CV ketel goed geïnstalleerd?

Goedemiddag,

Dit is hoe mijn installatie eruit ziet:

F9FBF8D2-2EA5-4D29-A5CE-46600217C32B.jpeg


Nu zie in in handleiding Intergas Xtreme dat vulkaan in de retourleiding moet zitten:

4D84A095-ABD6-4842-B340-EDD435E4A22B.jpeg


Bij mij zit die in aanvoerleiding onder overstort profiel. Is dat erg?

Daarnaast heb ik vuil/luchtafscheider gevraagd en is die geïnstalleerd in retourleiding zoals te zien is op foto. In folder hiervan lees ik echter dat dit in aanvoerleiding moet bij voorkeur. Is het erg dat dit bij mij nu niet zo is?
F9625C79-E3A3-4785-9709-248C77150632.jpeg



Of is er er reden dan monteur dit anders heeft gedaan bij ons?

Ook heb ik nog een vraagje, ik zie een sifon hangen waar vuil in lijkt te zitten. Mag ik deze zelf verwijderen, schoonmaken, vullen met water en terughangen. Kan dit gewoon als installatie aan staat?

7004F903-3022-4436-87B4-299EFD4AFC22.jpeg
 
Dat de vulkraan in de aanvoer zit is geen probleem, dat er rommel in de sifon komt is normaal dit wordt gereinigd met onderhoud.
De rookgasafvoer is ook netjes gebeugeld neem ik aan?
De vuilafscheider hoort normaal in de retour, als je een gecombineerde hebt zoals u levert dit nog wel eens discussie op omdat een microbellen afscheider beter werkt in de aanvoer ivm hogere temperatuur
 
Daarnaast heb ik vuil/luchtafscheider gevraagd en is die geïnstalleerd in retourleiding zoals te zien is op foto. In folder hiervan lees ik echter dat dit in aanvoerleiding moet bij voorkeur. Is het erg dat dit bij mij nu niet zo is?

Nee, daar staat gewoon dat dat afhangt van de meest belangrijk geachte functie. Voor vuilafscheiding zit die gewoon goed dus.
 
Dank voor alle antwoorden zover.

Mbt de vuil/luchtafscheider vraag ik het in dit geval wel omdat de radiatoren blijven borrelen, terwijl ik al meerdere weken geleden de radiatoren heb ontlucht. Had gehoopt dat de luchtafscheider verder zou ontluchten en borrelen zou stoppen.

Hierbij foto rookgasafvoer:

image.jpg
 
Zo te zien is deze helemaal niet gebeugeld. Dat lijkt me niet de bedoeling... De specialisten op gebied van verwarming zullen nog wel meer aandachtspunten zien.
 
Laat de rookgasafvoer en luchttoevoer ook beugelen dit is zo niet toegestaan zie voor de voorschriften hiervoor de rogafa
 
Het gevaar komt van de condenseerde ketel. De lipringen in de buizen worden nat en door verwarming en afkoeling kunnen de bochten gaan bewegen en losschieten

Wat daarnaast opvalt, het gedeelte dat door het plafon gaat had ook vervangen moeten worden. Dit is zoals ik kan zien aluminium, het is niet toegestaan om verschillende materialen te mixen, het gedeelte wat door het plafon gaat had ook vervangen moeten worden.
 
Moeten vervangen is een groot woord. Er moet beoordeeld worden of de rookgasafvoer de levensduur van de nieuwe ketel mee kan.

Zeker voor de grote installateurs is lastig te garanderen dat deze beoordeling goed wordt uitgevoerd, vandaar dat er nogal eens wordt gesteld dat rookgasafvoer en dakdoorvoer vervangen moeten worden.

Wat betreft materiaalgebruik in de rookgasafvoer, kunnen er problemen ontstaan wanneer er materialen worden gecombineerd. Dat is helemaal afhankelijk van de soort materialen die gecombineerd worden en ook de volgorde waarin. Ook op dit punt is het zo dat het allemaal lastig te beoordelen is door de installateur, dus is de oplossing dat combineren niet mag.

Problemen met combinaties ontstaan met name wanneer het grootste gedeelte van de rga is uitgevoerd in kunststof of rvs en daarnaast een relatief klein deel is uitgevoerd in aluminium. In een dergelijke situatie komt dan veel zuur condenswater bij het aluminiumdeel, waardoor dit stuk rga versneld kan slijten. Zelfde kan zich voordoen met een aluminium condensbak in een ketel, waar ook condensaat vanuit de rga terecht komt.

Maar goed, dit topic lijkt erg op het beoordelen van werk dat door derden is uitgevoerd, dat doen we hier toch niet? Neemt niet weg dat de uitvoering zeker geen schoonheidsprijs verdient, ook onder de ketel is niets gebeugeld.
 
Oke, moeten is een groot woord.

Maar aan de laatst geposte foto te zien , is het plaatje wat de onderzijde van schacht? niet los geweest. Dat in combinatie met het ontbreken van de benodigde beugels op rookgasafvoer/luchttoevoer roept het wel de vraag op; of het rookgasafvoersysteem grondig is geïnspecteerd en goed bevonden.

Deze opmerking was niet bedoeld als een beoordeling van iemand anders zijn werk.
Maar wel als waarschuwing dat koolmonoxide (wat 1 van de stofjes is, wat in rookgassen zit) een reukloos giftig gas is, wat dodelijk kan zijn bij hoge concentraties.

Een lekkage in de rookgasafvoer kan niet alleen optreden bij gaten in de buiswand veroorzaakt door het zuur in het condenswater van de rookgassen, maar ook door het verteren door ouderdom van de silicone lippenringen.

Dus tenzij, de rookgasafvoer niet langer dan 5 jaar geleden is vervangen, bij ketelvervanging altijd de gehele rookgasafvoer vervangen.

Veiligheid voorop:


NPR 3378-45
8.3 Afvoergebonden toestellen
8.3.1 Algemeen


Wanneer een afvoergebonden toestel wordt vervangen verdient het aanbeveling om ook het gehele rookgasafvoersysteem te vervangen, voor zover het afvoersystemen van niet-steenachtige materialen betreft.

Het moment dat de ketel wordt vervangen is een goed ‘natuurlijk moment’ om ook het rookgasafvoersysteem te vervangen. Bovendien zal het rookgasafvoersysteem vaak beter bereikbaar zijn op het moment dat het oude toestel is verwijderd. Is het nieuwe toestel eenmaal geplaatst dan is het veel moeilijker om het rookgasafvoersysteem te controleren en te vervangen (en daardoor onwaarschijnlijker dat dit gebeurt).
Alleen indien het rookgasafvoersysteem grondig is gecontroleerd en goed blijkt te zijn, kan het systeem gehandhaafd blijven. Met ‘goed’ wordt bedoeld dat een resterende levensduur van ten minste 15 jaar wordt verwacht.

In de praktijk betekent dit:
Bij Aluminium/RVS= alles vervangen
Bij kunststof = alles, of de lippenringen vervangen.
 
Dankjewel allemaal voor de reacties.

Ben best wel geschrokken van de bevindingen, aangezien ik simpelweg het onderhoud uit wilde gaan voeren wat ik zelf kan/mag doen, en zodoende kwam ik n.a.v. de handleiding op de bevindingen van plaatsing vulkraan en gecomibineerde lucht/vuilafscheider.

- De vulkraan blijkt plaatsing gelukkig niet erg te zijn.
- De sifon laat ik voor wat het is, die laat ik gewoon schoonmaken bij onderhoudsbeurt.
- De ontluchting van de gecombineerde lucht-/vuilafscheiding lijkt m.i. niet echt te werken, aangezien de installatie blijft borrelen, dit hoor ik in de radiatoren. Jammer, want daarvoor had ik 'm aangeschaft. Ik ga wel nogmaals rondje ontluchten en kijken naar ontluchtingsmogelijkheid van toestel zelf.

En over de bevindingen m.b.t rookgasafvoer, dat de installatie geen schoonheidsprijs verdiend, vroeg ik me natuurlijk af hoe ik dat had kunnen voorkomen. Nu gestuit op artikel https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/cv-ketel-onderhoud en daarin gelezen:

Erkend installateur
Bezuinig niet op cv-ketelonderhoud. Sluit alleen een onderhoudscontract af bij een lid van installatiebranchevereniging Techniek Nederland (het voormalige Uneto-VNI).

Als het bedrijf ook als InstallQ Erkend Installateur geregistreerd staat is dat nog beter. Deze installatiebedrijven zijn getoetst en worden regelmatig gecontroleerd op vakbekwaamheidseisen. InstallQ-installatiebedrijven zijn te vinden via echteinstallateur.nl.


Daar zal ik dan rekening mee houden mbt zoeken partij voor onderhoud en die zal ik dan ook naar rookgasafvoer / beugelen boven en onder laten kijken.
 
Een luchtafscheider ontlucht de radiatoren niet omdat lucht niet naar beneden gaat.
Ik dacht dat een luchtafscheider de lucht uit het cv-water haalt, dat dus ook door de radiatoren stroomt. Ik dacht dat ontluchten radiatoren daardoor eigenlijk overbodig zou worden. Als dit niet zo is zou ik graag begrijpen waarom niet, hopelijk kunt u me dat uitleggen.
 
Lucht gaat omhoog, daarom zit er boven (in) de ketel een gewone (automatische) ontluchter en bij elke radiator, enzovoorts.
Een luchtafscheider zoals deze is voor de hele kleine luchtbelletjes die anders in het water blijven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan