Deurkozijn plaatsen in HSB schuur

Pdorn

  • #1
Goedemiddag,

Ik ga binnenkort een schuur bouwen. Hier wil ik twee naar buiten openslaande deuren in gaan plaatsen. De deuren heb ik al gekocht. Het kozijn ga ik zelf maken met meranti kozijnhout. Nu weet ik alleen niet precies hoe je dit goed moet plaatsen.

De constructie van mijn schuur wordt als volgt, van binnen naar buiten:

18mm OSB
95mm SLS
19mm Tengels
25mm Zweeds Rabat
---
157mm Totaal

Het volgende heb ik bedacht:

Omdat het kozijnhout 114mm dik is, was ik van plan in de opening van mijn houtskelet eerst een 18mm multiplex plank te monteren van +- 160mm. Hier kan dan mooi het zweeds rabat tegenaan gelegd worden (uiteraard met wat afstand voor werken) en is de binnenzijde ook mooi afgetimmerd.

Het kozijn zelf wil ik daar vervolgens in monteren, maar dan niet te 'diep' omdat de deur dan anders niet verder open kan dan 90 graden.

Ik kan alleen weinig informatie vinden of dit goed is en wat anders gebruikelijk is. Daarnaast weet ik niet hoe je het kozijn dan vast moet schroeven, van waar naar waar, wat er dan voor moet zorgen dat het waterdicht wordt en hoe het zit met de multiplex plank die dan uitsteekt bij de bovendorpel. Hier kan dan water op blijven liggen en voor de nodige vochtproblemen zorgen.

Hopelijk kunnen jullie me verder op weg helpen!
 

Pdorn

  • #2
Ik ben nog even aan het zoeken geweest en kwam dit plaatje tegen:



Dit is dus ongeveer wat ik in gedachten heb. Maar hier heb je dus boven het kozijn die plank liggen die iets uitsteekt ten opzicht van de gevelbekleding. Hier kan dan toch water blijven staan wat op lange termijn voor de nodige problemen kan zorgen?

Graag verneem ik jullie mening!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Daar hoort een aluminium oid waterslag te zitten.

Kozijn verder naar buiten plaatsen en de bovendorpel afschuinen aan de bovenzijde is ook een oplossing. Bij de stijlen hou je de betimmering dan vrij van hetkozijnhout.


Google op hsb details bovendorpel en de oplossing komt voorbij.
 

Pdorn

  • #4
Bedankt voor je antwoord! Misschien zoek ik niet zo goed maar ik vind het lastig om nou precies mijn situatie te vinden. Als ik je goed begrijp is de eerder gestuurde foto eigenlijk een slecht voorbeeld en fout?

Als ik het wel op die manier wil doen (ik wil het kozijn niet zo verdiept er in hebben maar met die lijst eromheen vind ik wel mooi!):

- Planken links, rechts en boven plaatsen zodat ze een paar mm uitsteken ten opzichte van de gevelbekleding.
- Over de bovenste plank valt over de hele breedte een waterslagprofiel heen
- Links en rechts hou ik 7-10mm afstand tussen gevelbekleding en plank

Vergeet ik dan nog iets? In die 7-10mm kier, daar kan het wel in regenen en waaien. Hoe dicht je dit af dan?

Sorry voor de misschien wat domme vragen, maar ik ben totaal niet thuis op dit gebied en wil het graag leren en ook direct goed doen!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Vroeger had je geen aluminium waterslag, en werd de plank boven het kozijn schuin (en dus afwaterend) geplaatst. Al dan niet voorzien van een randje lood. Een waterslag in Z-vorm zal inderdaad je probleem oplossen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu