Deurgat scheidingsmuur vergroten

Niels123#

  • #1
Hi allen,

Ik heb een scheidingsmuur van 7 cm dik in huis (stenen lijken op poriso stuc), muur is circa 3.6 meter breed en 2.6 hoog. Op dit moment zit er een deuropening van zo'n 80 cm breed aan de linkerkant. Die willen we deels dichtmetselen, om vervolgens een groter deurgat in het midden van de muur te maken.

Ik heb twee specifieke vragen, waar ik hoop dat het forum mee kan helpen:
- Op dit moment zit er geen latei boven de oude deuropening. Aangezien de nieuwe deuropening zo'n 160 cm breed wordt, lijkt iets van ondersteuning me toch wel logisch. Boven de nieuwe deuropening zal nog zo'n 50 - 60 cm metselwerk zitten. Ik kan echter geen latei vinden van 7 cm breed (i.e. de dikte van de muur). Wellicht zou ik een latei van 6 x 10 cm op z'n kant kunnen zetten, aangezien de belasting minimaal zal zijn. Zou dat kunnen werken, of zijn er andere beter opties?
- Voor het dichtmetselen van de oude deuropening, lijkt het me logisch om wat ankers te gebruiken om het nieuwe metselfwerk aan het oude vast te zetten. Welke ankers zou ik daarvoor kunnen gebruiken?

Voor de zekerheid, dit is absoluut geen dragende muur, we hebben visueel bevestigd dat er niets op rust.

Met vriendelijke groet,

Niels
 

Pvr

  • #2
Een stalton latei kun op z'n kant zetten dit werd vroeger wel meer gedaan.
Als het poriso is kun je hem ook om de 2 lagen 10cm intanden heb je geen ankers nodig en geen doorlopende naad (kans op werkingsscheuren) wel de latei ondersteunen in de midden als je gaat op metselen en na 2 dagen weghalen
 

Niels123#

  • #3
Hi Pvr, dank voor je snelle reactie. Dan zal het inderdaad wel een stalton latei op z'n kant worden.

Goede tip over het intanden. Dan zal ik wel wat stenen uit het te slopen gedeelte moeten gebruiken, want ik kan de exacte maat (24 x 13 x 7cm) stenen nergens te koop vinden. Dat lijkt me echter geen probleem, die zouden er genoeg over moeten blijven.
 

Pvr

  • #4
Dan neem je toch 24x14x7 poriso
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu