Thermostaat werkt niet meer goed op nieuwe ketel

Giaccotto

  • #1
Beste,

Sinds dit weekend heb ik een nieuwe CV laten installeren wetende de Remeha Tzerra Ace 28c w4. Hiervoor had ik een Nefit ketel met bij behorende Nefit aan/uit thermostaat.

De ketel werkt verder naar behoren, alleen loop ik tegen het probleem aan dat na ongeveer 5 minuten de display van de aan/uit nefit thermostaat alleen maar streepjes aangeeft. Voor die 5 minuten werkt de thermostaat wel gewoon goed. Daarop heb ik de thermostaat vervangen door een Remeha qsense Opentherm thermostaat. Deze werkt echter maar deels. Hij krijgt wel stroom maar de display laat niets zien. Als ik aan de draaiknop draai om hem warmer te zetten zie ik helemaal niets op de display. Welt licht deze blauw op, en als ik maar ver genoeg draai (op de gok) slaat de cv wel aan.

Volgens de handleiding van de ketel dien ik elke thermostaat op de R-Bus aan te sluiten en maakt de volgorde van de twee kabels niet uit. Voor de zekerheid heb ik ook even een ander kabel gepakt en deze gebruikt maar ook hier gebeurd hetzelfde mee.

Kan iemand mij op weg helpen hiermee?

Vriendelijke groet,

Lennart Giaccotto
 

Ceeshobby

  • #2
Je schrijft een aan/uit thermostaat van Nefit, maar volgens mij hebben ze alleen modulerende thermostaten , die met een eigen protocol werken.
Dus kan deze thermostaat niet op je ketel.
 

Giaccotto

  • #3
Beste Cees,

In dat geval kan ik begrijpen waarom de nefit thermostaat het niet goed doet. De qsense thermostaat zou het dan echter wel moeten doen, en deze werkt dus ook niet.

Vriendelijke groet,

Lennart Giaccotto
 

JeffreyD94

  • #4
Toestel wel spanningsloos gemaakt voor aansluiten? Eventueel even spanningsloos maken en kijken wat thermostaat dan doet. Qsense moet als het goed is gewoon werken.
 

Giaccotto

  • #5
Beste Jeffrey,

Zojuist voor de zekerheid nog even opnieuw gedaan. Helaas niks op de display, alleen de achtergrond kleur. Wel is het dus zo dat naar links en rechtsdraaien de verwarming uit en aan zet.

Vriendelijke groet,

Lennart Giaccotto
 

JeffreyD94

  • #6
Vermoedelijk gewoon display defect van de Qsense.
 

Giaccotto

  • #7
Ik zal kijken of ik nog een andere thermostaat ergens vandaan kan toveren.
 

Giaccotto

  • #8
3 maal is scheepsrecht. De qsense thermostaat blijkt inderdaad kapot te zijn. nu een honeywell modulerende thermostaat geplaatst en het werkt perfect! :D

Bedankt voor de hulp!

Vriendelijke groet,

Lennart Giaccotto
 

Ackoujens

  • #9
Dag Giaccotto. Ik was geïnteresseerd in je topic omdat ik al een week aan een stuk smart thermostaten/boilers aan het researchen ben. We gaan namelijk van ketel veranderen. Nu heb ik een offerte gekregen van exact dezelfde ketel en vond over algemeen de specificaties redelijk goed.

Mijn Remeha installateur claimde dat het onmogelijk was om bv. een Nest thermostaat (V3 kan moduleren) aan te sluiten.

Maar soit, ik moet niet per se een Nest thermostaat hebben. Ik lees dat je Honeywell het ook goed doet. Is deze moeilijk om aan te sluiten? De eTwist laat je er dan volledig uit neem ik aan? En heb je kunnen bevestigen dat deze thermostaat effectief je ketel laat moduleren? Dat hij niet gewoon volle kracht ON/OFF gebruikt. Enige andere mankementen die je opmerkt over de samenwerking van je boiler en thermostaat?

Dan kan ik eindelijk de zoektocht stop zetten want OpenTherm wil tegenwoordig niet meer zeggen dat er een third party thermostaat kan op aangesloten worden. Dus ga je maar naar ervaringen zoeken van mensen die al exact dezelfde boiler hebben :wink:
 

Giaccotto

  • #10
Beste,

Naar mijn weten zou dat gewoon moeten kunnen wat betreft de Nest thermostaat, maar ik ben absoluut geen expert op dat gebied.

Enige wat ik daarin kan vertellen is dat mijn broer, welke ook een relatief nieuwe (1 jaar oude) Remeha ketel heeft, wel gebruik maakt van een Nest Thermostaat. Een Nest maakt gebruik van een Heat Link en naar mijn weten kan die op elke moderne ketel.

Wat betreft de Honeywell. Veel simpeler wordt het niet. De Remeha ketel heeft een 'R-Bus'. Hier kun je de 2 reeds bestaande draadjes van je oude thermostaat op aansluiten (volgorde maakt niet uit). Deze R-Bus luistert zowel naar Aan/Uit thermostaten als ook Modulerend. Ik kan met zekerheid zeggen dat hij daadwerkelijk modulerend te werk gaat. Ik heb nu lauwe verwarmingen om het huis op temperatuur te houden. Toen ik nog een aan/uit systeem had was dat wel anders.

De samenwerking is wat dat betreft perfect. Een etwist heb ik sowieso niet, dus die kan ik niet gebruiken ook ;-)

Hopelijk kun je hier iets mee!

Vriendelijke groet,

Lennart Giaccotto
 

Ackoujens

  • #11
Dag Giaccotto

Bedankt voor de uitleg! Dat stelt me al zeker gerust voor mijn aankoop. Kan ik eindelijk de zoektocht stopzetten want begon er al redelijke koppijn van te krijgen van al die OpenTherm tabellen en reviews te lezen :D
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu