Dak lekkage

Girwa001

  • #1
Wie kan mij helpen. Ik heb al 2 jaar last van een lekkage die af en toe optreedt. Het betreft een plat dak. Het dak ziet er heel goed uit en is netjes afgewerkt. Ik ben het dak op geweest en mij valt op dat op een plek water blijft liggen. Op deze plek aan de binnekant is de vlekken op het plafond ook te zien. De naden heb ik goed afgelopen. Die zijn goed.

Mijn vraag is: Kan het zo zijn dat waar water blijft liggen, het daklaag wordt aangetast zodat er toch water door heen kan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee maar het kan wel een koud punt vormen aan de binnenzijde waardoor er daar water condenseerd en dat komt dan naar beneden.
Het dak is dus dan niet lek, maar je hebt een condens probleem.
 

Girwa001

  • #3
Dank je wel voor de tip Zo had ik het nog niet bekeken. Ik begrijp eruit dat het water dus niet mag blijven staan. En dat dat dus verholpen dient te worden?
 

Targa

  • #4
Is je dak geïsoleerd?want er zijn daken genoeg waar water opstaat.

gr anton
 

Girwa001

  • #5
Er zit waarschijnlijk nog riet isolatie in. het is een vrij oud huis... maar... Als het evt condens is zie ik dan ook uiteindelijk bruine randen aan mijn plafond? Dat is namelijk we zo. graag jullie advies!
 

Targa

  • #6
Tja is moeilijk tezeggen zo.meestal is het maar een klein gaatje en loopt het water langs hout of ander materiaal waar vuil aanzit.dit gaat mee met het water en worden vocht kringen.het kan natuurlijk wel condens zijn.
heb je het alleen met koud weer?let daar eens op.
als je dak nog niet geisoleers is zou je dat aan de buiten zijnde kunnen doen en een nieuw laagje rubber er over.als het dak slecht zou zijn is dat natuurlijk een mooie oplossing.

anton
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik ben het dak op geweest en mij valt op dat op een plek water blijft liggen.
Dat is vrij normaal, dat is het laagste gedeelte van het dak, de lekkage kan bij wijzen van spreken 20 meter verderop liggen, via aflopen en capilaire werking is de lekkage te merken op de laagste plek.

Meestal is de oorzaak moeilijk te vinden, een ervaren dakdekker kan hier misschien helpen.
 

Doehetzelfdak

  • #8
Hallo,

De mogelijkheid is er ook dat je afvoer omhoog staat (indien je afvoer door boeideel heen gaat).
Daardoor loopt het water terug via je pvc uitloop.
Oplossing is dan de afvoer omlaag zien te brengen of de pvc uitloop rondom aan de binnenkant af te kitten.

Water op een bitumineus dak is niet goed omdat je dan op een moment algaanvreting krijgt aan je toplaag.

Groeten Paulus
 

Girwa001

  • #9
Alvast bedankt voor jullie reacties. Vandaag zie ik dat er een vochtig randje bij is gekomen terwijl het de afgelopen dagen niet geregend heeft. Wat me wel opvalt is dat het vannacht ca 0 graden was en dat mijn centrale verwarming vannacht aan stond.

Als ik deze puzzel stukjes achter elkaar zet en weet dat het probleem is ontstaan vanaf winter van vorige jaar waarbij ik in oktober een complete nieuwe centrale verwarming heb geplaatst, daar waar die ruimte eerst helemaal niet verwarmd werd, en dan ook in combinatie met slecht isolatie vanwege oud huis en de radiator bijna onder de vlekken in plafond is....kom ik toch voor mijn gevoel op een condens probleem uit.

Wie herkent dit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Het zit er dik in dat het condens is.
U zult moeten isoleren om de condensatie te vermijden, dat betekent in elk geval een vochtscherm aanbrengen met liefst isolatie er boven.

Er staat op het forum veel geschreven over dakisolatie, gebruik de zoekfunctie van het forum hiervoor.
 

Johanlam165

  • #11
Zou het zo kunnen zijn dat de rookgas afvoer in het plafond staat te blazen misschien (rubber lek ofzo)?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu