Dakisolatie zolder icm CV en dakdoorvoeren

JelmervS

  • #1
Beste klussers

Ik kom net kijken als nieuwe gebruiker, maar vind het een erg mooi forum! In aanloop naar de verbouwing van mijn zolder heb ik al erg veel opgestoken van alle adviezen die hier gegeven worden. Toch zit ik met een aantal vragen.

Op onze zolder wil ik dakisolatie plaatsen en een scheidingswand bouwen om zo een aparte kamer en een voorzolder te realiseren. Het gaat om een jaren ’30 tussenwoning met een gordingendak. De pannen zitten direct op het dakbeschot, zonder folie o.i.d. Het dakbeschot kiert hier en daar, maar is verder in goede staat.

Over de dakisolatie heb ik al één en ander gelezen en wil deze als volgt opbouwen: pannen – dakbeschot – triplex(?) – glas-/steenwol – dampremmende folie – gipsplaat – stucwerk.

Nu twijfel ik over de hoek van de zolder waar onder meer de cv-ketel en de afzuiging van de badkamer zich bevinden. Deze hoek zit direct boven de badkamer. Ook de wasmachine en droger staan hier. In deze hoek gaan drie pijpen door het dak: de afvoerbuis van de mechanische ventilatie, de af-/toevoer van de (gesloten) cv-ketel en de ontluchting van het riool.

Bij het plaatsen van de isolatie in deze hoek voorzie ik een aantal problemen, met name wat betreft de dampremmende folie en het stucwerk (hoe krijg ik dit ooit dampdicht?). Ook zit de draagconstructie van de cv-ketel in de weg van de te plaatsen isolatie. Daarom overweeg ik om een apart cv-hok te maken door parallel aan de zijmuur nog een wand te plaatsen. Dit hok blijft dan ongeïsoleerd. De wasmachine en droger wil ik hier niet in hebben. In de bijgevoegde foto heb ik dit proberen te illustreren. De wand loopt van de nok, schuin langs het dakbeschot naar beneden. Deze wand komt dan haaks te staan op de wand die ik sowieso al zou plaatsen (rode lijn op de vloer, haaks op de stenen muur naar de buren).



Deze optie heeft wel een paar consequenties:

- De buis van de mechanische ventilatie moet verplaatst worden, dus er moet een nieuw gat in het dak worden gemaakt
- De elektra, waterleiding en afvoer moeten via de vloer onder de wand geleid worden ivm plaatsing van de wasmachine buiten het hok
- De nieuwe wand moet geïsoleerd worden en voorzien van een deur
- De vloer onder de badkamer moet geïsoleerd worden

De vragen die ik heb:

1. Is dit de beste optie, of zijn er alternatieven (bijvoorbeeld de huidige dakdoorvoeren dampdicht krijgen)?
2. Is het qua isolatie een goede optie om dit zo aan te pakken? Krijg ik niet teveel verlies door het cv-hok ongeïsoleerd te laten?
3. Laat ik de muur helemaal doorlopen tot de rand van het dak (rechtsonder)?
4. De muur krijgt een houten skelet. Gebruik ik de schuine balk die langs het dakbeschot ook om mijn dakisolatie tussen te klemmen?
5. Kan ik problemen verwachten met het isoleren van de vloer boven de badkamer, gezien de hoge luchtvochtigheid in die ruimte?

Alvast bedankt voor jullie tijd!
 

Marcn88

  • #2
Ik zou tijdelijk de doorvoeren verwijderen dan isoleren en dampscherm aanbrengen, dan de doorvoeren weer monteren en gaten goed afplakken rondom deze doorvoeren
Beugel dan tevens uw rookgasafvoer van de cv ketel zoek hiervoor is op t ww naar rogafa
 

JelmervS

  • #3
Beste Marcn88, dank voor de snelle reactie. Dat lijkt inderdaad een optie. Ik lees alleen overal op het forum hoezeer het van belang is dat het scherm volledig dampdicht is. Wanneer ik de doorvoeren behoud, heb ik dus drie plaatsen een ‘lek’. Of moet ik dan een dampremmende laag langs de dakdoorvoer door het dak plaatsen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is een heel lastige ingewikkelde klus als je maar begrijpt dat de damprem dicht moet worden aangebracht. Is dat onmogelijk loop je risico.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
En net zo belangrijk: Aan de buitenzijde van het dak zou je een dampopen (en waterkerende) folie tussen tengels en panlatten aan moeten brengen. (dus tussen dakbeschot en de dakpannen) Daarmee voorkom je dat bij lekkage het water zich ophoopt in je constructie.

Is lastig, en wordt daarom vaak uitgesteld of bewust achterwege gelaten...
 

JelmervS

  • #6
Beste Wgb, dank voor je reactie. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het een lastige klus is die nauwkeurig moet worden uitgevoerd. Uit je reactie kan ik alleen niet opmaken of het wel of niet onmogelijk is om met behoud van de dakvoeren een dampscherm goed aan te brengen. Als het wel mogelijk is, hoe moet ik de folie dan aan laten sluiten op de dakdoorvoeren?
 

JelmervS

  • #7
Beste Walker, dank je voor je reactie. Bedoel je dat het bij isloatie rondom dakdoorvoeren extra belangrijk is om een folie onder de pannen aan te brengen vanwege een groter risico op lekkage? Om eerlijk te zijn zie ik dat niet zo zitten, gezien de omvang van de klus. Is in dat geval een apart cv hok toch niet een goed idee, aangezien ik dan juist géén isolatie rondom de dakdoorvoeren hoef aan te brengen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik dacht dat er voor die buizen manchetten in de handel zijn.
Anders een kunststof folie om de buis zien op te trompen. Dus in een stuk folie bijvoorbeeld 50x50 cm een gat maken, kleiner dan de diameter van de buis en dan het gat oprekken en over de buis trekken. Even oefenen hoe groot dat gat moet zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Het gaat om een waterdichte laag over heel je dak, dus niet alleen het CV-hok. Je gaat tenslotte ook het hele dak isoleren...
 

JelmervS

  • #10
Ik zie inderdaad wat luchtdichte manchettes bij een eerste zoekopdracht. Dat ziet er veelbelovend uit, dus misschien is dat een goede optie

@Walker: mijn idee met het aparte cv-hok was juist om het dak in het cv-hok niet te isoleren. Ik speelde met het plan om de dampdichte laag vanaf de dakisolatie dan in de scheidingswand door te laten lopen. Op die manier zou het cv-hok dus ‘koud’ blijven. Maar dit is met mijn boerenverstand bedacht, dus mogelijk is hier e.e.a. op aan te merken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik denk dat het onderdak wordt bedoeld. Een onderdak is een dampopen folie tussen de pannen en het dakbeschot.
 

JelmervS

  • #12
Mij is inmiddels duidelijk dat er mogelijkheden zijn om te isoleren met de huidige dakdoorvoeren. Eventueel eerst verwijderen en gebruik maken van manchettes. Een onderdak aanbrengen gaat me vooralsnog wat te ver.

Het is me alleen niet duidelijk of een apart cv-hok op zichzelf haalbaar is. Kan ik op een zolder een aparte, ongeïsoleerde ruimte maken (met geïsoleerde wandjes naar de rest van de zolder)? Of krijg ik dan problemen met koudebruggen en/of teveel condensatie?
 

Marcn88

  • #13
Ik zou er altijd voor gaan om het gehele dak te isoleren en niet een stuk overslaan, dit zou ook wel raar zijn voor alleen 3 pijpjes
Je kunt werken met manchetten, hier heb ik gewoon de damdichte folie aangebracht, een klein rondje 100mm uitgesneden waar een doorvoer 130 zit en deze er rustig in laten zaken waarbij de folie iets opgerekt is en superstrak om de doorvoer zit
En als extra ckerheid dit nog een x gedaan met een afvalstuk van ongeveer 50x50 cm en deze weer erbij opgeplakt
 

JelmervS

  • #14
Duidelijk verhaal, dank je! Nog ter verheldering:

1. laat je de pijp van boven naar beneden zakken, zodat de folie naar de zolderkant vouwt, of duw je de pijp er vanaf de onderzijde in, zodat de folie naar de dakzijde vouwt?

2. begrijp ik goed dat je in het afvalstukje folie van 500x500 opnieuw een gat van 100x100 knipt en deze over de pijp schuift en vastplakt?

3. treedt er geen (schadelijke) condensvorming om wanneer warme lucht door de buis naar buiten wordt geleid? Is het nog aan te raden om isolatie om de pijp zelf aan te brengen?
 

Marcn88

  • #15
Doorvoeren e.d kunnen meestal alleen maar van bovenaf door t dakbeschot, dus pijp vanaf boven eruit isoleren en folie monteren, isolatie strak uitsnijden of boren met komboor en dan de folie insnijden en pijp weer van bovenaf hermonteren eventueel iemand aan de binnenkant erbij om de folie om de pijp te helpen en broekstuk er weer op te duwen denk tevens aan t beugelen van de rookgasafvoer voor condens hoeft u dan niet bang te zijn want de folie houd warme vochtige lucht tegen daarvoor is die [/url]
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu