Dilemma platdak binnenuit isoleren

disharmony

  • #1
Ik kom er niet uit hoe ik het isoleren van een plat dak aan de binnenkant moet aanpakken.

Ik heb diverse topics op dit forum gelezen, diverse isolatie bedrijven gebeld en gevraagd, isolatie winkels die materialen verkopen om advies gevraagd en zelfs een fabrikant diverse folies gevraagd om advies. Het probleem is dat iedereen iets totaal anders zegt, en vaak het 100% tegenover gestelde van wat de ander zegt.

Het probleem is dat ik niet weet hoe ik er achter kan komen welke methode nu de juiste of beste methode is. Mijn situatie is alsvolgt:

Ik heb een plat dak van +/- 60m2 welke boven boven naar beneden alsvolgt is opgebouwd:
- bitumen
- dakbeschot (houten platen en deels houten planken)
- houten draag balken van 20cm hoog, 7cm breed en telkens een ruimte van 50cm tussen de balken
- houten raggelwerk

Onder het platte dak komen slaapkamers, een badkamer, keuken en een stuk van een woonkamer. Deze ruimte zijn gescheiden van elkaar middels metal stud wanden die voorzien zijn van gips platen en gespacked zullen gaan worden.

Ik heb glas wol (een soort natuurlijke glaswol van een bekend merk) tussen de balken gedrukt en heb een 100% damp dichte folie besteld en wou deze onder het raggelwerk maken en daaronder gips platen tegen aan te zetten. Het idee was om zo te voorkomen dat er vochtige lucht (damp) tussen het gips plafond en het bitumen dak kan komen.

Maar bij nader inzien lijkt het mij onmogelijk om het 100% lucht dicht te krijgen. Er zullen altijd kieren zijn vrees ik, bij centraal dozen, de metal stud wanden, bij doorvoer pijpjes van bijv. de afzuiging of afzuigkap, of als er een keer een lamp wordt opgehangen.

Waar ik bang voor ben is dat door eventuele kieren er vochtige lucht tussen het bitumen dak en het gips plafond opgesloten raakt en de boel gaat rotten. Maar hoe voorkom ik vocht problemen ? Er zijn verschillende oplossingen, maar iedereen zegt dus iets anders waardoor ik niet meer wat wat ik nu moet doen. Buitenaf isoleren is geen optie.

Vragen waar ik mee zit:

- wel of geen glaswol (misischien toch beter helemaal niets? Maar het is wel gehorig (dakterras boven) en niet isoleren is ook niet echt van deze tijd.
- een dampdicht folie (dampscherm), klimaat folie (ademend?) of helemaal geen folie onder de gipsplaten? Of Alleen de badkamer en de rest niet ?
- Het glaswold goed tot het dakbeschot drukken of juist een ruimte daar tussen laten ?
- Juist wel of geen ventilatie roosters en pijpen in het dak aanbrengen (boven + zij kant) om tussen het glaswol en bitumen te kunnen ventileren ?
- indien dampdicht de oplossing is, hoe dampdicht is voldoende dampdcht ? En zijn lekken te controleren, bijv. met een rook installatie oid ?

Ik hoop dat iemand verstand heeft van deze lastige casus en mij op weg kan helpen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Vanaf boven isoleren mogelijk, een warm dak dus?
 

disharmony

  • #3
Van bovenaf isoleren (warm dak) gaat helaas niet. Er is een woning naast met een deur die uitkomt op het dak en deze moet toegankelijk blijven. Ook zijn er 2 lichtkoepels wat het bemoeilijkt.

Ik ben geen isolatie specialist, maar mijn gevoel zou zeggen dat ik het zogoed als dampdicht (dus niet ademend, maar zo dicht als mogelijk) meot maken, en tussen het dakbeschot 5 cm ruimte moet huoden en vervolgens vlak onder het dakbeschot zo goed mogelijk moet gaan ventileren. Komt er dan vocht onder, dan kan het weg.

Ik overweeg dat te doen, ventilatie gaten tussen de balken te boren en meerdere pijpjes op het dak te zetten zodat vocht dat toch achter het dampdichte folie komt toch weg kan. Als het folie dan voor bijv. slechts 80% dicht is heb ik wel eens waar risico op vocht in de constructie, maar het is dan wel veel minder zou ik zeggen. En ik hoop dat ventilateren onder het dakbeschot dan voldoende is.

Maar ik lees ook dat dit juist tot problemen leidt. En een fabrikant van de folies zag in ventileren onder het dak beschot niet zoveel meer waarde.

(ps: warmte verlies door ventilatie vind ik niet zo erg. Het belangrijkste is geluids isolatie; warmte isolatie is mooi meegenomen, maar natuurlijk niet ten kosten van de dak constructie).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Beste oplossing vind ik een vochtregulerende (biobased) isolatie in combinatie met klimaatfolie aan de binnenkant. Geen ventilatie boven de isolatie.
 

disharmony

  • #5
Bedankt. Dan ga ik proberen dat te realiseren. Klimaat folie ga ik bestellen, maar wat er onder vochtregulierende isolatie valt weet ik eerlijk gezegd niet zo goed. Ik heb nu een glaswol dat eigenilijk niet op het standaard glas wol lijkt, ze noemen het naturoll.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat is zeker niet vochtregulerend. Houtvezelisolatie is dat bijvoorbeeld wel. Dat geeft veel minder risico op houtrot door condensatie achter de folie.
 

Joco

  • #7
naden en kieren zoveel als mogelijk luchtdicht tapen. hiervoor zijn vele producten op de markt. En voor centraaldozen, bestaan luchtdichte inzetstukken en of deksels.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu