CV splitsen

Nicoleke

  • #1
Mijn Cv draait steeds op volle toeren. Als ik de nachtverlaging gebruik wordt het boven koud. Omgekeerd is het boven steeds warm overdag, terwijl dat niet nodig is. Ik kan 2 thermostaten plaatsen, maar heb kranen nodig om de 2 delen te kunnen op en af zetten, hoe doe ik dat?
 

Herg

  • #2
Met zonekleppen.

Je verdeelt je installatie in twee zone's, welke je afzonderlijk kunt op of afzetten mbv van de zoneklep.

Er zijn meerdere soorten kleppen en besturingen mogelijk.
Afhangkelijk van wens en budget.

Ik denk dat het verstandig is om een iemand met verstand van zaken ter plaatste te laten bekijken wat de beste oplossing is.
Het is heel goed mogelijk dat het opsplitsen van een bestaande installatie in meerdere zone's veel verandering aan de installie tot gevolg heeft (Meer leidingen etc.).

En er zijn vast ook nog wel andere oplossingen te bedenken.

Herg.

P.S.
Waarom draai je overdag boven de radiatorkranen niet gewoon dicht?
 

Serviceman

  • #3
Je kunt ook een draadloze thermostaat gebruiken die je meeneemt naar de desbetreffende ruimte waar je bijv. aan het werk bent.

Maar je voorkomt er niet mee dat het elders ook warm wordt in de kleiner kamers zal wel eerder de temperatuur bereikt worden waardoor de thermostaat eerder reageert.

Ook een optie is een weersafhankelijke regeling dan zal je overal thermostaat kranen en een bypass moeten gaan plaatsen, waardoor je elk vertrek afzonderlijk in kan stellen qua temperatuur.
 

Nicoleke

  • #4
Herg schreef:
Met zonekleppen.

Waarom draai je overdag boven de radiatorkranen niet gewoon dicht?
Dat is een probleem. Je moet ze 's avonds ook weer gaan openzetten en dat wordt vergeten. Bovendien blijft het 's nachts kouder omdat de de verwarming beneden ook lager gaat.
Zonekleppen lijken mij ideaal. Kan ik ze zelf aansluiten?
 

Herg

  • #5
Ja, je kunt ze zelf plaatsen.
Het is net zo moeilijk als het monteren van een T-stuk.

MAAR op welk punt in de installatie ga je ze plaatsen?
Eventueel leidingwerk aanpassen!
De kans bestaat dat je je installatie helemaal moet ombouwen.

En hoe ga je ze bedienen?
En hoe voorkom je dat je ze niet vergeet open of dicht te doen?

Laat er iemand met verstand van zaken naar kijken.
Er komt meer bij kijken dan je zo 1,2,3 denkt. Zeker ook qua besturing (van de kleppen en de ketel).

Het idee van Serviceman (WA-regeling met thermostatische radiatorkranen) is een eenvoudige en doeltreffende oplossing.
Welke voor de gemiddelde Nederlander goed zelf te doen is.

Herg.
 

Chathanky

  • #6
Bij een zone indeling hoort ook een tweede referentieruimte te zijn waar de temperatuur s`nachts geregelt moet worden. bepaalde dingen zijn best zelf uit te voeren met enige kennis van zaken, de complete uitvoering vereist veel kennis en is niet eenvoudig om zelf te doen.

Een weersafhankelijke regeling is volgens mij de goedkoopste en de minst ingrijpende oplossing, maar verandert niet zoveel aan de huidige situatie. Je kunt geen nachtverlaging toepassen zonder zonnes te beinvloeden. Je zou moeten nagaan of er een termostaat te verkrijgen is met zones.
Om niet elke keer de thermostaatkranen te verdraaien zijn er elektronisch geregelde thermostaatkranen met een tijdsinstelling die afzonderlijk in te stellen zijn.
Dit blijft wel een investering, maar goedkopere manieren zijn er volgens mij niet.
 

Chathanky

  • #7
Ik mag geen merken noemen, er zijn draadloze zoneregelingen te vinden bestaande uit termostaat en thermostaatkranen die afzonderlijk de ketel kunnen aansturen op de gewenste tijden.

De zones zijn onbeperkt uitbreidbaar en geheel naar wens in te stellen.

Alles is draadloos, dus zonder hak en breekwerk.

Even googlelen dus.
 

Franssen103

  • #8
Het aanbrengen van een thermostaat-afsluiter op de radiatoren lijkt mij een afdoende oplossing en de meest simpele. Doorgaans best zelf te doen. Als de leidingen in de muur zijn weggewerkt moet er natuurlijk wel voldoende speelruimte zijn om de afsluiter aan te brengen. Let op dat je het juiste model kiest (recht, haaks enz.) Voor € 35 per radiator heb je wel wat goeds bij een groothandel/distributeur in leidingwerk en technische artikelen. Er zijn ook afsluiters met de regelknop op afstand.
Aandachtspunten:
1. Zorg dat de ruimte-thermostaat zich in de ruimte bevindt die (relatief) de minste verwarmingscapaciteit heeft, want als deze de warmtebron uitschakelt hebben de radiatorthermostaten geen effect meer.
2. Minstens één radiator niet van van zo'n afsluiter voorzien want er moet altijd één radiator open blijven voor de doorstroming.
3. Luchtcirculatie rond de radiatorthermostaten moet mogelijk zijn,
Succes! Franssen103
 

Nicoleke

  • #9
Dank jullie heren, die draaloze zoneregelingen gevonden op Google. Ik opteer toch voor dit systeem. De plaatsing zal wel lukken. Ik heb de ganse waterleiding en sanitair hier ook vernieuwd, zonder problemen. (Als alleenstaande moeder is het niet makkelijk rondkomen!)
Ik houd jullie op de hoogte als de werken klaarzijn, of als ik nog een vraag heb.
 

Nicoleke

  • #10
Sta me toe een bijkomend vraagje te stellen. Mogen 2 radiators van verschillende zones met een gemeenschappelijke leiding terugkomen naar de ketel? Uiteraard zal die dikker moeten zijn?
 

Chathanky

  • #11
Als de aanvoer 2 verschillende zones zijn, mag de retour gemeenschappelijk zijn, zie het dat je een kraan dicht zet van 2 radiatoren, dan blijft de retour gemeenschappelijk.
 

Nicoleke

  • #12
Ik heb een tijdje geleden bovenstaande topic gestart over CV indelen in zones.

De installatie is inmiddels gedeeltelijk aangepast. De benedenverdieping is al aangesloten. Maar de radiators worden niet meer zo warm als tevoren, 't is te zeggen: het temperatuurverschil tussen de bovenzijde en de onderzijde is groter dan tevoren.

Ik heb mijn bedenkingen bij de elektrische kraan. Helemaal open is de doorlaatopening nog maar zeer klein. Is deze kraan wel goed?

Edit//hoe zet ik een foto op deze site?
 

Chathanky

  • #13
Temperatuursverschil hoort niet meer dan 20 graden te zijn. Opgenomen van de leidingen en net van de radiator.

Zijn de kranen zelf ook vernieuwd?
 

Bart_Banaan

  • #14
Waarschijnlijk 'knijpen' de electrische kranen nu het reeds aangesloten gedeelte, waardoor het meeste vermogen naar het nog niet van electrische kranen voorziene gedeelte van het systeem wordt getransporteerd.

De werking zal pas optimaal zijn als alle zones verdeeld zijn en als de stroming in alle delen van het systeem gelijk is...
Meet het temperatuur verschil eens tussen aanvoer en afvoer leiding van de radiateur, zoals Chathanky al indiceert....
 

Chathanky

  • #15
Zit er een voorinregeling op de kraan?
 

Nicoleke

  • #16
Bart_Banaan schreef:
Waarschijnlijk 'knijpen' de electrische kranen nu het reeds aangesloten gedeelte, waardoor het meeste vermogen naar het nog niet van electrische kranen voorziene gedeelte van het systeem wordt getransporteerd.
De tweede zone is nog niet aangesloten. Alle water loopt alleeen door de ene zone. De motor is nog niet aangekoppeld en de kraan staat vol open.

Er is geen voorregeling tenzij tenzij een gewone bolkraan die vol open staat.
Ik heb mijn bedenkingen bij de zonekranen, ze lijken mij zo'n kleine opening te hebben, alhoewel ze 1" zijn. Zie foto

Er is 30° verschil tussen boven en onder en heb voor het eerst in veel jaren de keteltermostaattemparatuur moeten vehogen om het warm te krijgen. Staat normaal altijd op 60°, nu 70°. Er zijn weinig of geen temperatuursverschillen tussen de radiators onderling.
 

Chathanky

  • #17
30 graden verschil is niet zo dramatisch, wat je hebt gedaan door deze 10 graden te verhogen is het vermogen van de radiator nagenoeg hetzelfde.
Bijkomend voordeel is dat door de lage retourtemperatuur het hr gedeelte van de ketel beter werkt en stook je zuiniger.

Wat voor kranen zaten er eerst op?
Als je voetventielen hebt (aan de onderzijde van de radiator) kan het zijn dat je deze met de nieuwe termostaatkraan deze iets verder moet opendraaien ( niet meer dan 1/8 slag). Als je deze te ver open draait ontregel je de andere radiatoren en blijven deze te koud.

Een foto met de oude en nieuwe situatie zou mischien een hoop duidelijkheid geven.

Foto`s, Waar dan?
 

Nicoleke

  • #18
Ik heb de foto's naar de admin gestuurd, deze zal ze plaatsen.
Er zijn geen voetventielen.
Er waren tussenkranen aan de ketel, die oud waren, ik heb ze vervangen door bolkranen en dan de zonekraan in de afvoer gemonteerd. Verder is niets gewijzigd.
De 2de zone, die van boven is afgekoppeld. Die werk ik deze week af.
 

Chathanky

  • #19
? heb je het systeem van Honeywell?

Die komt op de bestaande radiatorafsluiter te zitten
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #20
Deze afbeelding is toegestuurd door Nicole met het verzoek deze toe te voegen..

Bij deze

 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
5
13
3
3
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu