Doorhangende gording

Wvl_kszen

  • #1
In ons huis hangt een gording meer door dan zou moeten, en van buiten is dit ook te zien. Het hout is niet rot, maar door de ouderdom en het gewicht van het dak zitten er wat horizontale scheurtjes in de gording.

Ik wil hier iets aan gaan doen, en er zijn volgens mij maar 2 opties :

1) bestaande gording verstevigen
2) gording vervangen

1) Het lijkt mij dat ik in dit geval de bestaande gording (langzaam) kan opkrikken met een aantal stempels. Ik zit te denken aan een periode van een paar weken zodat het dak de tijd heeft om te werken. Als de gording weer recht staat, kan ik aan beide zijden extra balken vastzetten met M6 bouten voor de extra stevigheid.

2) Dit lijkt me lastiger, zonder het dak te verwijderen, maar ik zit te denken aan :

-muurplaten + isolatie verwijderen
-opzetstukjes maken voor kepers, zodat deze een horizontaal vlak krijgen
-kepers omhoog krikken met stempels (via de opzetstukjes) gedurende een aantal weken
-gording doorzagen en verwijderen
-nieuwe gording plaatsen en kepers weer laten zakken
-afwerken

Zijn er andere (duurzame) manieren om het doorhangen tegen te gaan, zonder dat de hele dakconstructie eraf moet? De rest van de constructie is in goede staat, afgezien van deze ene gording.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is die gording langzaam verder aan het zakken, of is dit al lang geleden gebeurd?
Indien de balken van vers hout gemaakt zijn indertijd, kunnen de balken gaan doorzakken. Dit hoeft geen gevolgen te hebben (behalve esthetisch). Dus is het echt wel nodig?

Bij mij is het dak ook opgekrikt (door een aannemer). De nok was zo'n 15cm doorgezakt. Met een paar schroefstempels is dit in een half uurtje rechtgezet, maar er was ook wat geweld nodig, omdat heel het dakvlak een schijf vormt. De dakpannen pasten daarna bij de nok niet meer :)
Ik zou deze klus nooit zelf gedaan hebben!

Controleer in ieder geval of het dak vast zit aan de gording. Want dan moet dit eerst losgemaakt worden. En na de klus weer vast. Ik zou niet de gording geheel vervangen, maar er eentje tegenaan zetten.

Plaats eens wat foto's, ook waarbij je het doorhangen ziet. In welke richting is die trouwens doorgebogen?
 

Wvl_kszen

  • #3
Ik zal morgen even wat foto's maken.

Het is me trouwens opgevallen dat de gordingen aan één kant van het huis in de muur zitten, en aan de andere kant niet. Aan die kant zit er een soort metalen beugel omheen. Ik vermoed dat de gordingen via de beugel aan de muur hangen.

Volgens mij maakt dit het ook makkelijker om de gordingen eventueel te vervangen. Je hoeft namelijk alleen de gording uit de 'beugel' te halen en je kan hem dan aan die kant laten zakken, en daarna uit de andere muur trekken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat hangt ervan af hoe de balk in de beugel is gelegd, en wat voor beugel. Want je dakbeschot kan wel eens in de weg zitten :)

We wachten de foto's af...
 

Wvl_kszen

  • #5
Hoe heet zo'n beugel eigenlijk? De beugel zit met spijkers vast aan de gording.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Balkschoen.
 

Sjaan Smit

  • #7
Ik weet niet wat voor niveau klusser u/je bent maar ik zal er niet te makkelijk over denken....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dat is wel erg gemakkelijk gezegd, geef eens aan waarom er niet te gemakkelijk over gedacht moet worden.
 

Wvl_kszen

  • #9
Hier de foto's

Van buiten zie je het beste onder een hoek dat het dak doorzakt. Het is alleen het onderste stuk van het dak. Boven de skylight zakt het dak niet door.


Hier zie je hoe de gording aan de linkerkant in de muur hangt :


Ophanging van de gording aan de andere kant (met een metalen beugel)



Ophanging aan dezelfde kant, maar een andere gording, je kunt hier duidelijk zien dat de gording niet in de muur steekt.

Dan de hele gording, je kunt duidelijk zien dat hij doorzakt en horizontale scheuren heeft :


'close up' van de scheur.



Ik heb vanochtend gemeten hoever de gording doorzakt (met een gespannen touwtje) en het gaat om 6cm in het midden. Ook denk ik dat ik begrijp waarom de gording aan de ene kant in de muur zit, en aan de andere kant in een beugel hangt :

Aan de kant waar de gording in de muur steekt 'verspringt' het rijtje huizen. Aan de andere kant van de muur zit op die plek dus geen gording. Aan de kant waar de gording in de beugel zit, verspringen de huizen niet, en zit aan de andere kant van de muur dus ook een gording op dezelfde plek (en waarschijnlijk in dezelfde beugel).

Foto's verwijderd, we hebben nietallemaal een 36-inch scherm zodat ze er op passen. Gebruik de funcie "afbeelding uploaden", zoals aangegeven boven het vlak waar je tekst kunt invoeren, mod.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Als ik het zo zie dan lijkt het er sterk op dat er al eens een dragend tussenwandje verwijderd is. Dat is waarschijnlijk de reden van het doorzakken.
 

Wvl_kszen

  • #11
Dat klopt, dat is in 2004/2005 gedaan door de vorige eigenaar. De wand zat precies in het midden, waar je nu de strip ziet lopen. Volgens hem was het dak echter al doorgezakt voordat deze wand is verwijderd.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Lijkt mij sterk dat het doorhangen al was voordat de muur werd verwijderd.
 

Wvl_kszen

  • #13
Even de foto's opnieuw uploaden, zodat ze in een netjes formaat verschijnen :

dak van buiten :



gording links in de muur



gording rechts in de beugel



andere gording rechts in de beugel, je ziet dat deze niet in de muur hangt



hele gording, je ziet het doorzakken (+- 6cm)



close up van de scheur



In ieder geval, het muurtje is er niet meer, dus de situatie is zoals deze is.

Wat is nu het beste?

1) alles zo laten
2) gording verstevigen
3) gording vervangen
4) iets anders
 

Sjaan Smit

  • #14
@Jan:Dat snap je zelf toch ook wel....Het gaat niet ff over een schilderijtje ophangen ofzo maar om een dragende constructie.
Wil alleen maar aangeven dat er goed naar gekeken moet worden alvorens te beginnen....Desnoods door een aannemer of constructeur.

Ik vraag toch ook wat voor niveau klusser TS is...daar kan hij heus zelf wel op antwoorden hoor..

Af en toe sla je een beetje door in je rol van ''Moderator"'
... (meerdere mensen vinden dit lees ik zo her en der)
 

Wvl_kszen

  • #15
Ben wel redelijk kwa klussen, maar niet van plan om zelf die balk te vervangen (evt wel zelf de balk verstevigen).

Bij eventuele vervanging wil ik wel zelf alle voorbereidingen doen, dus wandplaten en isolatie eraf halen, stempels plaatsen, en daarna alles weer afwerken. De vervanging zou ik verder door een professional laten doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Hoe groot is de overspanning, en wat is de afmeting/hoh van de gording? Ik trek even een vergelijking met mijn verbouwing, daar is de overspanning nu ±5.4m (na verwijderen spant in t midden). Hier hoe het is geworden:

Twee balken zijn toegevoegd (alle bestaande gordingen zijn niet verwijderd), het zijn balken van 95x270. De balk waar de trap tegen staat zit tegen een (flink) doorgebogen gording bevestigd met draadeinden M12, daar draagt de dakkapel op. Boven deze gording zie je de nieuwe nok, die onder de oude is bevestigd met flinke schroeven. Die is dus zo'n 10cm opgekrikt. Onder die stempel staat op de betonnen begane grondvloer ook een stempel.

Ik laat dit alleen zien als voorbeeld, dat er best wel iets moet gebeuren als er een dragende wand is verwijderd. In jouw geval lijkt het me zinvol eerst de constructie door te laten rekenen om te bepalen wat voor balken er nodig zijn. Dan de benodigde nieuwe balken tegen de oude zetten en gordingen proberen in de juiste stand te zetten. Dan pas aan elkaar bevestigen.

Een flinke klus, maar als het klaar is, slaap je een stuk rustiger (was in mijn geval wel) :)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
In mijn ogen zijn er ook behoorlijke aanpassingen noodzakelijk. Met een plaatje tegen de bestaande gording schroeven ben je er in ieder geval niet.

Er zal echt aan gerekend moeten worden. Daar komt bij dat het ook zichtwerk is, dus het moet er ook nog een beetje behoorlijk uitzien.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Yep. Dat zichtwerk heb je gelijk in, al is dat ook persoonlijk. Bij mij is het nieuwe "dakvlak", de gipsplaten binnen, over de oude gordingen. Enkel de twee nieuwe balken steken daar uit (44mm). De oude gordingen waren iets van 160mm, met 120mm glaswol en rachelwerk ben je al bijna voorbij die 160. Dus het is een mooi vlak geheel geworden.

Als je zolder niet al te ruim is scheelt elke cm, maar dat lijkt bij TS wel mee te vallen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu