Lekkage doorgang aircoleidingen plat dak

Jonan

  • #1
Beste klussers,

Sinds een tijdje ben ik erachter gekomen dat ik lekkage heb bij de doorgang van de aircoleidingen/afvoer naar het platte dak van de dakkapel (zie foto's).
Dit is hoe ik het gat aangetroffen heb, hier zat normaal een houten plaatje voor, maar van de ene op de andere dag begon het water hierlangs te sijpelen.
Mijn eerste gedachte was dat er iets lek was bij de aanhechting van de dakbedekking op de buis op het platte dak, en ik heb de dakbedekking gelijk laten vervangen (zie laatste foto). Dit was sowieso al nodig, omdat de vorige dakbedekking slecht gelegd was.

Echter, heeft dit het probleem niet opgelost. Volgens de dakdekker is de aansluiting op het dak waterdicht, en is daar ook nog een extra kitrand op aangebracht. Wat mij nu het gesneeuwd heeft, opvalt, is dat precies rond de aansluiting de sneeuw gesmolten is. Ik weet nu eerlijkgezegd niet meer zo goed waar ik moet zoeken, en hoe het water hier alsnog binnen kan komen. Ik heb meerdere foto's toegevoegd van het gat in de slaapkamer en van de buis op het dak. Ik merk dat het af en toe weer droog wordt, maar dan vervolgens het langzaam weer nat wordt en begint te druppelen.

Ik ben benieuwd of jullie ideeën hebben hoe en waarmee ik dit kan oplossen, dankjewel!

IMG_6079.JPEG IMG_6080.JPEG IMG_6083.JPEG IMG_6082.JPEG IMG_6077.JPEG
 

Jonan

  • #2
Foto van de bovenkant van de buis, zonder het zwarte gedeelte op de buis.

IMG_6041.JPEG
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat ik zou doen. Ik vul die ruimte in de doorvoer tussen de buizen of leidingen op met het kreukbare plastic uit de PMD zak. Zo heb je weinig kosten en gedoe om dit op te lossen. Is er later iets aan de hand met die buizen trek je het plastic zo er weer uit.
 

Auto-Geen

  • #4
Waarschijnlijk condenseert de aluminium plakplaat aan de binnenzijde.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
het gesmolten oppervlak laat zien dat dit een flinke koudebrug is. Condensatie zal je dus ook kunnen verwachten aan de binnenkant op dit oppervlak. Al lijkt de hoeveelheid water mij te veel voor alleen condensatie maar wellicht kunnen mensen met meer verstand hiervan zich hier nog over uitlaten.

Heb je verder een foto uit een andere hoek van dat pijpje, zodat wat beter zichtbaar is hoever hij omlaag loopt en hoe goed de airco leidingen ook eerst naar benden lopen. Zeker met sneeuw is er nog het risco dat het naar binnen stuift.
 

Jonan

  • #6
Dank voor de antwoorden tot zover. Condensatie vind ik eigenlijk ook wel logisch klinken, zeker omdat het volgens mij ook alleen 's nachts/'s ochtends voorkomt na het slapen in de kamer. Overdag droogt het telkens aardig op, en op die momenten is er dus ook geen warmte in de ruimte/staat het raam open. 's Nachts kan het aardig muf worden.
Maar dan alsnog valt de grote hoeveelheid vocht mij ook op, tot druppelen toe zelfs. En ik vraag me af waarom dit nu pas speelt (we wonen al zeker 2,5 jaar in dit huis).

Bijgevoegd een foto waar de buis wat beter zichtbaar is (met nog de oude dakbedekking).

WhatsApp Image 2024-01-16 at 14.40.28.jpeg

Zou het bv. ook een oplossing zijn om de buis met purschuim (isoleert) op te vullen, en onderin netjes glaswol toe te voegen waar het mist?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Jonan schreef:
Maar dan alsnog valt de grote hoeveelheid vocht mij ook op, tot druppelen toe zelfs. En ik vraag me af waarom dit nu pas speelt (we wonen al zeker 2,5 jaar in dit huis)
Als je verder niets hebt verandert, lijkt me sterk want door een airco verandert er veel in huis.
Het weer is ook nogal veranderlijk.
Dit komt voor als er buiten een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid is en hetzelfde geldt voor de waardes in de woning.
Tuurlijk kan je het volspuiten met PUR mocht maar mocht er iets aan de hand zijn, in of met de buis de leidingen of de doorvoer kan je alles volledig afbreken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu