Diverse ruimtes verwarmen, 1 of 2 ketels?

TopID

 • #1
Beste allen,

Komt ie dan
Huidige situatie: kleine boerderij met daarachter grote aanbouw met diverse vertrekken. Boerderij, redelijk geïsoleerd, inhoud 300m3, nu verwarmd door Nefit HRC32 uit '93 met nieuwe 120 ltr. boiler voor ww.
Achter boerderij: studio, gallerie en atelier (resp. 170,260,140m3 en allen goed geïsoleerd). Nu worden de studio en atelier verwarmd door oud Remeha keteltje.
Gasleiding van 22mm komt boerderij binnen (we koken ook op gas, indien we zin hebben). Nefit ketel staat op 8 mtr van gasmeter, de Remeha op 20 mtr (alles 22mm)
Nu willen we graag de gallerie ook gaan verwarmen en zuiniger stoken.
Wat te doen?
Op de plaats van de Nefit een bak van een ketel neerzetten (kan dit wel met 22 mm aanvoer)? of Nefit op plek Remeha en dan een nieuwe kleinere ketel op plek Nefit (kan dat wel ivm lengte gasleiding). Of moet er echt een grote aanvoerleiding naar perceel toe?
Heel verhaal maar hoor graag van jullie

Groeten,
topID[/code]
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Xr8

  • #2
  Als je de twee vermogens van de ketels op telt dan ga je al snel richting 60Kw waarschijnlijk. Indien er een G4 gasmeter aanwezig is dan zit deze al aardig aan de maximale capaciteit, om op 20m 22mm leiding een vervangende ketel te zetten van een voldoende vermogen om beide te vervangen kan best eens problematisch worden, ik denk dat wanneer dit uitgerekend wordt je uitkomt op een 28mm leiding. Misschien is er iemand dit dit vaak uitrekend en het vertellen kan.

  Succes.
   

  TopID

  • #3
  Bedankt Xr8
  Ik had op internet een Nefit handleiding gedownload, hierin geven ze aan dat er bij 22 mm:HR30,HR43,HR65 resp. max lengtes moeten worden gehanteerd van 15, 8 en 3 meter.
  Voor 28 mm resp. max, 42, 21 en 10.
  Als ik nu 28mm laat aanleggen dan Nefit naar 20 mtr locatie en een nieuwe HR22 of HR30 op locatie oude Nefit op 8 meter.
  Heeft dit echter wel zin omdat het perceel is aangesloten met 22 mm buis? Volgens mij heeft het geen zin om 28 mm te gebruiken in huis als er maar 22 mm binnenkomt? Iemand een idee wat het kost bij Essent om een grotere leiding aan te laten leggen (kan altijd nog Essent vragen voor offerte)
  Is het trouwens ook mogelijk om bijv. het atelier en studio met een eigen thermostaat te regelen op de Nefit ketel of moet je dan gescheiden systemen aanleggen?

  groeten en alvast bedankt,
  TopID
   

  Xr8

  • #4
  Voor regelingen even zoeken op het forum er staat genoeg op over weersafhankelijke regelingen, en zonekleppen ed.

  Dat de leiding binnenkomt met 22 zegt nog niets, het kan best zijn dat hier een andere (hogere) druk is.

  Succes.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu