Doorhangende draagbalk dak

Ffreddy

  • #21
Zo, na een lange tijd uit de roulatie te zijn geweest hier dan toch even een update voor wat betreft de balken. Na mijn wensen ter plaatste te hebben besproken met de constructeur heeft hij een nieuwe constructie bedacht, waarbij de sporen steunen op de nieuwe IPE140 balken. Hierbij komt de balk welke meer dan 6.00 overspande geheel te vervallen. De maximale overspanning van de nieuwe balken is slechts 3.60 (+/-) en zijn waar nodig dubbel uitgevoerd (ivm trapgat/ravelijzer).



De foto is helaas uit de andere hoek genomen dan de eerdere foto, maar ik denk dat je op de foto al goed kan zien dat dit er in zijn geheel wat steviger en vooral netter uitziet. We stempelen de lange balk en zagen deze per twee sporen door. Deze worden gekort, zodat ze perfect aansluiten op de metalen balk. Tussen de ramen is goed te zien wat we qua hoogte hebben gewonnen. Hoewel het geen must was, vind ik het een stuk mooier ogen wanneer de ramen 'vrij' van het plafond liggen. Boven het raam zit een beton latei met een enkele rij stenen. Daarover heen ligt weer een stalen 1cm L-profiel omgekeerd achter het spouwblad om de puntbelasting van de balken op de beton lateien te verlagen. Het uiteinde van de stalen balken hebben een flens waarmee ze aan de muurplaat zijn vastgezet. Waar nodig worden deze op de andere muur vastgezet aan de oude trekbalken die naar de andere zij-gevel lopen.
Boven het poortje bevindt zich nu nog een korte stalen blak om de krachten van de 6.00 blak te verdelen over de poort. Deze komt te vervallen en wordt dichtgemetseld. (Een latei is hier door de boog/toog constructie niet nodig toch?)

Zaterdag de overige balken er in zetten en dan kan eindelijk het plafond er weer in. Deze zou ik graag zwevend willen maken ivm het reduceren van contact geluid. Alleen weet ik nog even niet hoe ik het regelwerk moet bevestigen. Zou ik hiervoor gaten kunnen boren in de onderste ligger van de IPE en daar (doorvoer) rubbertjes kunnen plaatsen met daar doorheen gestoken een schroefje met metrisch draad (verzinken in de houten regel) en een borgmoertje om het vast te zetten. Hiermee zou ik het plafond dan ook kunnen stellen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #22
Goed bezig :prima:

Mooi te zien dat je het nuttige (goede comnstructie) met het aangename (verhogen plafond) hebt verenigd.

Maak voor dat verlaagd plafond even een nieuw topic aan. Dat houdt het overzichtelijk.
 

Ffreddy

  • #23
Ja, dat doe ik gelijk even. Dan is het voor een ander met dezelfde vraag natuurlijk wel makkelijker terug te vinden.

Ondanks dat de stalen balken een redelijk prijzige oplossing zijn, had ik het niet graag op een andere manier willen hebben. De constructeur had het ook berekend in hout, maar dan kwam ik min of meer weer op de oude plafondhoogte uit. En nu er een paar stalen balken op hun plaats liggen, geeft dit toch wel wat gemoedsrust. Leuk (of triest) gegeven is ook dat de constructeur de oude situatie als levensgevaarlijk bestempelde. Nu blijkt dat de oude balk vroeger op nog 2 plaatsen ondersteuning had. Deze muren zijn er echter uit gehaald (door een bouwbedrijf nota bene) zonder daar andere voorzieningen voor te treffen. Het vreemde is dat de gemeente van zowel de oude situatie als de nieuwe, tekeningen heeft betreffende die verbouwing. Berekeningen hebben ze niet in het archief, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand die zou goedkeuren. Hoe krijg je dan in hemelsnaam een vergunning rond?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #24
Top dat het nu in orde is met de constuctie.
En wat betrefd de oude verbouwing er is heel wat afgeknoeid in de bouw.
Ik heb in de tijd altijd voor ogen gehouden ( GOED OF NIET)
En dat met het plafond daar komen we met elkaar wel weer uit zonder dat het veel geld hoeft te kosten.
:prima:
 

Pirke

  • #25
Kun je hem niet iets opkrikken en er dan een stevige pilaar onder metselen. Misschien te kort door de bocht,maar het is een mooie paal die ik persoonlijk er liever niet uit zou willen halen en het is goedkoper dan de kapitale investering die het vervangen met zich mee brengt. Ik neem aan dat er nog fundament onder de vloer ligt van oude muren die het zouden moeten kunnen dragen.

Maar een bouwkundige is the way 2 go.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #26
Ffreddy schreef op 17 aug.
Zaterdag de overige balken er in zetten en dan kan eindelijk het plafond er weer in.
 

Ffreddy

  • #27
@ Pirke: De balken liggen er inderdaad al in. Een pilaar in het midden van die kamer zou qua indeling niet praktisch zijn, maar buiten dat zijn er nog wel wat bezwaren. Ondanks dat de balk op de foto vrij gaaf leek was deze toch behoorlijk aangetast. Ook de vorm was niet mooi om hem in het zicht te laten (ik neem aan dat dat jouw idee was bij het laten zitten van die balk?). Aan de ene zijde was hij namelijk 25 à 30 cm en aan de andere 15 à 20 cm. Bij de opleggingen was de balk ook helemaal aangetast door vocht en houtworm :shock: Ook opkrikken was geen optie geweest omdat bij oude verbouwingen steeds de verdiepingsvloer is uitgevuld. Bij opkrikken zou de bovenverdieping dus in één grote 'molshoop' veranderen.

Van dit:



Naar dit:







Met alle kennis van nu had ik gerust weer dezelfde keuze gemaakt, maar zeker minder lang getwijfeld over wat te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu