Diverse vragen over vloerverwarming als BIJVERWARMING

Tomleeuw

  • #1
Ik ben mij een beetje aan het inlezen (al enige tijd) over vloerwerwarming, maar hoe langer ik bezig ben met hoe meer vragen ik zit.

* bij ons gaat de vloerverwarming als bijverwarming gebruikt worden.
* ketel en termostaat bestaande cv is modulerend
* de PVC vloer die gaat komen mag niet meer dan 27 garden hebben.

de vragen:
1. Werkt de vloerverwarming ook als de termostaat niet aan staat?
2. Als het huis op temp. is hoofdzakelijk veroorzaakt door bestaande radiatoren. blijft de vloerverwarming dan nog wel werken aangezien de radiatoren nog maar weinig energie vragen en moduleren worden aangestuurd.
3. Waar wordt de verdeler geplaatst? is er eis waar die komt mag ie een paar meter van de bestaande leidingen liggen?
4. werkt een vloerverwarming/verdeler onafhankelijk van de cv instalatie?
5. wat is een normale werk temp. voor vloerverwarming
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
In de meeste gevallen is de vloerverwarming uitgevoerd als een separaat circuit met een eigen circulatiepomp waar door middel van een thermostaatkraan warm water uit het CV circuit wordt bijgemengd om de gewenste temperatuur in het vloercircuit te krijgen. Kouder water wordt dan teruggeleid naar het CV circuit.

Op het moment dat een kamerthermostaat de ketel uitschakelt zal er geen warm CV water meer beschikbaar zijn om bij te mengen. Het water in het vloercircuit zal dan wel door blijven circuleren vanwege de eigen pomp, maar langzaam afkoelen tot de kamerthermostaat de ketel weer inschakelt. Vanwege de grote massa van de vloer zal de bovenkant van vloer veel langzamer afkoelen dan het water dat er in circuleert en evenzo zal de bovenkant slechts langzaam opwarmen als er bij het aanschakelen van de ketel wel weer warm water circuleert.

Radiatoren warmen veel sneller op dan de vloer en kunnen in een systeem met vloerverwarming voor een probleem zorgen omdat zij door hun snelle opwarming de leidende rol kunnen spelen. Wat je dan krjijgt is dat de radiatoren de kamer zo snel opwarmen en de kamerthermostaat zo snel laten afschakelen dat de vloer geen kans krjgt om op een normale temperatuur te komen. Netto resultaat is dan dat de vloer toch koud blijft, ondanks dat de kamer op temperatuur is.

Een oplossing waar dan soms voor gekozen wordt is om de radiatoren te voorzien van thermostaatkranen die net iets kouder staan ingesteld dan de gewenste kamertemperatuur. Bijvoorbeeld 19 graden ingesteld op de thermostaatkranen en 20 graden op de kamerthermostaat. De radiatoren helpen dan bij het aanzetten van de verwarming 's ochtends vroeg om de kamer snel bijna op de gewenste temperatuur te krijgen en worden afgeschakeld bij 19 graden. De ketel blijft doorstoken en het hete water wordt uitsluitend geleverd aan de vloerverwarming die de laatste stap van 19 naar 20 graden maakt. Pas als de ruimte door de vloerverwarming op 20 graden is gebracht slaat de ketel uit.

Een normale vloerverwarming zorgt voor een vloertemperatuur rond de 25 graden. Als het warmer wordt zal dat in het algemeen als onaangenaam worden ervaren. Boven de 29 graden zijn er zelfs medische contra-indicaties. De temperatuur van het water dat circuleert zal wel wat hoger zijn, bij een bijverwarming zo rond de 35 of 40 graden, afhankelijk van de isolatiestaat van de vloer en de woning, etc.
 

Tomleeuw

  • #3
Bedankt voor je uitgebreide antwoord :cool:
Nu weet ik niet of ik wel thermostaat kranen kan monteren op mijn verwarming.... het zijn twee jaga's De ene zit een beetje ingebouwd tussen bank, subwoofer, muur en wat gordijn op de plek waar de kraan zit, bovendien zit de kraan aan de onderkant van de convector radiator werkt zo'n thermostaat kraan dan wel goed?

FYI, in ons huis kan het wel enkele uren duren 2 tot 4 om het huis van 15 naar 20 te stoken, we hebben veel verlies aan glazen wanden, muur en open trap. Is dit gunstiger of minder in ons geval mbt vloerverwarming?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Wat betreft de open trap is vloerverwarming gunstiger. Een radiator verwarmt de lucht die vervolgens langs het plafond rondstroomt tot het eindelijk de mensen op de vloer bereikt. Je krijgt daardoor dat de temperatuur tegen het plafond veel hoger is dan op de vloer of halverwege. Bij vloerverwarming is de luchttemperatuur tegen het plafond juist lager dan bij de vloer en heb je daardoor ook minder verliezen door een open trapgat.

Met die grote glazen wanden is het verhaal anders. Om de koude daarvan voor het gevoel te compenseren kun je het beste een stralingsbron hebben die dicht bij dat koude oppervlak staat. Daarom zijn radiatoren ook meestal onder of bij ramen geplaatst. Wanneer door de vloerverwarming de radiatoren minder werken zal er ook minder compenserende warmtestraling van die richting komen en kunnen die plekken koud aanvoelen. Let wel, het gaat hier over gevoelstemperatuur, niet over de luchttemperatuur want die kan best wel OK zijn. Voor een mens bestaat de gevoelstemperatuur uit een optelsom van de luchttemperatuur en de straling van wanden en objecten. Glazen wanden plegen weinig warmte straling af te geven als het buiten koud is.
 

Tomleeuw

  • #5
O.k. en heb je nog een antwoord op mijn eerste vraag in mijn vorige post, dus over de thermostaatkraan.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Een thermostaatkraan meet luchttemperatuur. Zolang er ongehinderd verse lucht langs de kraan kan stromen zal hij het onderaan een radiator net zo goed doen als bovenaan. Als het zaakje echt helemaal ingebouwd zit met bank, gordijn en subwoofer heb je een probleem, maar dan heeft die radiator ook nu al een probleem om zijn warmte aan de ruimte kwijt te kunnen.
 

Tomleeuw

  • #7
:), nee alleen de kraan zit min of meer ingebouwd
 

Tomleeuw

  • #8
Zo ik heb weer een nieuwe vraag:

Ik lees op veel sites dat de regelaar binnen een straal van 3 meter van de leidingen moeten zitten. Bij ons is dit eigenlijk niet mogelijk. Waarom is dat zo belangrijk?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu