Deuropening dichtmaken

Yakje

  • #1
Ik ben van plan om een aantal deuropeningen in ons onlangs aangekochte huis dicht te gaan maken, dit wil ik gaan doen a.d.h.v een kunstof profiel, kalkzandsteenlijmblokken en veerankers. Nu heb ik een deel (linker en rechterkant) van het kozijn al verwijderd, echter kwam ik er toen achter dat de muur waaraan het linker en rechterdeel van het kozijn bevestigd waren nogal onregelmatig zijn. Ik kan hier dus niet recht langs de bestaande muur een wandje van kalkzandsteenblokken op gaan bouwen, dan zouden er aan weerszijden flinke gaten overblijven namelijk. Mijn vraag is dan ook hoe ik dit het beste aan kan gaan pakken? Zie bijgevoegde foto's voor een goed beeld van de huidige situatie. PS: Is het verstandig om het bovenste deel van het deurkozijn te laten zitten, of kan ik die beter ook verwijderen?

IMG20220927184521.jpg IMG20220927184551.jpg WhatsApp Image 2022-09-27 at 20.12.07 (2).jpeg WhatsApp Image 2022-09-27 at 20.12.07.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Staan de wanden links en rechts op een fundering? En zit deze ook onder de deuropening? Dan zou ik de muur opmetselen en vertanden in de wanden links en rechts.
 

Yakje

  • #3
Ja de wanden links en rechts staan op de betonnen vloer, wat ook de ondergrond van de deuropening is. Wat bedoel je precies met vertanden? Ik heb kalkzandsteen lijmblokken van 10cm breed gekocht om de opening mee dicht te maken, kan ik dat hier dan ook mee doen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Zou ik zelf niet doen. Verschillende materialen zullen verschillend uitzetten. Met kans op scheuren.
 

Yakje

  • #5
Uiteindelijk zal het nog gestuct gaan worden, ben er eigenlijk niet zo bang voor dat het zal gaan scheuren met gebruik van kalkzandsteen lijmblokken en heb die hier ook al liggen namelijk. Maar dan blijft de vraag hoe ik de gaten links en rechts zou kunnen vullen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Geen hout in de muur laten zitten, dat tekent zich altijd af in het stucwerk.
 

Yakje

  • #7
Dan zal ik zorgen dat ik de houten balk ook verwijder. Kan ik het dan wel gewoon met kalkzandsteen lijmblokken dichtmaken en hoe zou ik dan de gaten links en rechts op kunnen vullen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu