Dampremmende laag nodig en waar?

PeterdJ

 • #1
Dag, ik heb een vraag over de dampremmende laag.
In mijn huis is destijds een serre aangebouwd met een aansluiting tussen raamkozijn en deurkozijn van 45 graden. De hoek tussen deze kozijnen is opgevuld met een lat van 8,5 cm breed en 1,8 cm dik. Er is maar 3mm ruimte tussen deze lat en de onderliggende constructie.
Deze lat is deels verrot en heb ik weggehaald. Hierbij bleek hij helemaal verzadigd met water. Er is dus kennelijk sprake van condens. Ook de aanliggende kozijnen zijn flink vochtig maar nog niet aangetast.
Mijn vraag is nu hoe ik kan voorkomen dat er weer condensvorming optreedt. Moet ik ergens een dampremmende laag plaatsen en waar dan?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Zit die lat buiten of binnen?
  Foto van de situatie?
   

  PeterdJ

  • #3
  Die lat zit buiten, eigenlijk in de opening die ontstaat tussen de 2 kozijnen die in een hoek van 45 graden staan.
  Op de ‘bodem’ van die opening staat denk ik een verticale balk die de kozijnen steunt.
  De diepte van de opening van balk tot kozijnrand is 22mm, de lat die erop zat was 18mm. Bovenkant lat is gelijk kozijnrand dus tusse balk en lat zit zo’n 4mm.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Heeft m.i. niets met condens te maken maar met onjuiste detaillering. Regenwater zal zeer waarschijnlijk wel in de naad getrokken zijn en opgezogen door de afdekking met houtrot tot gevolg.
   

  PeterdJ

  • #5
  Bovenaan en onderaan zat een klont pur, middenin geen opvulling maar lucht. Krijg je dan geen condens door de relatief warme balk en koude lat? Er was nauwelijks ventilatie tussen balk en lat.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Aan de achterzijde van de betimmering ontstaat condens. Daar tussen behoort geventileerd te worden.
   

  PeterdJ

  • #7
  Hartelijk dank Rola.
  Ik heb gezien dat er zowel aan boven als onderkant een klont pur achter de lat zat. Dat zal de ventilatie hebben tegengehouden.
  Ik zet er een nieuwe lat op en zorg dat de ruimte achter de lat in open verbinding staat met de buitenlucht.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Zet het hout rondom flink in de lak. In deze situatie komt altijd condens voor en het is een beetje gokken om ventilatie zo te ontwerpen dat het hout snel genoeg droogt. Goed geverfd hout neemt geen vocht op en droogt dus sneller. Zodoende verleng je de levensduur van het houtwerk.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu