Verwarmingsbuis splitsen

Jesperh

  • #1
Binnenkort ga ik mijn zolder verbouwen waarbij er van 1 grote ruimte, 2 ruimtes worden gemaakt. Idealiter plaatst ik in beide ruimtes een radiator van elk ongeveer 2600 watt. Op dit moment is er slechts 1 radiator aanwezig die is aangesloten met 16mm leidingen. Deze bestaande radiator zit nu aan de zijkant, die wil ik verplaatsen naar de kant waar de ramen van de dakkapel zitten. Daarnaast wil ik dan een nieuwe radiator plaatsen in de andere ruimte. Ik wil dus de huidige leidingen van 16mm splitsen, de aanvoer dus splitsen en de retour splitsen. De splitsing wil ik in de cementdekvloer wegwerken zodat deze niet meer zichtbaar is. De reden dat ik liever geen nieuwe leidingen vanaf de CV trek is dat ik niet weet waar alle andere leidingen liggen in de vloer. Het punt waarop ik zou willen splitsen weet ik vrijwel zeker dat ik niets anders tegenkom.

Mijn vragen:
- Gaat het wel werken als ik 2 radiatoren van 2600 watt per stuk aansluit op 16mm leidingen?
- De splitsing in de cementdekvloer maak ik het liefst met knelfittingen. Ik lees echter overal dat je dit vooral niet moet doen, maar met wat voor fittingen zou ik dit wel kunnen doen?

Alvast bedankt
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
5200 Watt op 16 mm is een grensgeval. Het kan net wel, net niet, afhankelijk van de afstand tot aan de CV ketel.

Met 16 mm bedoel je neem ik aan kunststof? Dan is het type koppeling afhankelijk van het merk en type van de gebruikte leiding. Knelfittingen zijn niet gegarandeerd dicht op lange termijn, vandaar dat het advies is om die niet in te storten. Je zit ook nog chemische inwerking van zandcement/beton op metaal, dus metalen koppelingen altijd goed intapen om invreten te voorkomen.
 

Jesperh

  • #3
Bedankt voor je antwoord!

De afstand van de CV naar de splitsing zal ongeveer 4 meter zijn. Van daaruit is het nog 2 meter naar de ene radiator. De andere radiator zit op ongeveer 6 meter van de splitsing. Dus naar de ene radiator is het 6 meter totaal, andere radiator zit totaal op 10 meter.

Het zijn kunststof leidingen inderdaad, ik zie dat ze van het merk Rehau zijn.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Voor Rehau heb je speciaal persgereedschap nodig. Vaak kun je dat lenen of huren op de plek waar je de koppelingen koopt.

4 meter vanaf de CV tot aan de splitsing is niet erg lang. Dat moet wel lukken. Vanaf de splitsing naar de radiatoren loopt maar 2600 Watt per leiding over dus dat gaat sowieso goed.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Het is sterk afhankelijk van de delta-T en het vermogen of een bepaalde leiding diameter voldoende is.
Bij een kleine delta-T heb je dikkere leidingen nodig als bij een grotere delta-T zoals 80/60.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu