CV leiding splitsen

Rinja

  • #1



Korte situatieschets: garage deels verbouwt tot slaapverblijf voor echtgenoot ivm MS. Door beperkte ruimte is radiator woonkamer in serie geschakeld (met uponor RTM) met nieuwe radiator in andere ruimte. Niet kruislings. Achteraf beginnersfout 1. Hierdoor wordt radiator nieuwe ruimte niet volledig warm en is warmte vertrek afhankelijk van temperatuur woonkamer. Dit wil ik aanpassen. Ik wil de leiding in de woonkamer dus opdelen in 2. Maar ik zie even niet hoe.
Plaatselijke loodgieter wil er niet aan beginnen. Zag geen oplossing.
Heeft iemand een idee hoe ik deze leiding mooi opdeel?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de bovenste foto zie ik standaard 15mm buizen, hier is met standaard knelmateriaal (T-stukken) wel een aftakking te maken. Over mooi en lelijk heb ik het even niet, ook niet of je dit met pijpen of slang wilt gaan doen.
De loodgieter is misschien bang dat na zijn gedane arbeid de garage nog niet warm te krijgen is, en deze loodgieter hiervan de schuld krijgt.
Hoe is de nieuwe kamer in de garage ge-isoleerd, hoe groot is die, wat voor radiator(en) (inclusief formaat) hangt er, hoe lang is die 15mm pijp (kunnen er wel meerdere forse radiatoren op) en hoe wil je het gaan regelen, want je schrijft ook dat de warmte van het vertrek afhankelijk is van de temperatuur woonkamer.
Want als in de woonkamer één thermostaat zit en de woonkamer is warm door de zon, dan gaat de CV uit en worden ook de andere radiatoren koud, hoe veel radiatoren en pijp je ook aanlegt.
Sorry dat ik veel vragen stel en niet meteen met concrete oplossingen kom, maar ik wil je voor teleurstellingen behoeden.
 

Rinja

  • #3
Beste AvDijk,

Bedankt voor de uitgebreide reactie.
Het aanpassen van de leiding doe ik nu bij voorkeur met pijpen. Kunststof krijg ik niet strak (heb nog wel divers uponor materiaal over van destijds) Het idee is om beide leidingen onder de radiator 180*60)in woonkamer te laten gaan en dan door de muur te voeren. De doorgang die je nu ook op de foto ziet.
De nieuwe kamer (met slaap en douchedeel) grenst direct aan de woonkamer en toegankelijk via een nieuw gemaakte doorgang/deur in de woonkamer. Die laten we open om toch temperatuur in de kamer te krijgen. Nieuwe ruimte is volledig geïsoleerd dmv glaswol etc. Overigens is de garage enkelsteens. Dus het zal geen topisolatie zijn. Maar door al het WMO geneuzel destijds spaargeld ingezet om de ruimte te creëren waardoor geen optimale situatie is ontstaan. Daarvan ben ik bewust. Radiator nieuwe ruimte afmeting grofweg 4x4x230 Radiator heeft overcapaciteit, merk jaga 100x70, dubbele plaat. Maar wordt niet volledig warm (onderkant). Ik vermoed door het niet kruislings aansluiten (al eerder op dit prima forum opgezocht).

Ik wil nu de kranen (idee is Comap 809) in woonkamer en nieuwe slaapkamer vervangen door thermostaten. Hierbij overweeg ik Tado systeem. De huidige Nest gaat dan weg.
Verder ga ik in 2 andere ruimtes een thermostaatkraan (slim) plaatsen. Een slaapkamer en werkkamer. De overige ruimtes blijven voorzien van oude kranen. Die staan uit.
De installatie is voorzien van een ringleiding en een nieuwe Nefit ketel.

Hierover ook nog een vraag; kun je thermostaatkranen woonkamer overslaan en de warmte in deze ruimte alleen laten sturen door de tado? Of moet je altijd thermostaatkranen gebruiken?

Indien nodig kan ik meer foto's uploaden.
 

Rinja

  • #4
Kan/mag ik achter de radiator kunststof verwarmingsbuis laten lopen?. Ik wil de leiding aftakken en achter de radiator langs leiden om vervolgens op de radiator in de nieuwe ruimte aan te sluiten.
Het idee is om uponor RTM te gebruiken (heb ik over van verbouwing)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ja hoor, dat kan als de continue bedrijfstemperatuur niet boven de 80 graden komt.
 

Rinja

  • #6
Dank je Jan, dan ga ik daar mee verder. Wordt niet mooi, maar moet praktisch.
De watertemperatuur van de CV staat sowieso <80 graden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu