Damp open of damp dicht?

Heren en eventuele dames,

Toch nog een berichtje.

Ik kreeg vandaag de opmerking van dakdekker die een dakdoorvoer heeft gemaakt dat het ‘spul’ aan de buitenkant inderdaad dampdicht is maar dat is isolatiewaarde echt nul komma nul is.

Hij was van mening dat hierdoor de folie aan de binnenkant ‘bovenop’ de pir platen met alu (naden dichtgepurd) niet nodig is en misschien zelf teveel luchtdicht is.

Ben benieuwd hoe jullie hier naar kijken. Kost me veel werk namelijk dus zou zonde zijn van m’n klustijd ;-)
 
@Jackd, en zeg je dit al de hele tijd omdat

1. Doordat de isolatiewaarde aan de buitenkant nihil is, deze extra luchtdichtheid niet nodig is?
Of
2. Omdat het door pir + alu + Pur al luchtdicht is?

Groet,
Jaap
 
2. Omdat het door pir + alu + Pur al luchtdicht is?
Beste Jaap een beetje flauw maar luchtdicht is niet hetzelfde als dampdicht. Meer info zoek op Mu waarde.
Dampdicht is vele malen dichter. Aluminium is een absoluut dampdicht materiaal.
De kans dat die laag behoorlijk dampopen is aangebracht kan nu een voordeel zijn.
De invloed van de dikte van het isolatie materiaal heeft hier niets mee te maken.
Van invloed is de hoeveel vocht van de warmtestroom die van warm naar koud gaat, dus het grootste gedeelte van het jaar van binnen naar buiten en dat blijft nu gissen. In een bepaalde laag van de constructie is het getal, de Mu waarde, onbekend. Je kan niet bepalen hoe nauwkeurig dat alu spul is aangebracht. Zo slordig als mogelijk, zou nu een groot voordeel zijn.
Een antwoord waar je niets mee kan. Jammer maar zo is het.
Een tip zou kunnen zijn de werkzaamheden uitvoeren en de zaak monitoren. Zorg dat je iets verzint zodat je van binnen uit, bij lage temperaturen buiten, kan controleren hoe het zich gedraagt.
Het zou mooi zijn als hier meer ervaringen worden gedeeld.
 
1. De isolatiewaarde aan de buitenkant heeft er hier weinig tot niks mee te maken, als we het over vocht hebben. (dat is pas een factor als die zeer hoog zou zijn en dat is de spul zeker niet)
2. Ja, maar vervang dan luchtdicht door dampdicht.

Ik zou trouwens wel aan de buitenkant een paar stroken vervangen door dampopen folie. Dit zodat een eventueel zeer klein beetje vocht dat erdoor komt weg kan. (dat geldt ook als je aan de binnenzijde wel extra folie zou doen)

ps. ik begrijp de keuze stress, je wilt het niet verkeerd doen.
 
In feite is het al verkeerd met de gekozen materialen in combinatie met het bestaande dampdichte onderdak. Het is nu een kwestie van te roeien met de riemen die je hebt.
Maar geen paniek, indien je nu de ruimte onder het dak constant ventileert zoals het bij nieuwbouw tegenwoordig wordt voorgeschreven dan wordt hiermee, ondanks de verkeerde opbouw, het risico op condensatie zo goed als uitgesloten.
Een bijkomende dampdichte binnenafwerking lijkt me dan ook geen zin te hebben of zelfs af te raden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan