Horizontale scheur in de muur na dakisolatie

tom de groot

  • #1
Hallo,

We hebben het dak laten isoleren van binnenuit met 12cm pir platen dat is afgewerkt met stuc.

Na het isoleren zag ik van binnenuit op de slaapkamer op de eerste verdieping scheurtjes in het plafond ontstaan. Vervolgens van binnenuit scheurtjes in de hoeken van het kozijn.

Nu kijk ik van buiten en zie ik een horizontale scheur. Deze moet nieuw zijn aangezien er cement ligt van de scheur op de kap can de rolluiken.

Moet ik mij hier zorgen om maken?
IMG-20230406-WA0010.jpg
IMG-20230406-WA0011.jpg
20230405_180548.jpg 20230405_180453.jpg 20230405_180544.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Af laten werken met gipsplaten, en vervolgens laten stucen?

Dan de stucadoor terug laten komen omdat hij de hoeken niet heeft ingesneden en afgekit.
 
  • Like
Waarderingen: tom de groot

tom de groot

  • #3
Dode link verwijderd, geeft geen extra informatie - mod

het gaat mij meer om de buitenmuur. De zolder is geïsoleerd de kamer eronder heeft de problemen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Scheur die taps toeloopt boven het raam. Heeft vaak te maken met functioneren van de latei. Is deze echt pas zeer recent ontstaan in dit toch al oude huis, of mogelijk pas recent ontdekt? Ik zie in het midden ook een verticale scheur die er in ieder geval al veel langer lijkt te zitten.
Ik vraag me af of er een relatie is met de scheuren in het plafond want die zien er uit als wat hierboven gezegd wordt (niet ingesneden).
Bij twijfel of zichtbare toename van de scheur een bouwkundige inschakelen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Toevoeging: is er niets aan de constructie van de zolder veranderd bij de isolatiewerkzaamheden? Knieschotten weggehaald, trekbalk doorgezaagd etc. ?
 

tom de groot

  • #6
Ja buitenmuur scheur daar ben ik niet zeker van. Zo vaak kijk ik daar niet naar. Het huis zelf is van 1934 en zover ik weet en kan zien is er op zolder niks structureel weg gehaald of veranderd.

De isolatie is ongeveer 4/5 weken geleden voltooid. Daarna zijn de scheuren binnen langzaam gekomen. Vervolgens ben ik gaan kijken en zag ik de scheur buiten. De horizontale scheur lijkt mij vrij nieuw omdat er voegwerk is losgekomen dat op het rolluik lag (is een aanname). De rolluiken zijn een jaar of 4 oud.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Er kan voegwerk liggen omdat we koude en natte periodes hebben gehad in december en januari. Voegsel dat eerder half los zat kan er dan uit vallen. De scheur zelf kan er al tientallen jaren zitten.
 

tom de groot

  • #8
Maar de scheur is dan niet zorgelijk ondanks de nieuwe scheuren die binnen zijn ontstaan?

Ik dacht zelf dat door de toevoeging van isolatie materiaal op zolder. Wat toch vest war gewicht heeft de krachten te groot zijn geworden.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Niet te zeggen. Bij twijfel een constructeur raadplegen. Als je een flink gewicht aan gipsplaten en isolatiemateriaal aan een (oud) dak gaat hangen bij voorkeur vooraf....
 

tom de groot

  • #10
Hebben een (gepensioneerde) bouwkundige geraadpleegd die heeft er niks van gezegd. De gedachte was een flinke laag sneeuw weegt meer en daar moet de constructie ook tegen kunnen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Die scheur is wel zorgelijk dat duidt op een doorgeroeste verdekte latei of het geheel ontbreken daarvan.
die scheur heeft niets met de isolatie te maken

het argument van die sneeuw is uiteraadt onzin dat moet er ook op kunnen na de werkzaamheden
 
  • Like
Waarderingen: Walker, tom de groot en Edwinnn

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Eens met @Boertje125 wat betreft dat er geen relatie is tussen beide zie #4. Als er een constructeur naar de latei kijkt, kun je meteen ook vragen wat het dak kan hebben....
 
  • Like
Waarderingen: tom de groot

tom de groot

  • #13
We gaan een afspraak maken met een constructeur. Bedankt voor jullie tips! Ik zal laten weten hoe het afloopt.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
tom de groot schreef:
Nu kijk ik van buiten en zie ik een horizontale scheur. Deze moet nieuw zijn aangezien er cement ligt van de scheur op de kap can de rolluiken.
Deze is op de foto's niet te zien.

tom de groot schreef:
Hebben een (gepensioneerde) bouwkundige geraadpleegd die heeft er niks van gezegd.
Een bouwkundige is geen constructeur. En daarbij: Als deze geen advies op papier heeft uitgebracht sta je met lege handen. Hij zal ook geen beroepsaansprakelijkheid erkennen...
 

Doehetzelfalshetkan

  • #15
@tom de groot
Ben je nog verder gekomen met deze problematiek?

De oorzakelijkheid van die scheuren is bepaald geen inkopper, dat was al duidelijk.

Het probleem kon er al zijn en om maar ook enige relatie met het isoleren echt duidelijk vast te leggen had alles van de voeren goed vastgelegd moeten zijn, eigenlijk dus het uitvoeren van een nulmeting. Tja hoeveel isolatie bedrijven doen dat (überhaupt en goed)....
@Edwinnn schreef nog over " Er kan voegwerk liggen omdat we koude en natte periodes hebben gehad in december en januari. "
Dat geldt imho niet alleen voor het metselwerk, maar kijk een naar wat er met het dak gedaan is met het isoleren:
het dak laten isoleren van binnenuit met 12cm pir platen
En dat bij een huis uit 1934?
Is er onder het dak iig al gekeken hoe vochtig de balken constructie nu is na al die regen? Voordat de PIR platen er zaten kon al het hout wellicht nog goed drogen, is dat nu niet meer zo en zet het hout agv teveel vocht flink uit en wat voor een effect heeft dat op het stuk gevel er best kort onder zit en waar de scheuren gekomen zijn? Ik zou zelf dat iig ook in kaart brengen om een deel van die puzzel aan te vullen en op basis van de uitkomsten aanvullend onderzoek te (laten) doen of als het al duidelijk is een reparatie strategie ontwikkelen. Ik heb wel materiaalkennis op diverse gebieden, maar ben geen bouwkundige, dus heb onvoldoende inzicht in probleem constructies als deze en zeker al niet op afstand.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu