Deuropening maken in betonnen wand

Eltek53

  • #1
Het gaat om de betonnen wand van een oude ronde silo 10m doorsnede.
Oorspronkelijk in bekisting gestort beton, ca 22cm dik, ca 5m hoog. Nog altijd in zeer degelijke staat. Geen idee of het gewapend beton is, maar gezien de oorspronkelijke industriële functie (grote hoeveelheid wateropslag met dus hoge druk) zal dat wel.
a) Is met een simpel (bv electra-) leidingen-metertje eenvoudig te zien of en zo ja, waar er bewapening in zit?
b) Ik wil een deuropening in de wand maken, met welke middelen gaat dat het beste? Is een zware breekhamer hier tegenop gewassen (en eventueel doorslijpen van aanwezige blootgelegde bewapening) of moet daar bij voorbaat veel zwaarder geschut tegenaan? Zo ja, welk geschut?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Die werden ook wel uitgevoerd als voorgespannen beton, zelfs zonder aanhechting!
Op die kabels staan dan serieuze krachten.
Zoek dat eerst uit.
Of een simpele meter werkt hangt af van de meter en hoe diep de wapening ligt en de dichtheid van het beton.
Gat kan je (laten)zagen met een watergekoelde diamantzaag.
 

Eltek53

  • #3
Dank, maar hoe zoek je dat uit als je absoluut niet weet wie die silo ooit gemaakt heeft? (dat is zeker al 40 jaar of langer geleden door een voor-vorige eigenaar). Röntgenfoto maken....We zien alleen de buitenkant met de bekistingsafdrukken en wat dunne grovere horizontale laagjes van meerdere stort-etappes. Het oogt als beton met grote dichtheid (lijkt me ook logisch gezien de functie). Maar voorgespannen beton kan toch alleen in rechte (al dan niet prefab) balken/vloeren/wanden, in gebogen wanden kun je toch niet spannen? Dan zou het verticaal gespannen moeten zijn? Of toch horizontaal in kokers? Voor een duidelijker beeld een fotootje bijgevoegd.

IMG-20210428-WA0001.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Rond kan je ook voorspannen, bij rwzi's werd dit veel gedaan. Je behoudt dan overal drukspanning in de doorsnede, wat de waterdichtheid ten goede komt.
 

Eltek53

  • #5
Oké, dan is dus de vraag hoe je er achter komt waar de spankabels eventueel zitten of niet zitten, én hoe je die dan veilig te lijf kunt gaan....
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Tekening opvragen bij de gemeente.
 

Eltek53

  • #7
Dank voor de tip, dat zóu een oplossing kunnen zijn, als ze die nog hebben na zoveel jaren.....
Maar misschien is er nog kans omdat het om een veel groter bedrijfsgebouw gaat dat 12 jaar geleden nog in bedrijf was (van ons eigen huis hadden ze bij de gemeente niks meer van een grote verbouwing ook 40 jaar geleden behalve een simpel plattegrondje.....). Maar dan nog moet ik zien dat daar de gedetailleerde bestektekeningen liggen...
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #8
Eltek53 schreef:
a) Is met een simpel (bv electra-) leidingen-metertje eenvoudig te zien of en zo ja, waar er bewapening in zit?
De simpelen gaan niet zo diep en ook de wat duurderen gaan maar tot ca. de helft van die 22cm.
 

Teun65

  • #9
Voorgespannen beton, dat wordt in de fabriek onder gecontroleerde omstandig heden gedaan, de zogenaamde prefab platen, en daar maken ze dan bv (mest)silo’s van.... te herkennen aan verticale gekopelde elementen

Ook wordt voorgespannen beton gebruikt bij bruggen bouw en vloeren die zwaar belast worden, zowel in betoncontact en zonder betoncontact.

Als je op de silo duidelijk bekisting afdrukken ziet... is deze naar alle waarschijnlijkheid, traditioneel gebouwd.

Ook bij het doorslijpen van voorgespannen beton, springt er niets om je oren.

Om door 20cm beton een deur uit te slijpen, heb je wat meer nodig dan een grote slijptol...

Wil je het in één keer goed doen, heb je speciaal aparatuur nodig en de kennis.... ik zou uitbesteden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
@Teun65 : Onzin.
Ronde basins werden en worden nog steeds in het werk voorgespannen.
De mantelbuizen of kabels in omhulling worden mee ingestort en na verharding wordt er gespannen.
 

Ambidexterity

  • #11
@Rola Misschien een domme vraag, maar als er na verharding word gespannen, dan kan je toch ook achteraf ontspannen? Of gaat het dan helemaal mis?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
De spankabel wordt na het spannen achter de verankering afgeslepen, dan heb je niets meer om de vijzel op te klemmen.
Bij voorspanning met aanhechting wordt het kanaal geïnjecteerd en zit de kabel vast, daar gebeurt niets als je deze doorzaagd, het gevaar zit in voorspanning zonder aanhechting.
 

Ambidexterity

  • #13
Oke, duidelijk. Ik probeerde een beetje mee te denken aan een oplossing.
Dit soort bijtjes heb ik nog niet mee gehakt :denk:
 

Teun65

  • #14
Altijd jammer dat het vaak niet om een oplossing of tips gast aangaande de vraag, maar vaak over welles... nietes van zelfbenoemde specialisten.

Je hebt voorgespannen, (betonstaal) (kabelsysteem) dat doet men voordat er gestort wordt, je hebt ook elementen die op spanning gebracht worden na verharding. En prefab brugdelen bijvoorbeeld.... zijn voorgespannen en worden in hun werk nagespannen.

En natuurlijk silo’s prefab met voorgespannen elementen in de fabriek en opgespannen in het werk...

Mooie deur maken in de silo... geen probleem succes...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Misschien wordt het tijd je eigen inbreng onder de loep te nemen, je gaat wel erg veel zaken invullen die niet tot de vraag horen en uitgebreide uitleg te geven zoals hierboven.
Niet iedereen zit te wachten op verhalen die zijdelings of helemaal niets met de vraag te maken hebben.
 

Eltek53

  • #16
Kom kom heren, niet te moeilijk doen onder elkaar hè? ;) Om mij een beter beeld te vormen voor onderzoek vooraf destilleer ik uit de voorafgaande reacties nog twee vragen: Er van uitgaande dat het inderdaad voorgespannen is (als dat niet het geval is dan is dat mooi meegenomen):
a) Moet dat dan nog ergens zichtbaar zijn in de betonnen buitenkant omdat er bv systematisch gaten dichtgepleisterd zijn op de punten waar de uitstekende kabels aangespannen/afgeslepen zijn?
b) levert het doorslijpen van die kabels (tot ca 2,20 m hoogte in de 5m hoge wand) nu wél of geen extra risico's op, zowel voor de persoonlijke veiligheid als voor de constructieveiligheid (die nooit meer onder hoge waterdruk komt te staan, maar gewoon een betonnen muur is (waar wel nog een zware stalen siloconstructie op rust op enkele zware stalen balken, met een loopbrug etc). Maw maakt het (voor het maken van deuropening) voor die risico's eventueel niks uit of het wel of niet voorgespannen is? Ook als je niet weet of het aangehecht is of niet?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #17
a) ja, spanverankeringen zijn meestal niet onzichtbaar weggewerkt.
b) niet te beoordelen, deze werden ook gemaakt met alleen horizontale voorspanning, later mocht dat niet meer. Als de silo traditioneel gewapend is, en de deur niet onder een stalen ligger zit, of boven een funderingspaal, dan kan dit.
 

Eltek53

  • #18
Dank zover @Rola . Het zal dus in ieder geval geen klus zijn die je zelf 'even' doet, maar waar toch een gespecialiseerd bedrijf aan te pas moet gaan komen. Ik vraag me alleen af hoe zo'n bedrijf de situatie en de risico's dan gaat beoordelen als het niet duidelijk zichtbaar is zonder ontwerptekeningen (ik zal ook bij de gemeente eens informeren of daar nog iets aanwezig is). Die zal in de offerte van het slechtste scenario uitgaan.
Toch voor mij alvast een heel stuk duidelijker nu alles bij elkaar ;)
 

Teun65

  • #19
Vandaag contact gehad met boor zaagbedrijf t.... die op locatie aan het werk zijn.... geen probleem...
 

Eltek53

  • #20
Je bedoelt dat ook voorgespannen beton in principe geen enkel probleem is om gewoon door te zagen? (even los van de bouwkundige constructie als drager/draagmuur waar natuurlijk apart even goed naar gekeken moet worden)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu