Dampscherm op verdiepingsvloer bij isoleren

System7

  • #1
Moet ik ook op de 1e verdieping een dampscherm aan de warme zijde toepassen of is dat overbodig? Heb via de zoekfunctie geprobeerd een antwoord te krijgen maar ik vond niet specifiek wat ik zoek, kan me wel herinneren dat het gezegd is.

Op dit moment ligt de vloer van één van de kamers op de 1e verdieping open (balken, h.o.h. 51 cm). Ik heb nog stapels XPS-platen (3 cm) over die als isolatie van het dak waren gebruikt. Nu had ik het idee om de vloeren van de 1e verdieping als volgt te isoleren:

- tussen de balken aan weerszijden latjes op 8 cm van de bovenkant
- hierop de op maat gesneden XPS-platen van 3 cm dikte
- daarop 5 cm glaswol
- daarop 18 mm OSB-platen
- daarop 3,5 mm hardboard (om weer op de originele 22 mm vloerdikte te komen)

Ik weet dat dit geen ideale isolatie gaat opleveren maar voor een verdiepingsvloer vind ik het wel voldoende. Dat wil zeggen, het betreft hier de vloer van mijn werkkamer met eronder de keuken. Als het qua geluidsisolatie tegenvalt ga ik voor de vloeren van de kamers van mijn kinderen (ook op de 1e verdieping) dikkere isolatie gebruiken :)
 

Tiho

  • #2
Aangezien de verdieping erboven niet koud zal worden, is een dampscherm in principe niet nodig.
 

System7

  • #3
OK, dank!
 

MvanV

  • #4
Wel is steenwol of glaswol veel beter tegen geluid dan XPS.
 

System7

  • #5
Daarom doe ik er ook 5 cm wol tussen :wink: Dacht overigens eerst aan glaswol maar ga toch maar voor steenwol, da's vriendelijker bij de verwerking dan glaswol.

Heb steenwol gezien in pakken van 8 stuks à 100 x 60 x 5 cm, voor een redelijke prijs. Nadeel is wel dat de tussenruimte tussen de balken gemiddeld 46 cm is, als ik de platen er in de lengte inschuif levert me dat bijna 25% snijverlies op :? Of kan ik de platen beter in de breedte doormidden snijden en 'blokken' van 50 x 50 cm tussen de balken proppen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
50x50 natuurlijk. Bij wol hou je normaal geen snijverlies over.

Je kan ook even verder kijken naar een grotere maat steenwolplaat, bv. bij een bouwmaterialengroothandel. Sommige leveren ook aan particulieren..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu