Deurgat in muur verplaatsen

Steffertklusjes

  • #1
Hi, Ik heb een appartement gekocht en wil in een niet-dragende binnenmuur het deurgat 20cm naar rechts verschuiven. Dit vanwege de plaatsing van een groter bed en voor de doorloop, en omdat we in plaats van een deur, een schuifdeursysteem willen hangen in de gang voor optimale ruimte.

Mijn aanname is dat de muur van beton is, 10cm dik, en dat er ook elektriciteit door de muur gaat vanwege een lichtschakelaar.

We hadden al wel bedacht dat we dit zelf zouden kunnen doen met een elektrische betonzaag, een industriële stofzuiger en wat uurtjes, maar ik weet niet of de latei er dan uit valt, en wat er dan allemaal mee naar beneden komt.

Kan je de muur 20cm vergroten aan een kant en hem daarna aan de andere kant met gipsblokken opbouwen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Weet je zeker dat deze niet dragend is, omdat deze van beton is?
 

Steffertklusjes

  • #3
Ja, we hebben het gips uit het plafond gehaald om de balkenlaag te bekijken. De balken die haaks op de muur lopen zweven erboven, rusten dus niet op de muur en er zit geen naad van de balk boven de muur. Verder hebben we dit ook besproken met iemand die in de bouw zit, en hij was het met ons eens nadat we hem ook de oude bouwtekeningen van het appartementencomplex lieten zien.
 

ABCDE

  • #4
Dat zal dan wel geen "beton" zijn maar iets als poriso of cellenbeton. Dat laat zich ook makkelijk bewerken.
 
  • Like
Waarderingen: Steffertklusjes

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Bij 20 cm verbreden is de latei voor 99% zijn oplegging kwijt.
Geen naad in de balklaag wil niet zeggen dat de muur niet dragend is.
 

ABCDE

  • #6
"balken ... rusten niet op de muur"
 

Steffertklusjes

  • #7
Maar wat zijn dan nu de volgende stappen? Ik heb even een foto toegevoegd met waar het deurgat heen moet. Iemand vertelde me dat ik met een betonzaag tot aan het plafond de muur moest verwijderen, dan nog 20cm extra uitzagen, aan de andere kant weer opbouwen en de leegte erboven opvullen met houten balken waartegen je gipswanden plaatst. Is dit de beste manier?

20210708_113259.jpg
 

Sander 1972

  • #8
Heb je ook een foto van de muur aan de bovenkant. En hak eens een klein stukje op de plek waar het kozijn gaat. even kijken wat het voor wand is
 

Steffertklusjes

  • #9
Ik ga er morgenochtend weer heen, zal ik doen! Die muur zal toch beschadigen. Bij deze een foto om te laten zien dat de balken die haaks op de muur staan erboven zweven. We kunnen er een meetlat tussen stoppen zonder te wrikken.

20210707_203940.jpg
 

Steffertklusjes

  • #10
En de bouwtekening van de balkelaag (we zitten op de derde en hoogste verdieping)
1625836662643.png
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu