Isoleren dakkapel van binnenuit

Jos Haemers

  • #1
Beste klussers,

Ik heb de gehele zolder van binnenuit geisoleerd met PIR 2-zijdig aluminium T&G 120x60x9cm panelen (Rd:4.15). Ik heb alle naden opgevuld met PUR en tevens nog eens afgeplakt met aluminium tape. Het plafond onder het schuine gedeelte van het dak waar pannen liggen, levert geen problemen. Echter bij het platte dak van de dakkapel zie ik een plasje water liggen op de klimaatfolie. Ik heb dus onder de PIR 2-zijdig aluminium panelen nog eens een klimaatfolie (ISOVER) gespannen, waarbij ik erbij heb opgelet dat de tekst is te lezen op de klimaatfolie. Dus ik neem aan, dat dat met de juiste kant naar beneden is geplaatst. Alle naden en waar is vastgeniet heb ik afgewerkt met speciaal hiervoor bestemde tape, nl. Vario KB1 van ISOVER. Het platte dak van de dakkapel bestaat uit planken waarop een bitumen laag is gelegd. Ik weet niet of destijds (30 jaar geleden) iets van folie is gelegd. Ongeveer 10 jaar geleden heeft een dakdekker een nieuwe laag erover heen gelegd, dat van een soort kunststof is. Ik neem dus aan, dat dit dak niet kan 'ademen', vandaar die klimaatfolie nog eens onder de PIR panelen.

Vraag is nu, of het normaal is dat op de klimaatfolie een plasje water ligt. Zie foto, ik heb de plasjes water blauw omcirkeld. Of dat dit inhoudt dat de klimaatfolie of PIR-platen niet goed zijn aangebracht, of dat er nog iets anders moet gebeuren?

Opbouw platte dak inclusief isolatie van binnenuit, is dus nu als volgt:
- klimaatfolie
- PIR platen
- Planken
- Bitumen
- Kunststof dakafwerking

Samengevat:
1. Waarom ligt water op klimaatfolie en is dit normaal?
2. Zijkant van dakkapel is van kunststof gemaakt en heb ik ook geisoleerd met dezelfde PIR-panelen. Moet ik hier ook klimaatfolie bevestigen, of iets anders?
3. Aangezien die rol klimaatfolie met die tape best wel duur is, kan ik die klimaatfolie ook bevestigen onder de PIR-panelen bij het schuine dak onder de pannen?

Alvast bedankt voor jullie reactie en meedenken.

Jos Haemers

Dakkapel lekkage.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De alu laag op de isolatie is al dampdicht. Dus als je de naden afplakt, is de klimaatfolie niet nodig. Let erop dat dan de aansluitingen rondom ook goed afgeplakt worden. Is dat lastig, dan moet er wel een folie onderlangs, maar ook daar geldt voor dat deze rondom goed afgeplakt moet worden.

Controleer bij het "plasje water" goed of het dak niet lekt.
 
  • Like
Waarderingen: Jos Haemers

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zijn voor of tijdens het isoleren van het plattedak werkzaamheden uitgevoerd waar water moet worden gebruikt. Dit water gaat in die ruimte drogen en verzameld zich in alle poreuze materialen. Vervolgens sluit je het af met een folie.

Jos Haemers schreef:
Moet ik hier ook klimaatfolie bevestigen, of iets anders?
Klimaatfolie is niet altijd nodig. Voor een deel is het ontwikkeld voor de materialen van hout. Hout is poreus en verzameld vocht. Bij klimaatfolie kan dat vocht in de periode van drogen wat sneller van buiten naar binnen stromen. Denk aan de zomerse periode dat de constructie warmer is dan de temperatuur binnen.
Welke kleur heeft de kunststof dakbedekking.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu