Daklekkage plat dak

Goedenavond,

Na veel zoeken en geen concrete ideeën te hebben opgedaan hierbij mijn vraag.

Ik woon in een tussenwoning met plat dak met prima ogende dakbedekking van een jaar of 10 oud.
Naast mij ligt het er denk ik een jaar of 40 aangezien het net een uitgedroogd weiland lijkt met over scheuren in de grond.
Een tijd heb ik al last van lekkage nabij de regenwaterafvoer die door het dak gaat. Deze is een paar weken geleden vervangen omdat er scheurtjes in het lood zaten. Helaas is de lekkage na het vervangen van de afvoer onverminderd doorgegaan.
Gelet op de slechte staat van het dak van mijn buren vermoed ik dat dat de oorzaak is van de lekkage.
Mijn buren gaan het voorjaar het dak laten vervangen.

Nu is mijn vraag, wat kan ik doen om het water tegen te houden? Ik zocht dus naar ideeën om het dak open te maken en op één of andere manier een scheiding de daken te maken dat ik geen water meer van mijn buren door krijg.

Is er iemand die daar ervaring of een idee bij heeft?

Ik ben u/jou alvast erg dankbaar.
 
Ik zou de verzekering inschakelen. En je buren informeren dat jouw verzekering waarschijnlijk contact met hen op gaat nemen.
 
Is het dak gedeeld? Vaak wordt er in het midden een verhoging aangebracht om eventuele lekkage aan de kant van de “veroorzaker” te houden. Als je echter gewoon een tussenmuur onder het dak hebt zal dit niet werken.
 
Het dak loopt over het hele huizenblok in één stuk door met daaronder de tussenmuren.

Vandaag ook gesproken met de rechtsbijstandverzekering. Die geeft aan dat ik een offerte moet opvragen bij een bedrijf en dat moet bespreken met mijn buren om de kosten te verhalen.

Pff echt een vervelende situatie!
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Gedeelde zaken als een dak is altijd vervelend. Als beide partijen geld hebben en het goed aan willen pakken is het een vakman inschakelen en het hele dak vervangen. Maar de buren vinden het altijd te duur, of “weten nog wel iemand die het goedkoper kan doen”, zien de noodzaak er niet van in omdat ze zelf geen lekkage hebben, enz.. Altijd lastig.

Ik zou je adviseren om indien mogelijk een eigen dak te creëren met rondom een opstand (dus ook boven de tussenmuur). Dan ben je niet meer afhankelijk van onderhoud door anderen.
 
Graag zou ik dat 'eigen' dak maken alleen heb ik niet het idee dat ik dat zelfstandig kan doen. Ook dat zouden de buren moeten doen anders loopt het water de spouwmuur in en heb ik er weer last van. Of zijn er andere oplossingen?
 
Je kan rondom zo'n kant en klare driehoekige lat of PIR isolatiestrook monteren op je bestaande dak waartegen je de nieuwe dakbedekking plakt of brandt. Dan heb je rondom een dakopstand en dus een eigen dak gecreëerd..

Deze moet je dan ook aan de "burenkant" met een strook plakken / branden voor een waterdichte aansluiting op hun dak, zodat je een eventuele toekomstige lekkage al een stuk de kant van de buren op dwingt.
 
Of het zo maar kan hangt natuurlijk geheel af van het aantal afvoeren.
Heeft elk huis een eigen regenwater afvoer dan is er niets aan de hand maar het zal niet de 1e keer zijn dat er bezuinigd is en dat er maar bij 1 op de zoveel huizen een afvoer is gemaakt en dan gaat je plannetje niet op of je moet ook een eigen afvoer gaan maken.
 
Een eigen afoer zou ik sowieso willen hebben. Je wilt niet afhankelijk zijn van een afvoer van / bij de buren die er niet naar omkijken. Als ze de bladeren niet van het dak halen raakt de afvoer verstopt en blijft er water op je dak staan.
 
Als je er een afscheiding in gaat maken dan moet de bodem open en je moet op standen creëren aan beide zeiden zodat je een kuip krijgt.
Met een drie hoek hou je kans op lekkage.
Naamloos.jpg

Hier onder is het dak gescheiden.
Naamloos.jpg
 
Bedankt allemaal voor de ideeën.
Mijn dak heeft een regenafvoer en mijn buren niet, dat loopt dus door mijn pijp. Geen probleem allemaal.

Omdat het dakbedekking van mijn buren helemaal gecraqueleerd is, vermoed ik dat het zo 'n beetje overal onder het dakbedekking sijpelt en tussen de isolatie door op het dakbeschot komt. Via het dakbeschot loopt het zo mijn woning binnen omdat dat dus allemaal uit een stuk bestaat. Plus het feit dat de afvoer natuurlijk het laagste punt is (hoort te zijn) krijg ik het water binnen. De plaats waar de regenafvoer zit is nou net de plek waar ik lekkage heb.
 
hoeft niet hoor, het dak van mijn bedrijfspand ziet er ook uit alsof er allemaal barstjes in de dakbedekking zitten en als je er overheen loopt dan kraakt het ook, desondanks komt er geen druppel water naar binnen.
 
Het creëren van een opstand / dilatatie bovenop het bestaande pakket lost het probleem niet op. Water wat bij de buren in het (wellicht inmiddels verzadigde) isolatiepakket kan lopen kan zich afhankelijk van de opbouw van het verdere pakket elders een weg naar binnen vinden.

Dat dit bij een afvoer (recht onderuit) zou gebeuren is logisch. Daar is tenslotte een opening aanwezig in de constructieve dakvloer en eventuele dampremmer.

Een oplossing zou kunnen zijn een segmentering aan te brengen, middels een strook van de top- of onderlaag naar de bitumineuze dampremmer. Het is afhankelijk van de bestaande opbouw van het dak of dit nadien nog te realiseren is.

In ieder geval is het goed de opbouw te (laten) bepalen middels een insnede in de dakbedekking. Ook om zicht te krijgen op de mate van eventueel verzadigde isolatie.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
3K
Dak en schoorsteen
tabe
Reacties
2
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
Walker
Reacties
1
Weergaven
960
Dak en schoorsteen
Henk253
Reacties
10
Weergaven
2K
Dak en schoorsteen
Jan
Reacties
16
Weergaven
3K
Dak en schoorsteen
wgb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu