Vloer vliering isoleren: uitstekende schroeven en dampscherm

Bsp

  • #1
Goeiedag,

Ik wil de vloer van mijn vliering isoleren. Het is een houten balkenvloer: bovenop liggen platen OSB, eronder zitten latten waar de plafondplaten tegenaan zijn geschroefd.

Als ik de OSB vloer optil zie ik dus de achterkant van de plafondplaten met daarop de latten. Ik zie ook de punten van de schroeven waarmee de plafondplaten vastgeschroefd zitten uit de latten steken.

Hoe beïnvloedt dit de werking van een dampscherm? Want ik ontkom er zo haast niet aan dat iedere schroefpunt een gat in het dampscherm prikt, ongeacht of het een los scherm is of geïntegreerd is in de isolatie.

Is dit oké (en zo ja, waarom eigenlijk?) of ga ik al die schroeven gelijk moeten slijpen met de plafondlatten?
 

Charel

  • #2
Zoals jij het beschrijft vermoed ik dat je langs boven wilt isoleren door eerst de osb platen weg te nemen.
Was je dan van plan om een dampscherm telkens tussen de balken te leggen met daarop de isolatie ? Niet goed ! onzinnig zelfs
Op wou je het dampscherm draperen over de balken heen ? Ook niet goed, mogelijk zelfs schadelijk voor uw balken.
Is de dakhelling boven die vliering geïsoleerd ? Zo ja, dan hebben die isolatie en dat dampscherm geen zin.

Zo neen, dan zou ik eerder overwegen om de dakhelling te isoleren en van een dampscherm te voorzien ipv die balkenlaag.
 

Bsp

  • #3
Dat verbaast me, ik heb al meerdere instructies gevonden die het dampscherm tussen de balken aanbrengen. Bij isolatiemateriaal waar het dampscherm al geintegreerd zit is er zelfs geen andere manier mogelijk, dan ontkom je er niet aan.

Het schuine dak isoleren is een leuk idee maar ook vele malen duurder. Bovendien moeten de muren dan ook nog geïsoleerd worden. En uiteindelijk heb je dan een onverwarmde ruimte geïsoleerd wat me ook niet heel efficiënt lijkt.
 

Charel

  • #4
Tja, je vindt op het net regelmatig verkeerde instructies.
Je moet weten dat, in geval er een dampscherm nodig is, dat dit dan ononderbroken en volledig aan de warme kant van de isolatie moet worden aangebracht.
Als je het enkel aanbrengt tussen de balken dan heb je oneindig veel overgangen dan is elke balk aan weerszijden en over de volledige lengte een onderbreking langs waar waterdamp kan ontsnappen. Die aparte stukken dampscherm hebben dan geen enkel nut meer.
Als je het drapeert over de balken heen dan is het nog erger, dan komt het dampscherm boven elke balk aan de koude kant en zal er condens optreden tussen de bovenkanten van alle balken en het er overheen gelegde dampscherm met het gevolg dat die bovenkanten steeds vochtig zullen zijn.
Als je persé de vlieringvloer wilt isoleren in de situatie zoals ze bij u is dan zou ik veel eerder overwegen om de damprem onder het plafond te voorzien in de vorm van een dampremmende verf zoals bijvoorbeeld een lakverf ipv een gewone plafond- of muurverf.
Ideaal in dat geval zou zijn dat je de osb platen herlegt in gezaagde stroken van 30 tot 40 cm en ze tegen elkaar legt zonder tand en groef. Op die manier is de vloeropbouw aan de koude kant van de isolatie dampopener dan aan de warme kant en riskeer je geen condensatie. Er kan dan langs boven meer waterdamp uit dan er langs onder in kan.
 

Bsp

  • #5
Dat laatste klinkt als een bijzonder goed idee, de plafonds herschilderen is een stuk beter te doen dan alle plafonds verwijderen en eerst folie aanbrengen onder de balken. En zeker beter te doen (en te betalen) dan het hele dak plus muren isoleren. En de osb platen zijn al zonder tand en groef, ik zou ze hooguit in smallere stroken kunnen zagen. Bedankt voor het advies!

enige wat ik me nog afvraag: hoe zit het met de gaten voor centraaldozen e.d.in de plafonds? Is het verstandig daar nog iets extra’s te doen qua dampremming of is dat verwaarloosbaar?
 

Charel

  • #6
Ik zou die leidingdoorgangen (plafondverlichting ?) zo goed mogelijk afdichten. Een groot risico loop je sowieso al niet meer vermits de bovenkant dampopen is en de temperatuur op de vliering steeds een stuk hoger zal zijn dan de buitentemperatuur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu