Dakbeschot vochtdoorlatend of niet?

Jeroen_78

  • #1
Hallo,

Ik wil mijn zolder van huis uit ca. 1973 van binnenuit isoleren met glaswol (met dampwerende folie), alleen zou ik graag willen weten of buitenzijde van het dakbeschot dampdoorlatend is.
Het dakbeschot is (van binnenaf) opgebouwd uit vezelplaat met aan de buitenzijde een soort papierachtige laag.
Op het dakbeschot zitten regels en panlatten bevestigd met daarop de pannen. Zie onderstaande foto’s voor verduidelijking.

Kan iemand mij vertellen of de laag op buitenzijde van vezelplaat (dakbeschot) vochtdoorlatend is?

Ik hoor het graag zodat ik weet of ik glaswol kan gebruiken zonder vochtproblemen te krijgen en daardoor kans op houtrot van dakbeschot.

Alvast bedankt!


Met vriendelijke groet,

Jeroen.



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het materiaal op het dakbeschot moet wel dampopen zijn. Een dicht materiaal zou vanaf 1973 veel ongemak hebben veroorzaakt.
Zorg ervoor dat je de damprem goed aanbrengt. Ook dampdoorlatende folies heb je in verschillende uitvoeringen, ze laten meer of minder vocht door. Meer door en ook waterdicht zijn duurder dan waterdicht en minder door deze zijn goedkoper. En je weet waarvoor wordt gekozen.

Je boft in aantal rubrieken die nu op het forum staan wordt weer eens duidelijk gemaakt wat de gevolgen kunnen zijn waar een damprem mee te maken heeft.
 

Jeroen_78

  • #3
Wgb bedankt voor je reactie!

Destijds is er tijdens de bouw een verlaagd plafand aangebracht (zie foto’s).
Op dit verlaagd plafond was glaswol aangebracht, om de ruimt te ventileren hebben ze volgens mij openingen in het dakbeschot gemaakt.
Deze openingen wil ik nu dichtmaken en vervolgens Glaswol van 160mm dik tegen het dakbeschot aanbrengen en deze met tape dichtzetten. De glaswol wil ik opsluiten met regels h.o.h. 300mm of 600mm. Deze regels komen verticaal van balk tot balk. Vervolgens werk ik het af met gipsplaten. Uiteraard doe ik het gehele dak.

Zou dit voldoende zijn?

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu