Afstellen CV ketel - staat dit standaard goed?

victoryo

  • #1
Goedendag,

Vorige week heb ik een nieuwe CV ketel laten installeren (Remeha Alanta CW4) en nu zat ik wat in de handleiding te neuzen qua instellingen.

Ik vermoed dat de ketel nu gewoon opgehangen is met de standaard instellingen. Is het de moeite waard om hier nog iets in te veranderen vroeg ik mij af, of staat dit standaard goed?

Bedankt!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Het stookseizoen is nog niet begonnen dus het is op dit moment lastig om te bepalen welke instellingen een verbetering zouden opleveren. Ik zou nog even wachten tot het wat kouder wordt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Op welke basis heb je deze ketel geplaatst, zijn er b.v. warmteverlies- en leiding/debietberekeningen
gemaakt en wil je daarop de ketel aanpassen of vraag je zomaar iets?
 

victoryo

  • #4
Bedankt voor je reactie.
Dat is ook zo!

Sinds de vervanging van mijn ketel was ik mij er iets meer in gaan verdiepen en vroeg ik mij af wat er mogelijk is. Op de begane grond bijvoorbeeld heb ik ook vloerverwarming (zie foto) icm gewone radiatoren. Aan deze vloerverwarming heb ik sinds ik het huis gekocht heb (4 jaar geleden) nooit iets ingesteld, ik vroeg mij dan ook af wat ik hier nog aan zou kunnen veranderen icm de CV ketel?

IMG_20200916_181756.jpg
 

victoryo

  • #5
Ronny schreef:
Op welke basis heb je deze ketel geplaatst, zijn er b.v. warmteverlies- en leiding/debietberekeningen
gemaakt en wil je daarop de ketel aanpassen of vraag je zomaar iets?
Deze ketel is geplaatst omdat de oude ketel kapot gegaan is na 20 jaar (douche werd niet meer warm).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je hoort als installateur de ketel in basis af te stellen op het geïnstalleerde CV vermogen.
En de installatie moet daarvoor waterzijdig ingeregeld worden om het optimale stookgedrag uit de CV icm de thermostaat te halen.
 
  • Like
Waarderingen: victoryo

victoryo

  • #7
Oké, misschien dat dit wel gebeurt is dan, maar zeker weten doe ik dit niet.

Ik heb de installateur gewoon zijn gang laten gaan terwijl ik zelf aan het werk was. Dit heb ik achteraf ook niet nagevraagd eerlijk gezegd.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
Controleer of de retourtemperaturen van de verschillende radiatoren gelijk is als het toestel straks enige tijd brand voor de cv als dit redelijk gelijk is zal de installatie waterzeidig aardig in balans zijn.
Ook zou ik een pompschakelaar voor de vvw pomp adviseren
 
  • Like
Waarderingen: victoryo

victoryo

  • #9
Bedankt voor uw reactie.
Hoe kan ik de retourtemperatuur van de radiatoren bekijken/meten? En dit moet dan gelijk zijn met de temperatuur van de ketel?

Wbt de pompschakelaar, bedankt voor de tip! Ik wist niet dat dit bestond en inderdaad staat de pomp nu dag en nacht te draaien wat eigenlijk zonde is!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
Het gaat erom dat de retourtemperatuur van elke radiator nagenoeg gelijk is, wat deze bij de ketel is maakt niet uit hier regelt het toestel zelf op.
Temperatuur kun je meten met iets van een temperatuurmeter met voeler oid
 

victoryo

  • #11
Bedankt voor je reactie. Ik heb de aanvoertemperatuur van de ketel in ieder geval vast verlaagd van 75 naar 60 graden. De verwarming brand nu natuurlijk niet dus het is straks als het koud wordt even kijken of dit voldoende blijkt te zijn, maar komt het er dan op neer dat de retourtemperatuur van iedere radiator ook +- 60 graden moet zijn?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Sermo

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #12
Zoals ik al aangeef de temperatuur zelf op de ketel is niet interessant, het gaat alleen om de retourtemperatuur van elke radiator afzonderlijk deze moeten redelijk bij elkaar liggen dus bijvoorbeeld, grote radiator in de woonkamer heeft een retourtemp van 55 graden.
Kleine radiator in de keuken heeft een retourtemp van 64 dan moet deze radiator wat geknepen worden zodat de retoutemperatuur zakt naar ongeveer de 55 graden enz.
 
  • Like
Waarderingen: Sermo en victoryo

victoryo

  • #13
Bedankt voor je reactie. Maar de aanvoertemperatuur is toch in zo verre belangrijk dat dit ongeveer de retour temperatuur moet zijn van iedere radiator? Stel dat iedere radiator een retourtemperatuur van 40 graden heeft maar de ketel staat op 60 aanvoer dan staan ze allemaal mooi gelijk maar wijkt het te ver af van de aanvoertemperatuur?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #14
De aanvoertemp heeft hier tottaal niks mee te maken en laat deze ook gewoon op de fabrieksinstelling staan, of als uw leidingsysteem op kunstof bestaat op 70 graden.
de ketel zal gaan regelen met de pomp en het brandervermogen om richting een delta t van 20 te gaan.
Zoals u aangeeft dat als de ketel 60 graden levert en de retour is ook 60 graden dan raad ik u aan om alle radiatoren te vervangen omdat er dan geen warmteafgifte plaats vind
 

victoryo

  • #15
Bedankt voor je reactie.
Dat was als voorbeeld, ik heb nog geen idee hoe de radiatoren straks gaan reageren als de verwarming voor het eerst aan gaat als het wat kouder wordt. Het is wel duidelijk nu.

De aanvoertemperatuur wil ik wel op 60 graden proberen te laten omdat dit ook vaak aangeraden wordt om zuiniger te zijn, mits het voldoende is om het huis te verwarmen.

Aangezien ik ook vloerverwarming heb, vermoed ik dat dit wel moet kunnen. Wel heb ik nog een vraag over mijn vloer verwarming (zie foto). Ik weet dat het nu nog niet speelt, maar als straks de verwarming brand, wat voor temperatuur moet ik dan te zien krijgen op de vloerverwarmingspomp? Ik lees over een temperatuur van 40 graden? Er zit ook een draaiknop met temperaturen op tot 50 graden, het is mij nu niet duidelijk waar deze op staat (ik zie geen wijzertje) en waar deze +- op zou moeten staan?

Bedankt!

IMG_20200916_181756.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Als jij je aanvoer op 60 wilt hebben moet je radiatoren monteren die bij een 60 40 regime het gewenste vermogen geven, dan zal je ketel op 60 graden blijven.
Nu zet je de bovengrens vast en zal als de radiatoren daarmee niet het gewenste vermogen kunnen leveren de ketel te koud water retour krijgen en langer stoken dan noodzakelijk.
Je gebruikt de begrenzing van de ketel alleen als veiligheid voor bv kunststof leidingen of bij alleen vloerverwarming.
 
  • Like
Waarderingen: Sermo en victoryo

victoryo

  • #17
Bedankt voor je reactie.
Precies, het is mij nu duidelijk dat de afvoer ongeveer 20% lager moet zijn dan de aanvoer.

Of de verwarming dit aan kan weet ik nog niet omdat de CV nog niet aan het stoken is en ik dit nog niet gemeten heb met een IR meter. Het plan is wel om dit te gaan doen en te kijken of ik de radiatoren zo kan stellen dat dit haalbaar is.

Het enige waar ik nog mee zit is mijn vloerverwarming omdat ik niet weet hoe groot deze hier van invloed op is.... En hoe deze af te stellen. Er komt in ieder geval wel een pompschakelaar tussen!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Je werkt nu al de verkeerde kan op.

Als jij de waterzijdige inregeling goed hebt bepaald de ketel zelf zijn aanvoer en door de inregeling dus zijn retour.
Een dT van 20 graden is niet per definitie juist. Overal dezelfde dT is veel belangrijker.

Jij wilt sturen op temperatuur terwijl het een vermogensregeling is.

Q=m x c x dat
Vermogen is massa x materiaal constante x temperatuurverschil.
De hoeveelheid of massa stel je in bij inregelen zodat de gewenste Q (afgifte.) Word gehaald waardoor een dT ontstaat.

Als jij dT instelt dmv massa begrenzing kom je Q tekort.

Als jij de temperatuur van de ketel vastzet stel je dT vast dus alleen door massa of Q kun je balans maken dus of waterstroom omhoog of afgifte weer naar beneden.

De benodigde Q is afhankelijk van het warmte verlies van de woning.

Wil jij dus een lagere aanvoer kan je beter isoleren dan zal de aanvoer ook dalen omdat er minder afgifte nodig is.

Jij wil bij gelijkblijvend warmteverlies en gelijkblijvende afgifte en gelijkblijven comfort je ketel minder energie laten gebruiken.

De juiste methode is isoleren.
Inregelen.
Afstellen/ fine tunen van de bron.
Jij begint met finetunen.
En laat de grote verbeteringen liggen.
 
  • Like
Waarderingen: Sermo, Krunnie en Marcn.88

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #19
ketel vervangen is inregelen van de CO, CO2, O2 en alle overige waardes normaal denk dat dit bij dus ook niet gebeurt is, ketel af te stellen op het gewenste benodigde cv vermogen. Standaard staan deze te hoog maar dat had je installateur moeten doen.
 

victoryo

  • #20
Hmmm kan ik dit alsnog door iemand laten doen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu