Cv ketel vaak bijvullen

Spirelli

  • #1
Tijdens mijn verbouwing heb ik al vaker het cv circuit af moeten tappen omdat er radiatoren verwijderd en geplaatst moesten worden. Na het verwijderen of plaatsen weer water op het systeem zonder problemen. Het bleef allemaal mooi op druk. Echter heb ik laatst weer een radiator in een kamer geplaatst en aangesloten. Nu valt het mij op dat ik om de drie dagen water moet bijvullen. Het systeem loopt dan van 2 bar naar 1 bar. Ik heb al meerdere keren ontlucht. Zoals ik het nu kan zien is dat het probleem niet. Ook is het drukvat nog goed. Maar heb ik nu last van een lekkage of is dit normaal met deze temperaturen?
Ik moet er wel bij zeggen dat de ketel al een paar jaartjes geen onderhoudsbeurt heeft gehad.
Het betreft een Nefit Ecomline HR ketel.

Wat zijn mogelijk de oorzaken?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Mogelijke oorzaken:
-lekkage
-expansievat kapot
-lucht en ontluchten
-lekkage ketel
 

Spirelli

  • #3
Zoals ik het nu kan zien dan is het drukvat goed. Tikken onderaan in hol en boven is dof. Ontluchten heb ik al meerdere keren gedaan. Dat zal het waarschijnlijk ook niet zijn. Lekkages bij de radiatoren kan ik niet vinden. Dan zou er mogelijk dus een lekkage in de ketel moeten zitten.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #4
Vervolg op Ron .

Mogelijke oorzaken:

Overstort ventiel - loopt over en zit wellicht netjes boven een afvoer .
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Tikken op een expansievat is zinloos.
Probeer eens te zoeken op dit forum naar drukverlies, en je krijgt veel informatie.
 

Xr8

  • #6
Tikken heeft totaal geen zin zoals Ronny al aangeeft. Gewoon vat even verwijderen en kijken of het membraam tegendruk geeft. Is dit weg of geeft het weinig tegendruk vat vervangen.

Overigens is het zeker aan te raden het toestel eens te onderhouden. Is een behoud van de spullen. Het zou niet voor het eerst zijn dat de boel verstopt is door achterstallig onderhoud. Dit heeft totaal niets met de kwaliteit van het produkt te maken maar puur met een tekortkoming van de gebruiker ervan.

Succes.
 

Spirelli

  • #7
Waar kan ik overigens het overstortventiel vinden?
vwb het onderhoud heb je een punt. Het schiet er nogal in tijdens de verbouwing. Ik zal binnenkort toch eens een monteur laten komen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Wat voor een Nefit HR ketel
Een exelent?
Dan zit het overstort namelijk in de ketel achter de witte kap.
 

Xr8

  • #9
Bij de excellent zit deze tevens op de afvoer in de ketel aangesloten en bij lekken van deze zul je dus geen water vinden. Dit raakt ongemerkt weg via je afvoer van de ketel.

Succes.
 

Spirelli

  • #10
Het betreft inderdaad een Nefit Ecomline HR Exellent. Ketel is van bouwj 2000. Ik zal morgen de kap er eens afhalen en eens gaan zoeken naar de overstort. Ik neem aan als deze lekt (wel of niet boven de afvoer) dat er rondom de overstort toch wat water waarneembaar moet zijn (op de koppeling ofzo)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Er zit een plastic slang aan die van rechts naar links loopt, aan de linker zijde is hij gekoppeld aan de syphon.
Daar zul je dan water sporen in moeten zien, (in die slang dus).
 

Spirelli

  • #12
De kap is er vanaf geweest en ik zag dat de slang, die van het overstortventiel middels een doorzichtige buis van rechts naar links loopt en uiteindelijk in de afvoer terecht komt helemaal vol staat met water. Ik kan dus concluderen dat het overstortventiel kapot is.
Kan ik deze er gewoon afdraaien, als het water uit het systeem is, of zijn er nog andere dingen waar ik aan moet denken. Kan ik het overstortventiel overigens overal krijgen of is deze voor iedere ketel anders?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Jou overstort gaat niet voor niks open.
Vervang meteen je expansievat.
9 van de 10 keer is dat ook defect, daardoor bouwt de druk zich op in het systeem en gaat het overstort open.

Neem een origineel overstort anders past die plastik slang weer niet.
 

Spirelli

  • #14
Ik ben al even aan het zoeken naar onderdelen. Nu lees ik alleen dat het onderdeel, dat wij hier overdrukventiel noemen, volgens de onderdelen aanbieders het volgende wordt genoemd: Nefit inlaatcombinatie 73605. artnr 8028220. Is dit dan hetzelfde als het overdrukventiel of zit ik naar een compleet verkeerd onderdeel te kijken?

Moet er nog een speciaal drukvat op of zijn deze universeel?

Hieronder de foto van het betreffende onderdeel.

 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #15
Dat is idd een inlaatcombinatie,

een overstort ziet er zo uit:

 

Spirelli

  • #16
Dat was me inderdaad ook al duidelijk geworden. Deze heb ik echter nergens in mijn ketel zitten. Ook niet daarbuiten. Heeft de inlaatcombinatie niet dezelfde werking dan?
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #17
Op 02 Februari 2011, 18:56 schreef je dat je hem gevonden had-wellicht in een andere kleur maar wel de zelfde werking - dus niet de inlaatcombinatie maar je overstort ventiel.

Vervangen dus - het vat en dit ventiel-vat inhoud staat er wel op- bijv
18 of 25 liter en een voordruk 0,5 of 1 bar .

Gewoon doen dus,succes

En nee die inlaatcomb is voor je warmwater - en niet voor de cv
 

Spirelli

  • #18
Het verhaal wordt steeds duidelijker. In mijn eerdere antwoord bedoelde ik dus de inlaatcombinatie. De slang die hieronder zit en richting syphon gaat staat vol met water. Ik zag net dat er boven die ribbelbuis nog een ribbelbuis loopt. Deze komt uit bij het overstortventiel. Zit aardig verstopt in de ketel :lol: . In deze afvoerbuis zijn geen sporen van water te vinden. Kan ik dan aannemen dat het overdrukventiel niet kapot is?
Dan blijft mogelijk een kapot drukvat over. Ik vraag me alleen af waar het water dan blijft wat ik om de drie dagen bijvul.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #19
Dat is verkeerd, deze zit als overdruk ventiel in de koud water leiding.
Vreemd,al die antwoorden zag ik net niet.
Maak je installatie druk loos.
Demonteer het vat
Neem het nieuwe vat, draai wat tape of hennep om de schroefdraad.
Plaats het. Nieuwe vat.
 

Spirelli

  • #20
Ik ga morgen een nieuw drukvat halen en zal deze eens monteren. Mocht het nog niet opgelost zijn dan zal ik een nieuw overstortventiel monteren. Mocht het dan nog niet opgelost zijn dan zal ik een monteur inschakelen.

Wordt vervolgt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu