Dak met te flauwe helling blijft lekken; oplossing?

Elwin

  • #1
Ik heb in mijn tuin een paar jaar geleden, een overkapping laten bouwen met daarop echte dakpannen. We hadden toen al twijfels over de flauwe helling, maar de bouwers hebben dampfolie onder de pannen gelegd, zodat alles waterdicht zou zijn, mocht er toch water door de dakpannen komen. Ik heb geen idee welke folie gebruikt is.

Toch blijkt de boel flink te lekken. Het dakbeschot bestaat uit kraalschroten en die gaan deels rotten.

De helling is te flauw voor de dakpannen, dus dat los ik niet meer op.

Op de draagbalken zijn tengels gespijkerd. Daarover heen folie en daarop de panlatten. Op de bijgevoegde foto is te zien dat de tengels, onder de folie, vochtig zijn.
Hoe krijg je nu die folie waterdicht, als je daarop de panlatten moet spijkeren? De spijker veroorzaakt altijd een gaatje en de boel gaat lekken?

Ik zat te denken om waterdichte folie of epdm-rubber over de panlatten te laten lopen. Het probleem is dan, dat je tussen rijen dakpannen een kommetje krijgt, waar mogelijk water op blijft staan. Als ik epdm-rubber als folie ga gebruiken en daaroverheen weer de panlatten spijker, dan sla ik dus weer gaatjes in de rubber. Wat is nu de beste oplossing?

 

EricSa

  • #2
Het lijkt mij dampdichte folie, is te onduidelijk om het zeker te weten. In dat geval komt het vocht van binnenuit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je moet eerst raggels aanbrengen, deze liggen in de lengte van het schuine vlak, en daarop maak je haaks de panlatten.
Je hebt de panlatten op het schuine vlak gemaakt en het water verzameld zich aan de bovenkant van de panlatten en dat water loopt toch door de folie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe zit het bij de bovenkant van het dak, op de foto lijkt of het regenwater zo naar binnen kan waaien.
Op de foto zit het vocht m.i. tussen de balken en het plastic, vandaar mijn vraag.
 

Kacheltje

  • #5
Zoals al heel vaak aangehaald lijkt me de eerste weg om de aannemer aan te spreken over het probleem en die voor met een passende oplossing te komen.
Een te flauwe dakhelling zoals je zelf al aangeeft is zo op de foto te zien zal vrijwel zeker het probleem opleveren. Als een aannemer daar van af wijkt en zelf met een zogenaamde oplossing komt prima maar werkt het niet blijft hij na de garantieperiode alsnog aansprakelijk.

Zeggen dat de aannemer zijn werk niet goed heeft uitgevoerd mag niet volgens de forumregels maar blijkbaar mag het bij het ene onderwerp wel en het andere onderwerp niet. :?
 

Elwin

  • #6
Beste WGB, zoals jij omschrijft, is het toch ook? De raggels zijn aangebracht bovenop de steunbalken (alleen vanaf de onderkant te zien) Vervolgens hierop de panlatten.

En Jan, het klopt, de bovenzijde is niet waterdicht gemaakt met een loodflap. Dat ga ik zeker doen, want ik wil alles uitsluiten. Maar ook wanneer ik met een tuinslang de pannen nat maak (en niet tot bovenaan kom) loopt er water over de folie heen.

Kacheltje: het is geen aannemer geweest die dit bouwde, maar twee kennissen die timmerman zijn.

Waar ik alleen nog geen antwoord op heb, is het feit dat je altijd een spijkergat maakt in de folie, wanneer je op de folie de panlatten bevestigd met als resultaat: lekkage?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je ziet toch dat het water tegen de panlat loopt en dan via spijkergaten onder de folie komt. Ook blijft het vuil met deze methode tegen de panlat liggen, dat vuil blijft langer nat en zodoende zal de lat sneller rotten.
Ligt de raggel in de lengte van de helling zal er geen water onder de raggel komen en het vuil komt in de goot. :wink:
Waarom hebben ze de raggels onder de folie geplaatst?
 

Elwin

  • #8
Wgb, ik heb geen idee waarom ze de raggels onder de folie hebben geplaatst.

Maar stel dat ik het omdraai. Eerst de folie, daaroverheen, over de lengte de raggels en daar haaks de panlatten op. Ik begrijp dat vuil en water dan niet tegen de panlatten aanlopen, maar de spijkers waarmee ik de raggels op het folie moet vastzetten, veroorzaken wel gaten in de folie. Dus daar komt water doorheen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Een reden dat de tengels onder de folie zitten, dat ze bang waren voor condens tussen de folie en het beschot, zo ontstaat er de mogelijkheid voor wat ventilatie. Een extra tengel op de tengel en daar weer de latten op. Op deze manier hebben de spijkergaatjes een zeer minimale invloed. De folie behoort dampopen te zijn, deze was/is? er in een mandragende uitvoering.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het zal in ieder geval stukken minder zijn, zoniet opgelost. Het water zal langs de raggel naar beneden lopen. V
Waarschijnlijk op elk pannendak wordt eerst folie, de raggel en dan de panlat aangebracht.

Je kan de panlatten weghalen. Op de bestaande raggel een raggel aanbrengen.
De folie hangt een beetje door en daardoor zal het water naar het diepste punt in de folie lopen, dus van de raggels af.
 

Ralph

  • #11
Tja, het waren geen timmermannen, zover ben ik al.
Deze folie is een damp open folie en als dat ligt op planken is de folie gewoon lek. De folie moet vrij hangen.

Maar goed, de kortste klap is die dakpannen er af en pandakplaat voor terug plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu