CV toevoer kraan lekt, zelf vervangen?

Ralph_Klus

  • #1
Hoi klus forum,

Gisteren kwam ik er achter dat de invoerkraan van mijn CV lekt (op zolder). Het is de kraan die ik heel soms gebruik om de waterdruk te verhogen. Dat heb ik ergens in januari nog gedaan. Dan sluit ik een slang aan tussen de aanvoer van water (het kraantje rechtsonder op de foto waar de koperen deksel af is) en de lekkende kraan (kunststof, met rood gemarkeerd). Deze grijs invoer kunststoffen kraan lekt nu, ook al is hij dicht gedraaid. De vulslang had ik er altijd gewoon op zitten, maar heb ik er dus nu van af gehaald.

Kan ik die grijze kraan zelf vervangen? Ik ben bang dat ik iets verkeerd doe. Moet de CV ketel leeg gemaakt worden (ik zie wel een leegloop mogelijkheid op de afvoer denk ik). Moet het water dicht in de meterkast beneden? Kortom: ik heb weinig ervaring met loodgieterswerk, maar wil het best proberen, als het te doen is. En er niks geks gebeurt, zoals water wat eruit spuit enzo. Alle tips zijn welkom!

Ralph

cv2.jpg cv1.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Cv hoeft niet leeg.
Wel even de hoofdkraan dicht zetten, en beneden even een kraan open zetten zodat de druk er af kan.
Dan die oude kraan er uit draaien, en een nieuwe wasmachine kraan er in draaien.
Wel wat teflon draad of tape rond de schroefdraad van de kraan draaien, anders gaat het lekken.
 
  • Like
Waarderingen: Ralph_Klus

Ralph_Klus

  • #3
Peter schreef:
Cv hoeft niet leeg.
Dank je wel. Misschien een domme vraag, maar als ik het water in de meterkast afsluit (en een kraan open zet voor de druk) en ik haal vervolgens de lekkende kraan los, loopt de ketel dan niet leeg? Die lekkende kraan gebruik ik normaal om water toe te voegen, dus hij heeft een verbinding met de CV ketel. Of moet ik dat zwarte kraantje boven de lekkende kraan nog dicht draaien? Of zeg ik iets geks ...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
De verbinding met het CV circuit wordt gemaakt middels de vulslang die je ertussen draait.

Op de leiding waar die lekkende kraan op zit staat enkel druk vanuit de watermeter. Dus zoals Peter al zei, hoofdkraan dicht, ergens in huis kraan open zetten om de druk van de leiding te krijgen (of de lekkende kraan even open draaien met een emmer eronder). Dan kun je hem zo wisselen.
 
  • Like
Waarderingen: Ralph_Klus

Ralph_Klus

  • #5
Aha, dank je wel. Ik ging ervan uit dat de lekkende kraan de CV leiding was, en het kleine kraantje rechtsonder met het schroefdopje de waterleiding. Verkeerd gedacht dus, dank!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Peter

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu