Deur sluit niet volledig

Violetje

  • #1
Goedenavond,
Wij hebben onlangs een huis gekocht en langzaamaan ontdekken wij allerlei gebrekken. Een hiervan is de deur naar de tuin, die niet volledig sluit. Na de sluiten en draaien van de slot, blijft een flinke keer tussen de deur en de kozijn. Van de achterkant zien we dat de haken van de driepuntsluiting gaan niet volledig in de gaten van de kozijn (zie de foto's). Daarom draait de sleutel een keer ipv twee. Het is ook temperatuurgevoelig. Nu met het koude weer het sluit nog moeilijker.
Hoe kunnen wij dit oplossen?
Alvast bedankt voor alle advies en ideeën.

MVG,
Violeta

 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hangt de deur nog goed in de scharnieren? Of zijn ze uitgezakt (versleten)? Dat kunt u zien als de sluitkant (dat is dus niet de scharnierkant) boven dichter bij de kozijnstijl zit als onderaan.

Zijn de sluitkommen nastelbaar? Heeft u hier ook een foto van?
 

Violetje

  • #3
Goedenavond BertPleizier,

Bedankt voor de snelle reactie.
De scharnieren zien er nog goed uit. De ruimte tussen de deur en de kozijnstijl aan de sluitkant boven en onder is vrijwel gelijk. Ik durf niet de zeggen of de sluitkommen nastelbaar zijn. Even in het donker een foto gemaakt. Zie bijgevoegd.

MVG,
Violeta
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zo snel gezien zijn de sluitkommen nastelbaar. Ik zie namelijk een breed schroefgat waardoor het plaatje zijdelings verschoven kan worden.

En als de linker- en rechterzijde van het plaatje naast de opening ook verschillend van breedte is, kan het gehele plaatje ook ondersteboven gemonteerd worden. Zodoende kun je de sluitkommen precies afstellen.

Morgen met daglicht even goed kijken welke haakschoot er waar klemt. Als er 1 klemt gaan de anderen ook niet verder, aangezien ze allemaal gelijktijdig uitgedraaid worden.

Simpel gezegd is het gewoon een beetje aanpassen en uitproberen, net zo lang tot de haakschoten allemaal uitklappen. Het mooiste is als de haakschoten de deur net aantrekken, zodat deze mooi sluit en niet meer kan klapperen in de sponning. Dit kan doordat de haakschoten altijd een beetje schuin lopen. Naarmate ze verder uitklappen worden ze dikker en trekken ze de deur strak dicht.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Is de deur later overgeschilderd van een licht naar een donkere kleur?

De scharnieren zijn al wel oud, ik verwacht al minimaal 15 - 20 jaar. De scharnieren zijn in horizontale richting niet verstelbaar. Echter er zijn uitvulplaatjes verkrijgbaar om achter het scharnier te plaatsen. Ieder plaatje is 1 mm dik...
 

Violetje

  • #6
Ja, de buitenkant van de kozijnen is overgeschilderd voor de verkoop. Duidelijk ook door iemand met scheve ogen omdat de werf zit overal. Mijn man zegt dat de deur kan krimpen als deze in een donkere kleur is...zou dat de reden kunnen zijn voor ons probleem?

Waarschijnlijk is de oplossing een paar verstelplaatjes aan de ene kant en verplaatsen van de sluitkommen.
 

Ralph

  • #7
Haal de deur uit de scharnieren en buig ze iets wijder met een nijptang. Hang de deur er weer in en kijk of het wil sluiten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik zou eerst de sluitkommen aanpassen en als dat niet lukt pas naar de scharnieren gaan kijken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Hang- en sluitwerk zoals scharnieren "nekken" (verbuigen) is voor 'professionals' die te dom zijn om zich aan de verwerkingsvoorschriften van de leverancier te houden. :roll:

Je maakt meer kapot dan dat je goed doet.

In geen enkel verwerkingsvoorschrift zul je daarom een tekst aantreffen als: "Pak voor het nastellen een grote tang en buig het scharnier in de goede richting. Bij gebrek aan een tang sla je er maar met een hamer op."

Desondanks krijgen wij regelmatig klachten binnen waarbij we moeten constateren dat onze scharnieren door een vakman op even vakkundige wijze zijn gesloopt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
As je tegen de knopen gaat slaan dan draait een scharnier niet lekker meer. Je maakt ze plat waardoor de scharnierpen gaat klemmen en het scharnier niet lekker meer draait. Laat staan wanneer je ook nog eens op de lagertjes gaat slaan...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Je moet eens weten wat voor meldingen wij binnenkrijgen, en hoe wij het aantreffen als we op locatie komen...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Wat je met slaan tegen de scharnieren ook kan veroorzaken is een zichzelf loswerkende scharnierpen. Telkens als je de deur open en dicht hebt gedaan komt de scharnierpen een stukje omhoog. Dan staat er spanning op de scharnieren.
 

Ralph

  • #13
Iets opvullen zodat de scharnier of plaat bijna of helemaal niet meer in zijn zitting zit en dus puur op afglijgewicht van de schroef word gezet is dus puur vakmanschap begrijp ik?

Man ga toch weg.... met alles wat je doet als je dat doet met verstand is prima, zo ook een scharnier op de juiste manier terug of bij buigen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Een krozing hoort minimaal 3 mm diep en vlak te zijn. Ook dat is vakmanschap.

Een scharnier wat met een 1 mm onderplaat wordt gemonteerd, heeft een stelbereik van + of - 1 mm. Dit is gedaan om maattoleranties af fabriek op te heffen. Als dat niet voldoende is, heb je een ander probleem.

Of de deur is te groot/ te zwaar voor het aantal scharnieren, of het glas is niet goed opgeschoord.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu