Dekvloer verwijderen van Nehobo verdiepingsvloer

Peristilius

  • #1
Dag klussers,

Bij mijn huisje uit 1955 wil ik de dekvloer van de verdiepingsvloer verwijderen, zodat ik een nieuwe anhydrietvloer met vloerverwarming kan plaatsen.

De vloer is opgebouwd uit Nehobo stenen van ongeveer 12cm met daartussen beton (zie bijgevoegde foto's). Daar bovenop ligt een zandcement dekvloer van een cm of 2,5.

De dekvloer laat zich goed verwijderen (is hier en daar al gebarsten) en is na het plaatsen van de scheidingswanden en kozijnen gesmeerd. Ik kan me niet voorstellen dat deze dekvloer een constructieve functie heeft, maar kan het voor de zekerheid toch beter even navragen.

Dus de uiteindelijke vraag: kan ik deze dekvloer zonder zorgen verwijderen zodat ik een nieuwe vloer kan opbouwen? Een paar cm winst is in een klein huisje toch mooi meegenomen.
IMG_20231106_102118.jpg
IMG_20231106_102137.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het enigste wat ik kwijt wil maar dan zal jezelf ook wel vinden blijf af of weg bij het verwijderen van de Nehobo stenen, dus tussen de beton en de dekvloer blijven.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ik zou even een constructeur raadplegen.

Nu is er geen probleem, maar na het aanbrengen van de natte anhydriet straks wellicht wel... Dat is een behoorlijke belasting...
 

Peristilius

  • #4
Bedankt voor de reacties. Het plan is om alleen de dekvloer met beleid te verwijderen. Deze komt mooi los, dus ik denk dat ik de constructievloer goed intact kan houden. Er zullen alleen een paar verticale leidingsparingen bijgemaakt worden.

De nieuwe belasting zal ik nog aan de constructeur voorleggen, maar het streven is om de nieuwe dekvloer maximaal 5cm (incl vloerverwarming) te maken. Daarmee blijft de toename in belasting beperkt.
 

Hharbers

  • #5
een anhydriet vloer is als hij nog nat is niet zwaarder als dat hij hard is.
Water blijft in mengsel zitten en gaat chemische reactie aan.

soortelijk gewicht van anhydrietvloer zit op ca 2000kg/m3 en cementdekvloer op 1700kg/m3

Van 2.5 cm cementdekvloer = 42,5 kg/m2 naar 5cm anhydriet = 100kg/m2
is nogal verschil
 

Peristilius

  • #6
Daar deden ze bij de oude badkamer (die ruim 5 cm hoger ligt dan de bestaande dekvloer) zo te zien niet moeilijk over. Maar goed, als het nodig is komt er een lichtgewicht dekvloer op en is het probleem opgelost.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu