Dak isoleren van binnenuit, echter de situatie is vervelend

Jensioo

  • #1
Hallo,

Ik wil mijn hellende zolderdak van binnenuit isoleren. Echter bij het wegbreken van een plank bij een klein zolderraam trof ik de situatie aan zoals op de foto.



Van binnenuit gezien een plaat geperst hout van 3 cm dik. Daar bovenop ligt een isolatie van 3 cm verlijmd. Daar weer boven liggen de dakpannen. Er lijkt geen dampwerende folie te zijn gebruikt. Dit huis is gebouwd in '74. Er is sindsdien volgens mij nooit wat aan veranderd.

Vraag 1: aangezien er isolatie van 3 cm bovenop ligt, welke dikte en rc waarde zouden jullie mij aanraden om te gebruiken van binnen uit? Ik wil het liefst zo dun mogelijk omdat ik zoveel mogelijk stahoogte op mijn zolder wil behouden.
vraag 2 waar moet ik qua folie bijvoorbeeld rekening mee houden?

Alvast bedankt voor jullie inbreng
 

Reynold

  • #2
Even zoeken op pur op dakbeschot, er staat wel het een en ander hier op het forum. ik heb hier ook naar gekeken omdat ik een soortgelijke situatie heb.
je kan er gewoon tegenaan isoleren mits je met een dampscherm op de juiste manier de zaak afdicht aan de warme binnenzijde (tussen isolatie en wandafwerking)

de dikte van isolatie hangt af van de ruimte die je hebt en hoeveel je daarvan bereid bent op te offeren. hoe goed geïsoleerd wil je het hebben? het huidige bouwbesluit ligt op een r-waarde van 2,55, maar met de stijgende energieprijzen is wat dikker misschien niet onverstandig.

ik ga zelf volgende maand mijn zolder isoleren, en ik heb 16.5 cm dikke balken waartussen ik de ruimte helemaal ga opvullen met rotswol. de r-waarde komt dan op 4.2 bovenop de r-waarde van de pur op het dakbeschot, die bij mij een r-waarde van ong. 2 heeft.
 

Tiho

  • #3
Dan heb je al een aardige laag pur volgens mij?

Jensioo, is het gehele dak geverft? Wat voor verf?
 

Jensioo

  • #4
Tiho, ik heb zelf het dakbeschot nooit geschilderd. Dit hebben de vorige bewoners gedaan. Ik moet er dan volgens mij maar vanuit gaan dat het standaard latex verf is.

Algemeen wil ik het liefst zo min mogelijk opofferen. Zo'n lag pur van 3 cm hoeveel rc waarde zou het hebben? Misschien net 1?
 

Tiho

  • #5
hierin staat wat je isolatie ongeveer is.

Het is alleen aardig dampdicht zonder de latex al, dit maakt het nog dichter. Naar mijn idee moet je dus ook al ventileren. Wat weer ruimte kost.
 

Jensioo

  • #6
Tiho moet ik dan gaten in het spaanplaat maken en dus ook door de pur heen? Dan kom ik direct onder de dakpannen uit, dan is er dus in feite een opening naar buiten toe, mocht er met een storm dakpannen afgaan heb ik een probleem natuurlijk. Ik begrijp dat ik ruimte moet laten tussen de spaanplaten voor het vocht. Maar de gaten boren sta ik niet echt om te springen.

of heb ik het verkeerd begrepen?
 

Tiho

  • #7
Die gaten zijn dan wel nodig ja, juist om te voorkomen dat er condens in de isolatie gaat zitten. Dit probleem kan mogelijk veel groter zijn dan een afgewaaide dakpan, want daar kun je gewoon weer een nieuwe voor terugleggen.

Als je begrijpt dat er ruimte tussen moet voor het vocht, zou je toch ook moeten begrijpen dat dit weg moet kunnen :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu