CV ketel bereikt temperatuur

Danz

  • #1
Beste klussers,

Misschien kunnen jullie me helpen met een cv probleem. Ik heb een Intergas HR28 ketel die is aangesloten op een vloerverwarming met drie groepen.
Als de thermostaat aanspringt (aan/uit) gaat de ketel aan voor twee minuten waarna hij afslaat en een “1” aangeeft op het display. Nu heb ik het vermogen van de ketel al op 30% gezet maar helaas zonder resultaat.
De aanvoertemperatuur stond op 45 graden. Inmiddels op 65 graden gezet en lijkt eea wel te werken. De thermostaatknop van de vloerverwarming knijpt de temperatuur volgens mij af bij 40-45 graden. Doe ik iets fout met de temperatuur op 65 en het vermogen op 30%. Alvast bedankt (ook namens mijn zoon want het erg koud zonder vv).

Groet!

Danny
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Waarom ben je zelf dingen gaan verstellen, was er een probleem in eerste instantie?
 

Danz

  • #3
Ha Ronny,
Dank voor jouw reactie. Ik heb twee ketels in het huis. Op de Intergas stonden aanvankelijk nog twee radiatoren die ik op de andere ketel heb aangesloten ivm zone verwarming. De Intergas zorgt nu voor de vv voor de kamer voor m’n zoon en de douche daar. Ik begrijp dat er dus een overcapaciteit is voor alleen de vv vandaar dat ik het vermogen heb terug gebracht naar 30%. Begrijp alleen niet waarom de ketel op 1 springt als ik de cv aanvoer lager dan 65gr zet. Dacht dat het verstandig was om de temperatuur op zo’n 45gr te zetten ivm de vv. Hoop dat ik een beetje duidelijk heb kunnen maken wat ik bedoel en jij antwoord op jouw vraag hiermee hebt ;-) In ieder geval dank voor jouw hulp!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
de ketel heeft met 30% nog steeds te veel vermogen voor de 3 groepen waardoor de maximale ingestelde temperatuur snel bereikt word, de brander gaat dan uit en code 1 komt in beeld totdat de aanvoertemperatuur weer genoeg is gedaalt.
een buffervat plaatsen kan een oplossing zijn, de ketel buffer laten opstoken naar een graad of 60 en dan de vvw actief vanuit de buffer voeden
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
en kijken of er een shunt geinstaleerd is zo ver mogelijk van de ketel.
 

Hans de L

  • #6
Je hebt nu inderdaad een overshoot in capaciteit op CV niveau.

Gepruts met een buffer is bij deze geringe capaciteit volkomen onzin.

Verbouw je VV verdeler naar een zonder VV-pomp, de pomp van je Intergas kan dat prima aan. Wel te hopen dat de aanvoer naar die VV-unit in 22 mm is, maar met 15 mm voorzie ik eigenlijk ook geen problemen.

Zet je ketel terug naar fabrieksinstellingen, en begrens alleen je ketelthermostaat op 35 graden.

De 'tapwatervoorziening voor die badkamer blijft dan ook gewoon prima werken.

Laat ons daarna eens weten hoe of dit werkt!
 

Danz

  • #7
Beste Hans, Marc en Loodgieter,
Dank jullie wel voor het adviseren. De ketel werkt nog steeds naar behoren nu deze op 65gr cv temp staat ingesteld (met 30% vermogen). Het klinkt mij zo tegenstrijdig dat ie bij 45gr afslaat en bij 65gr niet. Als dit verder geen kwaad kan zou dit dan ook een oplossing kunnen zijn om ‘m zo te laten staan of zien jullie daar nadelen aan?
Groet!
 

Hans de L

  • #8
Wil je nog steeds twee pompen laten draaien terwijl je het met een meer dan goed af kan?
 

Danz

  • #9
Ha Hans, Lijkt me zeker de moeite waard om één pomp te gebruiken. Waarom zou het dan wel kunnen op 35gr terwijl ie nu op 65gr moet. En… is dit nu (voor de winter) een voorlopige goede oplossing of zitten er nadelen aan (buiten het feit dater twee pompen draaien zoals je al opmerkte).
 

Hans de L

  • #10
Ik heb dat hele regelgedoe van zo'n Intergas met aangepaste capaciteiten en pomdebieten ook nog niet in de klauw.

Wat ik ondertussen 'fieldwise' nu wel ondervonden heb, is dat met de fabrieksinstellingen (i.q, 70%) en het maximeren van alleen de keteltemperatuur het ding wel vlot werkt, en, dankzij een emmer onder de condensafvoer, het ding veel efficiënter werkt. Dus veel meer condenswater dan met terug geregeld vermogen en pompdebiet.
 

Danz

  • #11
Ook met de fabrieksinstelling van 70% vermogen en een gemaximeerde keteltemperatuur van 45gr springt de ketel erg snel op stand 1. Vandaar dat ik, zonder resultaat, her vermogen heb terug gebracht naar 30%. Het enige wat nu helpt is de keteltemperatuur op 65gr zetten, dan blijft ie het gewoon doen. Ben benieuwd of er nog iemand is die dit kan verklaren en weet wat de beste instelling/oplossing is. Ben ik geholpen en heb jij het hele “regelgedoe” in de klauw ;-) Nogmaals (allemaal) bedankt voor het meedenken!!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #12
Een vloerverwarmings-verdeler mét pomp mengt water uit de ketel met water dat de vloer uit gegaan is. Door die menging met water dat de vloer uit gekomen is, wordt het water dat de vloer in gaat altijd een stuk lager dan het water dat uit de ketel gekomen is. Om een beetje warm water de vloer in te krijgen, moet het water uit de CV ketel heet zijn.
Hans noemde gisteravond, in post 6, de verdeler te verbouwen naar een zonder pomp.
Bij een verdeler zonder pomp gaat al het water dat de vloer uit gekomen is, terug naar de ketel en het water dat uit de ketel gekomen is, naar de vloerslangen. Dan is het dus héél belangrijk dat het water uit de ketel niet te heet mag zijn.
Hopelijk zo wat meer begrip. Ik twijfel trouwens of het ombouwen of vervangen van een vloerverwarmings-verdeler in de huidige koude periode een goede doe-het-zelf klus is.
 
  • Like
Waarderingen: Michielvv

Danz

  • #13
Beste van Dijk, Bedankt voor het verhelderen. Begrijp dat dat een wenselijke situatie is maar zoals het nu is, is het dan voorlopig goed of moet ik nog andere instellingen maken. Zal in het voorjaar de vv verdeler ombouwen (de pomp ertussen uit).
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #14
Als het nu goed werkt, gewoon zo laten zitten. Veel installaties met vloerverwarming werken zoals bij u.
Zoals @De loodgieter aangaf, is het wel handig te kijken of er een drukverschil-regelaar (advo) aanwezig is. Is die er niet en wordt de vloer warm, dan kan de thermostaat van de vloerverwarming de circulatie van CV water blokkeren. In dat geval gaat de CV op storing.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
En als het nu niet, of onvoldoende, warm wordt, gewoon de aanvoertemperatuur verhogen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Precies, maar morgen stelt er waarschijnlijk weer iemand anders exact dezelfde vraag.
 

Danz

  • #17
Dank allemaal voor de wijze woorden. Bijzonder dat ik de ketel met een pomp in de vv op minimaal 65gr moet zetten om pendelen te voorkomen maar dat het zonder pomp wel op 40 - 45gr kan. In ieder geval allemaal bedankt en ik zal het advies zodra het iets warmer wordt uitvoeren…
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
De werking van die twee soorten verdelers is niet hetzelfde, een gloeilamp werkt ook anders als een led lamp.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #19
zoek eens op werking menginjectie verdeler
 

Danz

  • #20
Beste Marcn.88, Zal ik doen. Begrijp weer iets meer van de ketel. Zoals al geschreven is door Ronny is er veel naar het onderwerp gevraagd. Denk dat dit dus nog steeds niet helemaal duidelijk is. Ik ga dus zeker jouw advies opvolgen en weer verder lezen…Thanks!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu