Dampfolie op houten verdiepingsvloer?

Lekker Weertje

  • #1
Dag klussers,

Ik woon in een tussenwoning van vlak na de oorlog van twee verdiepingen, met op iedere verdieping een houten vloer. Toen we het huis betrokken, hebben we op de tweede verdieping (met houten vloer dus) een laminaatje gelegd. Ik heb destijds wat rondgevraagd en gegoogeld over het aanbrengen van een dampfolie op die tweede verdieping, en las veel wisselende verhalen. Volgens de een niet nodig bij houten verdiepingsvloeren, volgens de ander juist weer wel... Uiteindelijk op advies van een vloerenwinkel gekozen om het bij de welbekende groene platen te houden als ondervloer (met name voor het egaliserende effect).

Nu wil ik komend weekend ook op één van de kamers op de eerste verdieping een laminaatvloertje leggen. Volgens hetzelfde recept als op de tweede, zou je zeggen, maar nu we ook daadwerkelijk in het huis wonen, komen we er achter de vochthuishouding niet fantastisch is (het is een huis van vlak na de oorlog, dus isolatie is niet overal even top). Dat brengt me ook weer aan het twijfelen over die dampfolie. Moet ik die nu wel aanbrengen of niet?

Lang verhaal kort: dampfolie bij houten verdiepingsvloeren, ja of nee? Ik lees veel verschillende verhalen en kom er simpelweg niet echt uit. Wellicht goed om te weten: ik ga hoe dan ook die groene platen moeten gebruiken voor het egaliserende effect.

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Blijven beide ruimtes in de winter boven de 15 graden?

Wat bedoel je precies met dampfolie ?
Ik neem aan de damprem, dus een dampdichte folie.
Dat zou dan tussen een houten vloer en het laminaat komen.

En wil je dan het laminaat beschermen tegen damp van beneden, of de houten vloer tegen damp van boven?

Zoveel vragen :denk:
Volgens mij is het nutteloos, maar ik denk nog even met je mee.
 

Lekker Weertje

  • #3
Ha Jackd, da’s heel fijn, dank je!

Veel vragen, veel antwoorden:

De ruimtes zullen inderdaad wel boven de 15 graden blijven (al is het hartje winter op de tweede verdieping meestal niet heel veel warmer, maar vooruit).

Met folie bedoel ik de dampdichte folie die standaard wordt aanbevolen bij al die laminaatjes, om de houten vloer te beschermen dus (ga ik vanuit). Verwacht dat de damp van beneden ook wel goed mee zal vallen namelijk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
De folie is normaal om het laminaat te beschermen tegen vocht dat uit de vloer komt.
Dat is eigenlijk alleen nodig op de BG waar een vochtige vloer of koude kruipruimte onder zit.
 

Charel

  • #5
Eens met bovenstaande, een dampscherm heeft daar dus geen enkele zin.
Ik vraag me wel af wat je bedoelt met "de vochthuishouding is niet fantastisch".
Als dat een probleem is moet je daar iets aan doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Waarschijnlijk is de vochthuishouding te verbeteren door meer en beter te ventileren.

Als je alle kieren hebt dichtgestopt, dan moeten er nieuwe luchttoevoeren komen. En gecontroleerd afvoeren is ook een must.
 

Lekker Weertje

  • #7
Dag allemaal, bedankt voor jullie reacties. Goed om te horen dat jullie zo eensgezind zijn dat het niet nodig is. :)

@Jackd, heel dom misschien, maar ik dacht eigenlijk juist dat die folie bedoeld was om de houten vloer, die door het laminaat min of meer wordt opgesloten, te beschermen en niet het laminaat zelf?

@Charel en @Walker, wat betreft de vochthuishouding: wat ik daarmee bedoel, is dat het een oude zolder is, in 2015 door de vorige bewoners bewoonbaar gemaakt en goeddeels geïsoleerd, maar zeker niet voor 100%. Zo zit er nog een oud dakkapelletje op dat nog wel wat kieren heeft, en is er sowieso geen mechanische ventilatie of iets dergelijke. In de praktijk betekent dit dat we van half april tot half oktober standaard twee ramen op de kiepstand hebben staan (wat ook gewoon lekker is natuurlijk, een beetje frisse lucht), en dan blijft het allemaal keurig rond de 50-55% schommelen (heb er een hydrometertje liggen), maar van oktober tot april loopt het al heel snel op naar de 65%. Als de was er staat te drogen gebruiken we een luchtontvochtiger (is de was ook nog eens sneller droog) en we proberen wel regelmatig wat ramen open te zetten (vanwege het gebrek aan die mechanische ventilatie dus), maar ja, dat schiet er met die lage temperaturen (en deze onophoudelijke regen...) ook nog weleens bij in. Dus ja, in de praktijk ligt de luchtvochtigheid toch echt vaak wel rond die 60-65%. Zoals Walker al zegt: werk aan de winkel dus. Maar ja, zo veel werk, zo weinig tijd - jullie kennen het vast...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu