Ketel slaat vaak aan.

Reindt

  • #1
Ik heb een systeem met een aan uit thermostaat en twee ontvangers, een om de ketel aan te sturen en de ander om de afsluiter te bedienen.
Het systeem werk inprincipe wel, maar de ketel slaat erg vaak aan, de klep is dan soms nog niet geheel geopend omdat dat toch een paar seconden / minuten duurt en dan gaat vervolgens na niet al te lange tijd de ketel weer uit. Het is wel op temperatuur maar ik vind dat de ketel te vaak aanslaat en daardoor naar mijn mening onnodig veel gas verstookt.

Ik heb het systeem even terug gebracht in de oude situatie, met een modulerende thermostaat, de klep bediening er tussen uit (klep staat nu gewoon open), nu slaat de ketel veel minder vaak aan, maar worden de andere dan het hoofd vertrek alleen verwarmt wanneer het hoofdvertrek warmte vraagt, niet ideaal en niet de bedoeling maar is even voor de test.
waarom stuurt de aan / uit thermostaat zo vaak een signaal naar de ketel dat ie aan moet, iemand een antwoord?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Dat is om de temperatuur schommeling zo klein mogelijk te houden. Op goede thermostaten is het aantal schakelingen per uur ook in te stellen
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Je kunt op de thermostaat de "hysteris" of "differentie"instellen. Stel je die te krap af, dan zal de cv-ketel vaker aanslaan.
Dus als je niet 100% begrijpt waarom iets reageert, en welke parameters instelbaar zijn, geef dan geen ongefundeerd commentaar
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
DeGooyer, op lang niet alle thermostaten is deze hysterise af te stellen.

Ik vind het ook niet zo vriendelijk Ingmar89 te zeggen dat ie ongefundeerd commentaar levert, hij zit al even in het vak en weet meestal wel waar hij over praat.

Daarnaast begrijp ik niet goed dat je alle modulerende zoneregelingen zomaar aan de kant zet, ik weet een aantal systemen (waaronder die van Nefit, maar ook Remeha) die perfecte zoneregelingen (eventueel met menggroepen) kunnen leveren waar een aan/uit nooit aan kan tippen.

Dat deze regelingen fors duurder zijn dan de draadloze aan/uit setjes is wel een feit.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Hessie schreef:
Ik vind het ook niet zo vriendelijk Ingmar89 te zeggen dat ie ongefundeerd commentaar levert, hij zit al even in het vak en weet meestal wel waar hij over praat.
Dan is dat verkeerd begrepen, want ik weet de bijdragen van Ingmar89 altijd te waarderen,
Het had betrekking op de reactie van Reindt.

Hetgeen waarop hier gereageerd wordt is al ruim een jaar oud.....maar nog steeds wel actueel.

Ik kom overigens de gekste dingen tegen. Vandaag een klant die klaagde over een verhoogd energieverbruik na de aankoop van een thermostaat. Wat bleek: de "technicus" die het had geinstalleerd wist niet hoe de thermostaat uitgeschakeld moest worden. Hij kon het "uit" knopje niet vinden......
Dit ter illustratie dat men momenteel wel snel (ongefundeerd) commentaar levert op producten, zonder dat men weet hoe e.e.a werkt. Men leest geen handleidingen meer leest.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Ik herken de situatie van Reinds anders wel, het is hollen of stilstaan met een aan/uit regeling, zeker als de zones niet al te groot zijn (1 of 2 radiatoren) loopt de watertemperatuur vaak zeer snel op.

Je zou dan natuurlijk het vermogen van de ketel kunnen reduceren, maar dan kom je weer te kort als meerdere zones tegelijk warmte vragen.

Een modulerende zoneregeling bepaalt per zone de gewenste watertemperatuur. De hoogst gevraagde temperatuur wordt door de ketel gemaakt, de zones die minder warmte vragen worden steeds tijdelijk afgesloten (of in het geval van menggroepen terug gemengd) Dit geeft een veel beter comfort.
 

Reindt

  • #7
Zeg meneer de Gooyer, ik weet niet wie u bent of wat u bent maar erg vriendelijk bent u niet. Ik stel ook juist een vraag en reageer niet op dat ik iets weet, ik zoek een antwoord.
En als u niet anders kunt reageren , reageer dan niet, want op dergelijke reacties zit niemand te wachten.
 

Reindt

  • #8
Probeer ik het nog maar eens!

Dus ik begrijp dat, dat dus normaal is.
Is het dan niet zo dat je daardoor meer gas verbruikt.
Of is het zo, zo als het nu is, met de gemoduleerde thermostaat (Nefit Moduline 300) omdat hij minder warm water rond pompt het minder snel op temp is, en daardoor langer verwarmt en ook weer gas kost, hoewel dat voor de vloer verwarming niet uit maakt want daar heb ik de thermostaatkraan op ongeveer 35-39 staan.
Of heb ik het helemaal mis?
De zoneregeling set die ik heb is van Watts Industries met de Watts BT-DPRF 01 thermostaat.
Ik ben nu nog even in de test modus, maar eigenlijk zeg jij (Ingmar) mijn systeem goed functioneerd en dat het voor het comfort beter is?
Of heb ik dat niet goed begrepen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Topic kapen is niet toegestaan, topic afgesplitst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu