Dakvenster lekkage door loodslab bij aansluiting dakpannen

Anma

 • #1
Goedendag,

Bij ons is lekkage tussen bij de dakpannen en de loodslab.

De loodrand van het dakvenster is te kort om op de dakpan naar beneden te rusten. Degene die het raam erin gezet heeft, heeft de rand omgebogen en over de dakpan heen gelegd. Maar hierdoor loopt het water er achter langs.

Het water wat in goot tussen de pannen en het raam komt, wordt deels afgevoerd naar het isolatiemateriaal. Ook de rand die stuifsneeuw en stuifregen moet tegen gaan, voert het water rechtstreeks af naar ons isolatiemateriaal.
De loodrand is voor de geul al omgebogen waardoor erachter een groot gat is ontstaan. Deze was opgevuld met purschuim maar dat was niet afdoende.

Kan ik de loodrand verlengen of moet ik een hele nieuwe rand aangaan leggen die onder alle pannen die onder het venster liggen door gaat? Of is er een andere oplossing?Alvast bedankt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Dat stuk slab hoort onder de pan aan de zijkant te liggen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #3
Een foto van iets verder weg is ook welkom.
 

Anma

 • #4
Dank voor de reactie. Dat vermoeden had ik ook maar als ik de slab eronder leg komt deze niet op de dakpan. Mijn excuses voor de onduidelijke uitleg. Hierbij foto van iets verder weg.

De slab is ongeveer 10cm te kort. Het water zal nog steeds bij de isolatie in lopen. Is er een mogelijkheid tot verlengen of een andere oplossing?

Alvast bedankt.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #5
Slab moet onder de laatste pan en niet erop.
 

Anma

 • #6
Dank voor je reactie.

Maar als de slab er onder ligt dan moet de slab toch wel rusten op de pan eronder zodat het water het dak op kan gaan en niet de isolatie in. Of hoort er nog iets anders onder te zitten want nu zit er verder niets?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Nee, die slab hoort vast te zitten aan het gootstuk.
Zoek op YouTube een naar de inbouw instructies van een dakraam.
 

Anma

 • #8
Dank voor je reactie. Ook ik had het vermoeden dat het niet klopte maar voor de duidelijkheid, ik heb het er zelf niet ingezet. Ik probeer een (creatieve) oplossing te bedenken zodat de lekkage stopt en niet weet terug komt.

De tip van YouTube heb ik uiteraard eerst gedaan. Maar niemand komt zo half uit. Iedereen komt mooi uit zodat de lap onder de dakpan uitkomt. Of pas onder de pan verdwijnt als de goot er niet meer boven zit. En niet zo halverwege een pan als hier.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
Verderop ligt er nog een, kijk daar anders eens.
 

Anma

 • #10
Waardeer het dat je zo meedenkt. Maar dat raam ligt net iets hoger waardoor het daar wel mooi uitkomt.

Degene die het erin heeft gezet, heeft er duidelijk niet over nagedacht.
 

Marcn88

 • #11
U kunt een stuk lood van voldoende breedte en lengte onder de pan leggen en hier de slap van het dakraam weer op en daarover de pan zodat het lood en het stuk van het dakraam onder de pan zitten. Het watert dan af via het lood op de pan eronder
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
Dat dakraam bij de buren lijkt op de foto exact op dezelfde hoogte te liggen. Hoe is het daar opgelost?

In plaats van lood zijn er ook loodvervangers. Bij een plaatselijke loodgieter kan je vast wel een klein stukje vragen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #13
Dakraam is niet op de pannenmaat uitgelegd, daar begint de fout.

De loodslabbe moet je weer aan het gootstuk van het dakraam vastzetten, de aansluiting waterdicht maken met bitumineuze tape.

Daarna de loodslabbe zijdelings onder de dakpannen schuiven. Waar de loodslabbe te kort is om aan te sluiten op de onderliggende dakpan (rand moet idd minimaal 10 cm hier overheen vallen), moet er een strook lood (of nog beter loodvervanger) dakpansgewijs aangebracht worden zodat het water tussen de pannen door naar buiten gevoerd wordt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #14
Verder lijkt het ook wel of het raam te laag ligt, en dan bedoel ik haaks op het dak. In de andere richting ligt deze hetzelfde als bij de buren, kijk maar naar de pannen.

En niet op pannenmaat, dat komt vaker voor, er wil wel eens een gording in de weg zitten. :mrgreen:
 

Anma

 • #15
Het klopt dat het zo lijkt. Maar de loodrand van het raam van buren begint hoger. Deze past bij de buren wel onder de dakpan naast het raam waardoor deze aansluit.


Dank voor het meedenken allemaal. Bitumineuze tape hebben we nog in huis. Dus morgen als het droog is gaan we daar mee beginnen. Dan gaan we het verlengen met loodvervangende strook zodat het tot over de volgende dakpan gaat.

Dank voor het meedenken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #16
Dan is het zaak om een raveling aan te brengen, want niet alleen de gordinghoogte is bepalend. En vervolgens moet je eea wel goed aansluiten. Dit zou bij een bouwkundige oplevering gewoon afkeur zijn.
 

Anma

 • #17
@Rola Het klopt dat het raam tussen twee gordingen is geplaatst echter bij de buren ook en daar is de afvoer wel correct. Dus dit had niet gehoeven. Als er inderdaad was opgelet.

@Walker Een raveling zal er inderdaad achter moeten.
En deze oplossing verdiend uiteraard geen schoonheidsprijs maar hopelijk maakt het wel waterdicht.

Overigens degene die het erin gezet heeft, heeft het vast wel eens beter gedaan. Das netjes gezegd denk ik.
 

Anma

 • #18
De strook is weer vast aan het en is verlengd met een strook lood. Het lijkt nu waterdicht.

Maar even afwachten op een goed bui voordat we gaan aftimmeren. Dank voor alle tips.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu