Listig deurgat dichtmaken

Pim2002

  • #1
Beste forumlui,

Ik heb een vraag over het volgende:

We zijn ons huis (1935) aan het verbouwen en nu wil ik de deur tussen de gang en keuken dichtmaken. Hij was al dicht met een houten plaat, maar ik zou hem graag fatsoenlijk dichtmaken met bijv. cellenbeton om het uiteindelijk te laten stucen (om vervolgens een nieuwe keuken te plaatsen).

Nu doen we het meeste zelf, maar heb geen ervaring met het metselen van muurtjes (stenen, noch cellenbeton), maar wat onderzoek wijst uit dat ik idealiter de deurpost volledig zou moeten verwijderen voordat aan de slag ga met de blokken. Echter, zoals te zien is op de foto's is er tussen de 2 deuren erg weinig over van de dragende muur waarop de H-balk ligt die daar ooit is geplaatst om de muur tussen kamer en keuken weg te kunnen halen.

Hoe kan ik dit het best aanpakken?

Ik heb nu het idee om de deurpost te laten zitten om de boel niet (tijdelijk) minder stevig te hoeven maken. Ik zou dan de buitenste planken weg halen zodat de deurpost uiteindelijk niet meer zichtbaar is en het gat vervolgens dichtmaken met cellenbeton.

Wie heeft hier een goed idee? :)

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik weet niet hoever de ijzeren balk doorloopt over dat andere kozijn.
Maar nu heb je een levensgevaarlijke situatie, als de balk alleen maar op het pinantje staat tussen de 2 kozijnen.

Hier moet je onmiddellijk een paar stempels onder zetten, voordat de boel instort.
 

Pim2002

  • #3
quoten niet nodig - mod

Dank voor je snelle reactie Peter. Dat klinkt niet best! Het vreemde is dat ik op het moment niet meer dan wat aftimmering en stucwerk heb weggehaald. Deze constructie zit al zo sinds (ik gok) de jaren 70. Dat maakt het natuurlijk niet minder onveilig! Wat zou een lange termijn oplossing kunnen zijn? een pilaar naast de dubbele deurpost die de H-balk ondersteund oid?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Plaats een stalen kolom welke op een vaste poer in de fundering gesteld staat. Daarnaast moet er ook nog een horizontaal verband zijn, maar volgens mij zit er nog een zijdeel aan vastgelast.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tot hoe ver loopt die H-balk door over het kozijn? Misschien is er wel paniek om niks.
 

Pim2002

  • #6
Ik vrees dat deze stopt tot waar je hem ziet. Lastig te zien op de foto, maar hij loop niet door onder het stucwerk voor zo ver ik weet. Maar dit ga ik thuis dubbelchecken.

Walker,

Je bedoelt een kolom die tegen de penant aan ligt? Precies daaronder loopt in de kruipruimte een muur waar de oude muur tussen kamer en keuken liep. Zou dat genoeg ondersteuning zijn? En het door jou genoemde zijdeel zou lopen boven de deur die ik wil opvullen, vanaf de H-balk?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Als de deuropening toch dichtgemaakt wordt kan je dit eenvoudig oplossen.

- bouwstempels onder de stalen balk
- kozijn verwijderen inclusief het penantje en het gedeelte boven het kozijn
- muur opnieuw opmetselen (baksteen of kalkzandsteen), bij voorkeur vertanden aan beide zijdes in de bestaande muur.
- stalen balk goed onderkouwen
- na uitharding stempels weg

Dan is er geen stalen kolom nodig. Idealiter zit er wel een fundering onder de nieuwe muur.
 

Pim2002

  • #8
Dank voor je reactie IJkenhout. Zou een mooie oplossing zijn. Het vrij korte dragende gedeelte (weet niet wat de correcte term is) van de balk op de (nu nieuwe) muur blijft dan wel hetzelfde. Is dit geen probleem?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Dat heet de oplegging. Als deze goed ondersteund wordt door een hele steen, is er niets aan de hand.

p.s. Graag niet quoten als het bericht er direct boven staat.
 

Pim2002

  • #10
Ok, klinkt goed! Ik heb met een lokale constructeur gesproken. Ik ga ze wat foto's, uitleg en afmetingen sturen zodat ze op afstand kunnen inschatten of het nodig is om langs te komen voor inspectie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik zou hem aan huis laten komen, kan hij gelijk de rest bekijken want er is best wat aan verbouwd zo te zien.
 

Pim2002

  • #12
Er is iemand langs geweest (aannemer, niet persé constructeur om te inspecteren). Volgens hem geen acuut instortingsgevaar, maar absoluut gevaarlijk om zonder ondersteuning de deurpost weg te halen.

Het idee is nu om de balk met 3 stempels te ondersteunen om vervolgens het penantje plus deurgat in 1 keer (vertand met de bestaande muur) dicht te metselen met kalkzandstenen en de oplegging te ondersabelen met krimpvrije mortel. Aan de kant van de buitenmuur alleen de houten blokjes vervangen voor krimpvrije mortel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Prima plan :prima:
 

Pim2002

  • #14
We gaan het zien! :wink:

Dank voor de reacties iedereen!

Gr Pim
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu