Schroten ophangen aan dakisolatie?

gbilliau

  • #1
Hallo

Wij hebben enige jaren geleden een nieuw dak laten plaatsen en alles laten isoleren. De isolatieplaten werden bevestigd aan de kepers.

We zien dus op onze schuine dakwand als het ware alleen maar isolatiemateriaal. Geen kepers oid te bespeuren.


Nu willen we graag een kamer maken op zolder. De schuine dakwand willen we verfraaien met schroten ipv die lelijke isolatieplaten.

Alleen: onze isolatie is bijna 10cm dik.
Die schroten kunnen met speciale klemmetjes bevestigd worden, maar die schroefklemmen moeten natuurlijk ergens aan bevestigd worden. Kan dat op de isolatie zelf? Zo ja via welke pluggen?


Of maken we beter een lattenwerk om dan van daaruit de bevestiging te realiseren? Maar hoe dat latwerk bevestigen bovenop de isolatieplaten? Dan moet ik doorheen de isolatie tot op de kepers gaan.


Graag advies. Grtjs
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Welke isolatie zit er? Een foto helpt soms ook.
 

gbilliau

  • #3
Isolatieplaten10cm dik.

IMG-20230306-WA0004(1).jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waarschijnlijk PIR met aluminium cachering.
Het is geen goed idee om daarin te gaan werken met pluggen.
Je zou erop kunnen lijmen met een high tack kit. (wel testen) Dan moet het echter wel bijna perfect in één vlak liggen en dat is onwaarschijnlijk. Ook moet het goed vastzitten en omdat het niet vastgezet is met het idee extra gewicht te dragen is dat een risico.
Ik denk eerder aan balkjes tussen of op de gordingen (de horizontale balken) en dan verder. Schroten is een optie, gipsplaten kunnen ook. Waarschijnlijk heb je niet genoeg over om de gordingen in het zicht te houden.
 

gbilliau

  • #5
OK bedankt.



Toch een vraagje: ik had intussen vernomen dat Fischer speciale pluggen heeft om in pur isolatie te plaatsen. Fischer FID 50 ( of 90mm).



Toch maar niet dan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Uitstroken met dikke stroken van gording naar gording en daar het plafond aan bevestigen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zou de isolatie lekker met rust laten en een frame van muur naar spant maken om de afwerking op te hangen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
De bestaande gordingen / spanten / balken zijn waarschijnlijk niet recht. Zorg bij het maken van het regelwerk ervoor dat je dat allemaal uitvlakt, ga er niet zomaar latten op schroeven, dan krijg je een golvend plafond. Met een lange kaarsrechte lat (koop als je zoiets niet hebt voor een paar euro een lang aluminium u profiel of zo in de bouwmarkt en meet overal horizontaal verticaal en diagonaal) en uitvulplaatjes kom je er meestal wel uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu