CV slaat snel af na waterzijdig inregelen

MvdLeeden

  • #1
Ik heb mijn cv waterzijdig ingeregeld. Daarnaast heb ik de instellingen van mijn cv enigszins aangepast:
1) maximaal vermogen 70->85 nav inhoud woning
2) cv-pomp nalooptijd 1->3
3) booster uit
4) starttoerental 50% ipv 70%
5) minimum toerental tijdens cv bedrijf 30% ipv 40%

Ik heb overigens een Intergas Kombi Kompakt HR 28 en een Honeywel Round Clock Deluxe, modulerend aangesloten.

Wanneer ik alle radiatoren helemaal open heb staan in huis (zoals tijdens het waterzijdig inregelen), dan brandt de cv ketel lekker lang en worden de radiatoren goed warm. Zet ik na waterzijdige inregeling alle thermostaten boven op 2 en de badkamer op 3, dan brandt de cv ketel kort en krijg ik niet de juiste hoeveelheid water beneden om de woonkamer snel warm te krijgen. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik er aan moet doen.

De pomp heb ik op 3 staan (bij 2 en 1 brande de cv ketel ook relatief kort, bij stand 3 niet). Delta per radiator is ongeveer 15, max stooktemperatuur 70 graden. Systeem is ontlucht, geen luchtbellen onderweg en de waterdruk is 2,5 bar. Expansievat gisteren gedemonteerd en gecheckt: helemaal goed nog.

Het wordt maar niet warm in mijn woonkamer bij normaal gebruik...iemand een suggestie waar ik naar kan kijken?

Alvast bedankt en vriendelijke groet,
Martijn
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik vermoed te weinig stroming waardoor de ketel in regelstop valt.
 
  • Like
Waarderingen: Mark@BC

Freekcv

  • #3
Staat het cv vermogen op 85% van 28 kw? Wat voor kasteel heeft u?
 

Bernhard

  • #4
Misschien niet waterzijdig ingeregeld? Ik heb nog nooit meegemaakt dat een CV-ketel slechter ging branden na het inregelen. Maar wel dat de ketel beter ging branden.
Tijdens het "inregelen" worden de radiatoren goed warm.
Waarom dan inregelen?
Ik heb zo het idee dat het inregelen van radiatorventielen niet goed is uitgevoerd. De flow over ketel zal door het verkeerd inregelen veel te laag zijn.
De standaard instellingen van een CV-ketel hoeven niet te worden aangepast. bernhard
 

MvdLeeden

  • #5
Dat kan zeker het geval zijn. In dat geval de flow bevorderen door...alle radiatoren aan te zetten? Indien ik alleen de radiatoren in de woonkamer open heb (2 stuks) dan zou ik toch mogen verwachten dat dat voldoende flow biedt?
 

Bernhard

  • #6
Met de 2 radiatoren in geheel open ( inwendig open ) niet alleen maar dmv het open draaien van het handwiel.
De 2 radiatoren moeten over de hele lengte aan de boven warm worden. En idem aan de onderkant, maar dan met een lagere temperatuur. Als de bovenkant ca. 60grd is moet de onderkant ca 10grd lager zijn. Is het verschil aanmerkelijk groter dat duidt dat op een te kleine flow over de radiator.
Het zou ook kunnen zijn dat de radiatoren niet voldoende capaciteit hebben. Het gevolg van te kleine radiatoren is een te hoge watertemperatuur. Dat zou ook een oorzaak kunnen zijn van het pendelen van de ketel. Begin eerst maar met het meten van de retourtemperaturen, tijdens ingeschakelde ketel en ca 10 minuten brandtijd. Hoe heb je de radiatoren ingeregeld en welke temperaturen heb je gemeten tijdens het inregelen? bernhard
 

Bert pit

  • #7
Wat handig is om te weten, is of je een goed, matig, of slecht geïsoleerd huis hebt. Even chargerend: heb je een zeer goed geïsoleerd huis, zet dan alle ramen en deuren open en je ketel draait als een zonnetje.
Een oorzaak kan namelijk zijn dat het minimaal vermogen van de ketel te hoog is met de huidige flow. Je ketel krijgt dan snel te warm water retour en gaat pendelen.

Zelf zou ik een hele korte klap maken: draai boven de voet ventielen dichter en beneden meer open: opgelost. Het is prima om heel efficiënt te willen zijn, maar comfort gaat daar natuurlijk boven.

Denk er ook even over of er intelligentie in je thermostaat zit: bij hele grote wijzigingen kan het soms een paar dagen duren voordat het weer geoptimaliseerd is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu