Achterwand keuken betegelen - dilemma: hoe om te gaan met niet rechte achterwand

Barto74

  • #1
Ik heb een achterwand van ca 360cm boven de aanrecht die ik wil betegelen. Tot aan de hoogte van afzuigkap (ca 70 cm).
Het blad is RVS, de achterwand is nu gestuct. Je ziet dat de achterwand niet helemaal recht loopt, in de hoeken sluit het blad aan op de muur, maar in het midden zit er ca 8 mm speling achter het blad.

Ik zou natuurlijk met de kromming van de achterwand mee kunnen tegelen, de tegels zijn dikker dan het verloop. Alleen zit er aan het blad een opstaand randje van 1cm hoog en daar wil ik eigenlijk overheen tegelen. En ik denk niet dat ik dat opstaande randje zo makkelijk even weghaal.

Ik kan natuurlijk ook een dunne hardboard plaat onder het tegelwerk maken en met opvulstukjes die hardboard plaat mooi recht laten lopen. Over dat opstaande randje heen, en daaroverheen tegelen. Alleen zie je dat dan aan de bovenrand van het tegelwerk en is dat waarschijnlijk niet erg goed af te werken met een afwerkstrip (omdat daar dan dat verloop van 8 mm in te zien is).

Een andere gedachte die ik had is dun hardboard gebruiken, onderin mooi aansluiten op de rechte lijn van het blad en bovenin mee laten lopen met de muur en met andere woorden de ondergrond een beetje laten verlopen. Dat is waarschijnlijk met het blote oog na het tegelen niet meer zichtbaar.
Of kan ik dan beter dat zelfde doen, maar met stucwerk? (Dat kan ik zelf niet dus dat kost extra).

Ik ben heel benieuwd welke richting jullie zouden kiezen - en misschien zijn er nog andere richtingen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
De muur is dus hol en het blad recht begrijp ik... Gewoon stuken en geen onnodig moeilijke en slechtere oplossingen kiezen. Dit lukt een amateur ook nog wel, 360 bij 70 waar nog over getegeld wordt. Belangrijkste is een lange rechte lat om het goed uit te lijnen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Afreiprofielen op de muur, als je die goed hebt zitten is het daarna eenvoudig.
Het hoeft niet super netjes te worden, er komen toch tegels overheen, wel recht.
 

Barto74

  • #4
Toch maar stuccen dan. Ben benieuwd hoe goed me dat lukt. Maar ik neig er dan wel naar om onderin recht te gaan om het blad te volgen en bovenin dus iets hol te blijven om de muur te volgen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Let erop dat je vaak strijklicht hebt op een spatwand. Van de lampjes in de afzuigkap of spotjes etc. Elke tegel waarvan een hoekje naar voren komt of naar achteren valt en elke tegel die wat dieper ligt zie je meteen en kan heel storend zijn.
 
  • Like
Waarderingen: BigBert

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu