Damp-open folie zeiknat aan binnenkant zolder

Wim van de Pol

 • #1
Hallo klussers,
Ik heb afgelopen zomer een berghok op zolder geïsoleerd.
Schuine kap bestaat uit gordingen met houten v- delen planken als dakbeschot.
Er zit geen folie of wat dan ook aan de dakpannen kant.
Ik heb aan de binnenkant tussen de gordingen de blauwe miofol 125G op 2 centimeter afstand van dakbeschot gespannen op houtwerk. Hierdoor houd je mijns inzien een ventilatie langs het dakbeschot.
Ik heb de folie met de opdruk naar het dakbeschot gericht gemonteerd, dus damp-open zijde aan de binnenkant. Vervolgens rachelwerk op de gordingen en hiertussen isolatie deken van 8 centimeter dik met een luchtruimte van 5 centimeter tussen de isolatie en de blauwe folie gelaten.
Daarna over rachelwerk de rode dampdichte folie, afgetaped over de naden en langs de muren en aansluitend gipsplaten geplaatst.
Vandaag een dakdoorvoer gemaakt voor rioolbeluchting en toen ontdekt dat de binnenzijde van de blauwe folie zeiknat is!!!
Ik heb het idee dat dit condenswater is en ontstaat doordat de blauwe folie koud is en er toch een iets warmere temperatuur in luchtruimte tussen isolatiedeken en folie heerst. De druppels hangen eraan, de isolatie voelt wel droog aan.
Kan ik dit zo laten zitten of ontstaan er verder problemen???
Graag advies, alvast bedankt.
Mvgr Wim van de Pol
 

huisverbouwer

 • #2
Ben geen expert op het gebied van isolatie, maar volgens mij hoor je meestal geen ruimte te laten tussen de folie en de isolatie, maar juist ruimte tussen de folie en het dakbeschot. Doordat er nu lucht tussen de folie en de isolatie zit gaat deze condenseren waardoor de folie nat wordt vermoed ik.
Zolang je dakbeschot droog blijft vermoed ik dat er nog niet zo veel aan de hand is. Als je isolatie materiaal nat wordt zal dat de levensduur en isolatie waarde niet ten goede komen.
 
 • Like
Waarderingen: Wim van de Pol

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #3
Weet je zeker dat het geen lekkage is?
 
 • Like
Waarderingen: Wim van de Pol

huisverbouwer

 • #4
Bij een lekkage zou ik vocht tussen het dakbeschot en de folie verwachten, niet aan de andere kant.
 

Wim van de Pol

 • #5
Bedankt voor je reactie!
Weet niet of dit de oorzaak is die luchtruimte tussen folie en isolatie, maar het is een mogelijkheid.
Ik zal dit eens gaan bestuderen.
 

martinhhs

 • #6
De kans is groot dat het hier inderdaad om condensatie gaat. De dampopen folie wordt normaal toegapast als aanvullende waterkering onder bijv. pannen of rabatdelen om incidenteel inwaaiend water uit de constructie te weren. Dus toepassing op de door jou gegeven locatie in het dak is niet verstandig, het is nu een condensatievlak geworden. De folie is wel dampopen, maar vomt nog steeds een grote weerstand voor de dampdruk in de constructie. Dit is echt een vervelende situatie. Juist in de winter is de situatie kritisch en treedt veel condensatie op vanwege grote temperatuurverschillen bi/bu en luchtvochtigheid. Omdat dit cumulatief is, kan je dit waarschijnlijk niet zo laten zitten en zal er uiteindelijk vocht doordringen door de isolatie heen en afdruipen naar lager gelegen constructiedelen.
 

Wim van de Pol

 • #7
Die luchtruimte is niet problematisch heb ik begrepen. Wellicht is er toch op e.o.a. Manier vocht bij gekomen. Misschien de onderliggende badkamer die verbouwd wordt. Het is een houtenvloer constructie waarbij de afzuiging tijdelijk verwijderd is. Misschien is de warme vochtige lucht via kieren en naden achter het knieschot gekomen. Nu er een dakdoorvoer gemaakt is heb ik een stukje gipsplaat verwijderd voor inspectie. Hierdoor is door de luchtcirculatie alles weer droog.
Wordt vervolgd….
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Zover ik het kan volgen is dan de weerstand van de warmtestroom van binnen naar buiten aan de binnenkant te laag.
De hoeveelheid vocht die verzameld is op binnen-of de warme kant van de blauwe Miofoll is tot nu toe nog te laag om te gaan druppen.
De isolatie zal nat worden en het kan gaan druppen als het buiten kouder gaat worden.
Nog eens goed zoeken waarom de rode Miofoll onvoldoende weerstand geeft of onvoldoende de damp remt.

Het aanbrengen van een dampremmendelaag is hier veel aandacht aan besteed.

De openruimte's tussen de lagen in de constructie onderling moet je vergeten.
Je hebt het over ventilatie in die openruimtes dan moet er volgens mij voor lucht een in-en uitgang zijn.
 
 • Like
Waarderingen: Wim van de Pol

Robert0v

 • #9
Je hebt het over het knieschot. Hoe heb je daar het dampscherm geplaatst? En hoe heb je het dampscherm met de vloer verbonden?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu