de constructie op deze wijze krijg je ook een compleet andere verdeling van de krachten : er zal een zijdelingse druk op de buitenmuur ontstaan.

Voordat je gaat calculeren raad ik je toch echt aan om eerst een bouwkundige of constructeur mee te laten denken.
 

Ffreddy

  • #12
Ga ik ook zeker doen dan. Het gaat me er om dat ik een beetje beslagen ten ijs kom. Ik vrees dat de huidige situatie ook niet berekend is. Want als ik al lees wat voor dikte aan balken er al snel dienen te worden gebruikt dan kan ik niet anders concluderen dat die blauw ingetekende balk veel te dun is voor de overspanning waar hij voor gebruikt is en daarbij ook nog een groot gedeelte van het oude en nieuwe dak moet dragen.

De (spouw)muur waar de dwarsbalken dan op komen te liggen dragen nu ook al de balken van het nieuwe gedeelte van het dak. Ik weet niet of dat iets aan de situatie veranderd?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Stof tot nadenken: Misschien is het zelfs mogelijk meer weg te slopen, en een nieuwe balk te introduceren op een andere plek. E.e.a. hangt af van de stabiliteit van het geheel, maar met staal is een hoop op te lossen.



Bekijk nu het geheel en niet alleen deze balk. Als er meer niet in orde is, kan je het meteen meenemen. Waar die uitbouw op het oude dak steunt bijvoorbeeld...
 

Ffreddy

  • #14
Heeft ook al door mijn kop gespookt. Ik zou dan nog een 'stukje vloeroppervlak' erbij kunnen pakken, maar de voordelen wegen niet op tegen het extra werk en is op de lange termijn misschien zelfs verkeerde investering.

Hoogte is er niet echt, daar waar de twee daken bij elkaar komen. Ik zou hoogstens de bestaande kast dieper kunnen maken.

De balk zoals je hem nu intekent zou dan ineens meer dan 11 meter moeten overspannen. In de oude situatie ligt hij niet op de voorgevel, maar op een tussenwand. Het gedeelte onder het nieuwe dak heeft namelijk ooit eens een plat dak gehad (dat is ook nog aanwezig). Het platte dak reikt echter maar tot enkele meters vanuit de voorgevel. Op het muurtje waar het platte dak ophoudt ligt de bewuste/beruchte balk.

Ook is er geen achtergevel waar die balk dan op kan rusten. Op de eerste verdieping is de achterzijde van de woning ook een scheve wand. Het dak loopt daar dus naar binnen. Nu wil ik daar op termijn wel een rechte gevel in zitten om zo een dakterras te realiseren op het platdak van de bijkeuken die er achter gesitueerd is. (Deze is al wel door de vorige bewoner doorberekent op dat gebruik. Dus met extra H-balk welke niet eens nodig zou zijn) :mrgreen:

Bij de door mij gewenste situatie blijft de mogelijkheid bestaan om op termijn (lees jaren/decennia) Een heel nieuw symetrisch dak er op te zetten, waarbij de dwarsbalken blijven behouden. De sporen van het oude dak zouden dan verdwijnen. Met de balk op de door jouw getekende lokatie lukt dat niet (hoewel hij dan natuurlijk ook verwijderd kan worden) Feit is dat ik de huidige daklijn wel vindt passen bij zo'n oude woning, maar met een symetrische daklijn zou je 2 royale kamers extra kunnen maken.

Ook is het plaatsen van die balk een aardig ingrijpende operatie, waarbij het dak gedeeltelijk afgebroken zou moeten worden. En eerlijk is eerlijk: dat geld heb ik nu simpelweg niet.


Ondanks dat jouw plan nu dus niet uitvoerbaar is: toch bedankt voor het meedenken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Op basis van je verhaal zou je geen 11m verwachten, maar 6.3m. Dat geeft wel aan dat we hier er weinig zinnigs over kunnen zeggen.

Het gaat vast lukken als je een constructeur inschakelt. Succes!
 

Ffreddy

  • #16
De balk die er uit moet overspant ook 6,3 meter. Ik heb al even maten genomen en zal vandeweek even proberen een fatsoenlijke tekening te fabriceren. Ik denk dat alles dan wel helder is. Zoals René getekend heeft is echter wel de gewenst situatie.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #17
Is er misschien een mogelijkheid om een stalen balk hoger te plaatsen.
Deze de krachten van het dak op te laten vangen die vertikaal op de oude balk staan.
Zoals HYZZZZ aangeeft alleen dan een 50 cm boven de oude.
Dit is natuurlijk afhankelijk van de draagmuur waar nu de houten balk van 20 maal 20 in af steunt.

Hiermee creeer je ruimte om de balken die nu 350 overspannen te verhogen.
En deze hoeven dan alleen de spatkrachten vanuit het schuine dak op te vangen.
In de tekening zie je een aantal pijlen staan een paarse voor de spatkrachten/afschuifkrachten van het flauwe dak
En een zwarte van de krachten die de stalen balk op moeten vangen.
Exact kun je natuurlijk de situatie niet inschatten.
Zoals al eerder en vaak aangegeven moet er dus een constructeur bij komen.
maar dat heb je al aangeven dat je dat zal doen.
Deze kan ook zo terplaatste zien hoeveel kracht er op bepaalde onderdelen komt.
Met deze krachten kan hij zo een berekening maken welke balk je moet gebruiken en hoe dik en breed je balken voor het plafond moeten.

 

Ffreddy

  • #18
Dat is wel een mooi oplossing alleen 50cm ga ik niet halen. Aangezien de balk op de achtergevel steunt en daar ook een schuine kap boven zit. Als het binnenspouwblad echter draagkrachtig genoeg is (wordt dan wel berekend) kan die balk wel iets omhoog.

Is het dan ook nog verstandig om de dwarsbalken zover omhoog te brengen dat de ze H-balk ook nog eens ondersteunen?






En hoe stempel je die schuine kant af? Zoals jezelf al tekent wil de kap in de richting van de meest rechtse zwarte pijl (in jouw eigen tekening) afschuiven. Zouden de sporen van de nieuwe kap dit krachten voldoende opvangen of moet ik hem tijdelijk schoren naar bijvoorbeeld de onderkant van de buitenmuur?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #19
Nee ik zou de balken niet mee laten steunen.
En met die afschuifkrachten van de besaande sporen valt in princiepe mee.
De grootste kracht is recht naar beneden.
Die krachten kan de constructeur zo uit rekenen.
Deze kan je dan op vangen door een aantal schoren schuin te plaatsen en op de vloer naar de muur brengen.
De rode balk moet wel goed vast zitten aan de sporen.
 

Ffreddy

  • #20
Ah dank je. Duidelijk verhaal. Hier kan ik zeker verder mee. :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu