Deuropening in zoldermuur maken

Nailfarmer

  • #1
Beste,

ik wil van onze zolder een bruikbare ruimte maken. Hiervoor moet ik een grotere doorgang hebben dan de huidige waar je doorheen moet kruipen.
Nu zie ik weleens doorgangen die loodrecht onder de nokbalk gemaakt zijn, maar ook doorgangen die links of rechts in de tussenmuur van de zolder gemaakt zijn en derhalve aan 1 zijde een afgeschuinde kant hebben, gelijklopend aan de hoek van het dakvlak. Ik vraag me af waarom een deur(opening) met zo'n schuine kant de voorkeur zou genieten boven een opening in het midden van de muur ? Uitgaande van een symmetrische tussenmuur.

In onze situatie is de mogelijkheid er om de opening in het midden van de draagmuur op zolder te maken. Deze draagmuur draagt de gordingen die een overspanning hebben van 3,5 m en 2,5 m.
Wanneer de opening in het midden van de muur komt zijn er minder bakstenen over rondom de punten waarop de gordingen gedragen worden, als u begrijpt wat ik bedoel....
Als de opening links of rechts in de muur zou komen dan zou de gording aan 1 kant steun vinden van de te plaatsen latei boven de deur opening, en de gording aan tegenovergestelde zijde zou gedragen worden door meer bakstenen omdat de opening dus niet in het midden van de muur zou zitten.

Is dit iets om qua constructie rekening mee te houden / geniet de ene optie de voorkeur boven de andere en zo ja, waarom ?

Untitled.png
 

Hharbers

  • #2
Sparing uit het midden kan te maken hebben dat je anders over sparing van je vlizotrap moet klauteren.

Ik heb mijn sparing in het midden van mijn zolder verbreed naar ca. 1.2 meter en maximaal verhoogd
Op advies van constructeur een hoekijzer 100x200x10 ingemetseld en daar puntje metselwerk op gezet waar nokbalk weer op draagt
 

stefan9

  • #3
Qua constructie zijn beide alternatieven prima uit te voeren. De dragende functie moet intact blijven, maar daar houd je zo te zien al rekening mee.
De plek van de deur wordt dan voornamelijk bepaald door de indeling van de ruimtes. Een eventuele (vliso)trap is al genoemd, maar voor het plaatsen van een bed, bureau of kast kan de ene plek ook net wat handiger zijn dan de andere.
 

Nailfarmer

  • #4
Dank voor jullie reactie.
Idd zou een deur in het midden op dit moment lastiger zijn ivm de plaatsing van het gat van de vlizotrap.
Als er een vaste trap komt dan zou dat probleem verholpen zijn, zal daar eens goed naar kijken.

Het belangrijkste is dat de gordingen nog voldoende steun vinden, de positie van de "rode" gordingen lijkt me wat lastig te maken om goed te ondersteunen. De diagonale krachten richting de zijkanten van de deuropening kan ik niet met een latei opvangen...

Untitled.png
 

Hharbers

  • #5
je hebt geen krachten in die richting van rode pijlen
Krachten zijn in principe in richting zoals je met zwarte pijlen hebt getekend.
Gewicht van dakconstructie is vertikaal (zwaartekracht) en wordt opgevangen door metselwerk onder de balklaag recht naar beneden
dak heeft te neiging langs helling naar benden te schuiven maar omdat balklaag er niet uit kan wordt dit ook tegen gehouden
 
  • Like
Waarderingen: Nailfarmer

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
stefan9 schreef:
Qua constructie zijn beide alternatieven prima uit te voeren. De dragende functie moet intact blijven, maar daar houd je zo te zien al rekening mee.
Dat kun je niet zomaar beweren. Voor een wijziging aan de draagconstructie is een berekening door een constructeur benodigd.

"Het zal wel goed gaan" is geen goede onderbouwing.
 
  • Like
Waarderingen: Nailfarmer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu