Wel of geen dampremmende laag over de gording

Daboemann

 • #1
Na diverse posts op dit forum te hebben gelezen en verschillende andere websites/youtube filmpjes te hebben bekeken zit ik zit erg te twijfelen of ik wel of geen dampremmende folie nodig heb voor onze zolder. Hopelijk kan iemand hier een verhelderend antwoord geven. Mijn situatie is als volgt:

De slaper van de dakkapel steekt een stukje uit ten opzichte van de gording (van 14,5 cm diep). Ik wil dus 12cm ALU PIR platen strak tegen het dakbeschot plaatsen en dan met 44x44mm balken o.i.d. tussen de gording (105cm afstand) een balklaag maken die parallel loopt aan de slaper. Tegen deze laag en de slaper komen dan de stuc platen en daarachter dus meer dan genoeg ruimte voor leidingwerk.

Het ALU PIR zit dus tussen de gordingen, slaper en muur. Ik kan de randen hiervan aftapen met aluminium tape om een dampdichte laag verzonken tussen de gordingen te maken. De gording zelf is dan echter niet beschermd tegen het leef vocht. Ik kan ook een dampdichte folie over de balklaag plaatsen net achter de stuc platen. Ik vraag mij af of dit noodzakelijk is, of dat de dampdichte laag van de isolatieplaten in dit geval genoeg is. En als een extra dampdichte laag dan nodig is, moet ik dan wel ook de PIR platen met aluminium tape dampdicht afwerken of is dat dan niet noodzakelijk?

Ter verduidelijking even een plaatje hieronder. Situatie 1 is alleen een dampdicht scherm van de PIR platen tussen de gording. Situatie 2 is een dampscherm net onder de stuc platen. Al heb ik dan geen idee hoe het bijvoorbeeld zit met leidingen / spotjes e.d. die het dampscherm op deze manier zullen doorkruisen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Wat zijn de lagen hoe dik en wat voor materiaal. Deze lagen zijn van invloed. Zijn deze dampdicht goede damprem aan de warme kant. Meer dampopen damprem dan zou je wat kunnen smokkelen met de damprem.
  Alu PUR/PIR is door de cachering van de isolatieplaten dampdicht. Uiteraard niet op de naden van de platen onderling en de aansluiting van balken, muren enz. enz.
   

  Daboemann

  • #3
  Van buiten naar binnen (1971 gebouwd):

  • 1. Dakpannen
   2. Panlatten
   3. Tengels met daartussen 2cm piepschuim
   4. 2cm spaanplaat

  En dan vanuit binnen vervolgens:

  • 5. 12cm ALU PIR direct tegen de spaanplaat
   6. Balklaag
   7. Stucplaat

  Volgens mij is de dakconstructie zelf dus dampopen/dampremmend, maar niet dampdicht. Als ik de naden van de PIR platen onderling en de aansluiting met de rest van de constructie af plak met aluminium tape, dan blijven dus alleen de gordingen en balken nog over die niet damp dicht zijn. Zal dit problemen geven en heb ik dan als nog een extra dampdichte folie net onder de stucplaten nodig? En zo ja, moet ik dan nog wel de naden onderling en de aansluitingen van de platen afplakken met aluminium tape? Ik ga overigens wel flexibele PUR gebruiken om alle naden af te purren zodat het in ieder geval zo goed als luchtdicht is.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Moet kunnen zonder extra dampremmer. In theorie is het dik in orde. PIR/PUR is door de aluminium cachering dampdicht. De hoeveelheid vocht welke door de balken toch voorbij de PIR/PUR komen kunnen verder door de spaanplaat en de EPS naar buiten uitstromen deze materialen zijn meer dampopen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu