Dak van binnenkant isoleren met piepschuim aan de buitenzijde

sloopkogel93

  • #1
Hallo iedereen,

Momenteel ben ik flink aan het verbouwen en wil ik onder andere graag mijn dak zelf isoleren. Een gedeelte van het dak is al geïsoleerd door de vorige bewoner. Deze heeft dit met steen/glaswol en klimaatfolie gedaan. Een ander gedeelte van de zolder is echter nog niet geïsoleerd. Om deze alsnog te isoleren wil ik dit graag met PIR platen van binnenuit opvullen; de reden hiervoor is omdat ik hiermee veel hogere Rd-waardes kan realiseren dan met glaswol. In principe leek dit simpel uit te voeren te zijn... echter kwam ik er per toeval achter dat aan de buitenkant van het dak (direct onder de dakpannen) een laag aan piepschuim aangebracht is; zie foto dakisolatie_buitenzijde.

Nu weet ik dat ik altijd een zijde van het dak "open" moet houden zodat vocht makkelijk weg kan. Omdat het ander gedeelte van de zolder zonder problemen lijkt geïsoleerd te zijn met glas/steenwol en klimaatfolie vroeg ik mij af of ik daarom ook gewoon PIR platen aan de binnenzijde kan bevestigen. Kan dit en waar moet ik extra rekening mee houden of is het beter om alsnog voor steenwol + klimaatfolie te gaan?

Het dak is als volgt opgebouwd: OSB platen, een laag piepschuim van +/- 2.5 cm, en als laatste de dakpannen.

dakisolatie_buitenzijde.jpeg dak_binnenzijde.jpeg
 

Hans9

  • #2
Het risico zit hem in het feit dat wanneer je isolatie aan de binnen- en buitenzijde aan gaat brengen, het dauwpunt van je dakconstructie mogelijk in of net boven of onder het dakbeschot komt. Hout is gevoelig voor vocht, daarmee rot en dus problemen.

In jouw specifieke situatie heb je aan de buitenzijde slechts 25 MM EPS. Omdat de dikte relatief beperkt is heeft het hout, stel dat er zich iets van condensatie ontwikkeld, naar mijn idee nog ruim de mogelijkheid om uit te dampen naar buiten.

Zorg er zeker voor dat je aan de binnenzijde van de nieuwe isolatie een goede dampdichte folie toepast en de naden goed afdicht.
 
  • Like
Waarderingen: sloopkogel93 en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat ziet dat piepschuim er raar uit, ik zie losse bolletjes, iets wat op een scheur lijkt en zwart erdoorheen.
Maakt verder niet uit, 2,5 cm piepschuim tussen de balken, is minder dampdicht dan dikke pir platen als je de naden goed vult met flexpur en/of afplakt.
 
  • Like
Waarderingen: sloopkogel93

Hharbers

  • #4
Zo te zien is het EPS wat als naisolatie is aangebracht
Losse bollethjes met een lijm onder de pannen is geblazen , zelfde spul wat ze in je spouwmuren kunnen blazen
 
  • Like
Waarderingen: sloopkogel93

sloopkogel93

  • #5
Bedankt voor alle reacties! Ik ga nu gewoon met PIR platen alles netjes aan de binnenzijde isoleren en ervoor zorgen dat de naden goed dicht gemaakt zijn en/of zijn afgeplakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu